Kerti öntözőrendszert lehet műküdtetni ásott kútról? (lent részletesebben)
Van egy fúrt kutam, jelenleg egy 20liter/perc vízhozamű kis házi vízművel locsolók belőle. Gondolkodtam hogy kerti öntözőrendszert építenék ki, de kicsit utánaszámoltam, ha 3 méternyi víz áll a kútban, az kb másfél köbméter víz. A kert elég nagy, neten azt találtam, hogy legalább egy 90-120liter/perces szivattyú kéne. Ekkora víszállítással (5400-7200liter/óra) kevesebb mint 20 perc alatt leszívná a kút ból a vízet (általában kell neki egy nap mire újra feltöltődik)
Emiatt felmerült benne, hogy egyáltalán lehet kerti öntözőrendszert kútról működtetni? vagy mindenki csapvízről nyomja? (Vagy valamit elszámolok / nem veszek figyelembe)
Nálunk egy ilyen 5-ös féle ember miatt apadtak el a kutak.
A szomszéd utcában a majom nekiállt eperrel foglalkozni és folyamatosan öntözte a kútról. Egészen addig a legszárazabb időszakokban is 3-4 méter víz volt a 10 méter mély, 1,5 méter ármétőjű kutamban. Aztán ez csak csökkent és csökken egészen 20-30 centiig. A környéken az összes kút szinte teljesen kiszáradt. Nálamnál kicsit vehemesebb emberek elbeszélgettek vele hogy találjon az öntözésre más megoldást, nehogy az éjszaka leple alatt valahogyen le legyen glialkázva az eperes. Meg még esetleg fel is jelentődön itt-ott (nav). Azóta traktorral hordja IBC tartályokban a vizet a patakról. De sajnos így sem javult a helyzet, max 1-1,5 méterig jön fel a szint. A baromállat tönkretette a kutakat a hülyeségével. Vigyázz kérdező, nehogy nálad is probléma legyen!
Sajnos olyan szárazságok jönnek a közeljövőben, hogy nem biztos, hogy érdemes foglalkozni a fű megmentésével. Nem lehet annyit öntözni hogy ne száradjon ki.
Ez hülyeség! Mindenhol apadnak a kutak, nem csak nálatok. Nálunk is nagyon sok kút kiszáradt az utóbbi években, de ez a aszály miatt van!
A 80-as 90-es években nálunk nagyon sokan foglalkoztak kertészettel és mindenki a kútról öntözött, mégsem apadtak a kutak. 2005 környékén már csak nagyon kevesen kertészkedtek itt, ma meg már tudtommal csak egy ember.
Mégis 2010 óta apadnak a kutak, holott már alig alig öntöz róla valaki..
"Nálamnál kicsit vehemesebb emberek elbeszélgettek vele hogy találjon az öntözésre más megoldást, nehogy az éjszaka leple alatt valahogyen le legyen glialkázva az eperes"
Hozzám aztán jöhettek volna, úgy elküldtem volna őket a halál f*szára hogy csak pislognak, plusz még fel is jelentettem volna őket fenyegetésért..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!