Milyen zöldséget lehet vetni amit nem kell permetezni?
Hagymát próbáltam tavaly, kukacos lett.
Retket szétrágta valami.
Spenótot szétrágták a levéltetvek.
Mák szépen kikelt majd elpusztult.
Cukkini elvileg egyszerű de nem szeretem.
Valahogy gondozni kène, ha szèp ès jó termèst akarsz.
Keress valami règi fajtát, talán jobban bírják.
Szerintem már semmit.
Elcsesztük, ez a hajó elment.
Haldoklik a természet.
Csodálkozom azon, hogy a hagymának baja lett.
Soha nem permeteztem sem a dughagymát, sem a fokhagymát. És mégsem lett bajuk,
Emellett a sárgarépának se szokott baja lenni, esetleg néha levéltetves.
Borsót, zöldbabot és fejteni való babot sem szoktam permetezni, és azokat sem szokta semmi megtámadni.
A paprika és a paradicsom is ritkán van permetezve. Csak akkor, ha nagyon levéltetves.
Olyan növény nem létezik, aminek ne lennének kártevői és betegségei.
Csak amik így hirtelen eszembe jutnak a nálam már felbukkant kártevő jószágok közül:
Sárgarépa: levéltetű, répalégy, meztelen csiga, drótféreg.
Hagyma: hagymalégy, tripsz, lótetű.
Paprika, padlizsán és paradicsom: tripsz, atka, levéltetű, bagolylepke, poloska. Paradicsomon és padlizsánon még krumplibogár.
Retek: reteklégy, levéltetű, hangya.
Borsó: levéltetű, tripsz.
Uborka és minden tökféle: tripsz, levéltetű.
Karalábé, káposzta: liszteske, levéltetű, káposztalepke.
Bár a liszteske nagyjából mindenen felbukkanhat.
És akkor a betegségeket még nem is említettem...
Ezek mindegyike tud akár 50-100%-os termésveszteséget is okozni.
Azt tudni kell, hogy se a betegség, se a kártevő nem a semmiből lesz. Hanem az egyik kertben elszaporodik, a tulajdonos nem permetez csak szentségel, aztán az adott dolog szétszóródik a környező kertekben, lépésről lépésre. Néha ugrás is van, ha valaki egy távol lakó ismerőstől kap valami fertőzött zöldségfélét, aztán a fel nem használt részét kihajítja a kertbe, komposztra. A következő évben már nála is felbukkan a baj, aztán meg a szomszédainál.
Ha egy környéken kevesen kertészkednek, vagy egy elzárt faluról van szó, akkor ilyen helyen előfordul egy ideig, hogy valami nem bukkant még fel. De csak idő kérdése.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!