Megmetszhetem a diót decemberben? Ha igen, mire kell figyelnem?
Átültettem egy 3 éves kidobásra ítélt diófát. Már vannak rajta ágak, de közel egy pontból indul 4 irányba vázág. A leghosszabbat és egyben legvastagabbat szeretném meghagyni, egész jó szögben halad felfele, a többit mindenképp lekapkodnám róla, egyrészt mert most tudtam elültetni és ennyi ággal nem fog túlélni, másrészt sehogy sem maradhatnak így, mert hamar hasadna ketté a törzs, valamint 70 cm magasban ágazik el. Ezért a kiválasztottat meghagynám, a maradék 3tól pedig megszabadulnék. De most, hogy fagyok vannak félek, hogyha levágom töben akkor megfagy a fa a seben keresztül. Ez valós veszély? Nem értek a metszéshez, de arra gondoltam, hogy hagynék egy 8-10 cm csonkot, amit majd jövö nyáron levágnék, tavasszal ugye a nagy gyökérnyomás miatt nem lenne jó. Vagy érdemesebb lenne töben levágni? Esetleg ha lenne 1-2 hét amikor nincs fagy az elég lenne neki, hogy valamit regenerálódjon a sebnél a fa?
Tehát így gondoltam:
maradna a vázágnak indult legjobb ág, ezt vissza metszeném, maradna 3 csonk, ami a megfagy remélem nem okozna fagyási sérülést a törzsnek, illetve maradna 3 apró ág ami a törzs alsó részein helyezkedik el, ezeket gondoltam majd augusztusban lemetszeni. Úgy tudom, érdemes hagyni törzsön apróbb (25 cm) ágakat, hogy majd erösödni tudjon maga a törzs, de mint mondtam nem vágom a témát, a fát viszont megmenteném..
1. Diót nem szokás metszeni
2. Fagyos idöben nem szabad fát metszeni
Ha MOST megmetszed, akkor nem is érdemes elültetni, mert garantáltan elpusztul.
Eleve télen nincs lombozata, nem kell a koronát táplálnia, nem tudja a szél eltörni, stb, viszont enyhébb napokon tud gyökereket növeszteni, tavasszal sokkal erösebb lesz. Akkor esetleg egy szakembert (kertész, nem a szomszéd!) megkérhetsz, hogy nézze meg, ki kell-e vágni egy ágat esetleg, de szerintem fölösleges
A diót késő nyáron, kora ősszel kell-szabad metszeni, - és itt persze a korona alakításáról van szó- de pár éves fát lehet még ilyenkor is szerintem, ha lesznek fagymentes napok.
A dióban nagyon magas a folyadék nyomás, és ezért kell a növény pihenő időszakában a metszést megejteni, de még ilyenkor is folyni fog a seb, le kell kezelni, ha más nincs zománc festékkel lezárni a sebet.
Sok sikert!
A diófát augusztus után kell metszeni,amikor már kezd leállni a nedv keringés,nyugalomban van .Most hogy kicsit eltolódott az ősz is,most kell ezt megoldani.
A diófa tavasszal nagyon szívja nedvességet,nagy a gyökérzet nyomása,a metszések helyén "elvérezhet "
#6-7
Van dióm, szóval ezeket tudom szerencsére. De épp emiatt tettem fel a kérdést, mert ugye kisebb lett a megmaradt gyökérzet, és ugye ültetéskor vissza szokjuk metszeni a fákat. Faiskolás dióm szép, az október végén lett anno elültetve, visszavágva. De most kicsit tanácstalan vagyok, van egy 3-4 centi vastag törzs, rajta 7 ág, abból 4 egy pontból indul, melyek hossza eléri a 60 cm-t. Nincs középtengelye, 70 cm magasan elágazott 4 irányban, szinte pontosan 90 fokban. De lehetne kihozni egy magasabb törzset ha leszednék 3 ágat felül, meghagynám a legjobbat és arról nevelnék vázágakat. Tudom mert láttam rá példát.
A kérdés csak a tél.. meg a fagyás 😅 na mindegy kikérem kertész tanácsát is. Köszi a válaszokat.
Igen, azok írják jól, akik azt írják, hogy diót tavasszal nem szabad metszeni, mert erősen és akár hónapokig folyik a leve, mint a szőlőnek meg a kivinek. Viszont a te gyökér nélküli csemetéd leve nem fog erősen folyni tavaszi metszéskor sem, mert nincs, ami nyomja a nedvet. Hiszen az sincs, ami elég vizet vegyen fel a földből.
Természetesen, termő diófát augusztusban meg szeptemberben metszeni, mikor már nagyok rajta a diók, de még nem érettek, és ott megy tönkre az egész, az meg nyilvánvaló ostobaság... Ez egy "rural legend". Olyankor még a nedvfolyás is erősebb, mint november elején. Legjobb dióhullás idején metszeni, mert akkor még vannak levelek, amik legyártják a megfelelő anyagot, és van idő, hogy a nedvkeringés nagyjából helyreálljon.
Az egy alapvetés, hogy szabadgyökerű csemetét, amiről kiásáskor le lett vágva a gyökérzet 95%-a, nem szabad metszetlenül nekiengedni az első évének.
Mint írtam, a te diód tavasszal se folyna erősen, de azért én a helyedben most metszenék. Nagyjából december vége, január eleje felé szokott kezdődni a vágások folyása. (De ez nagyon függ az időjárástól.)
A fagyáshoz komoly hideg kell. Ami vagy lesz, vagy nem. Az utóbbi években nem volt olyan.
A csonkok visszafagyásához enyhébb hideg is elég, de ha tőben levágsz ágakat, akkor a megmaradó ágnak nem lesz baja, ahhoz már kellene vagy -25 fok legalább. Legrosszabb esetben a vágások környékén lesz némi fagysérülés, de mivel csemetéről van szó, a fagyások nyoma pár év alatt tökéletesen eltűnik, a fa benövi. 8-10 éves korra teljesen sima lesz a törzs azon a helyen.
Sziasztok, leírom mi lett a fával, hátha valakit érdekel ha rátalál erre a kérdésre.
December 9. lemetszettem 4 felfele törekvő ágat ( a kérdésben 3-at írtam valamiért), tehát az egyenes törzsön csak a legjobb irányban és szerencsére legegyenesebben felfele törekvő ágat hagytam meg. A másik 4et csonk hagyása nélkül, a törzsel egy vonalban metszettem le, 1 napig könnyezett, minimális fagy volt napokig éjjelente. Fagyási sérülés nem történt. Az eredeti törzsön 50cm magasságban megmaradt 3 ág, ezeket idén le is metszem augusztus végén.
A fa jó erőben kora tavasszal megindult. Sok hajtást hozott, a leghosszabb elérte a 70 cm-t. A csúcsrügy hajtása nyilegyenesen indult felfele de (újra) alul aradt a lentebbről szögben felfele ívelőkkel szemben. 4 nagy hajtása van, 5 pedig ~10 centis lett csak, majd jövőre meglátjuk mit alkot. Azt hozzá kell tenni, hogy a talaj ahova ültetve lett közel 10 évig pihent, régebben kertészkedtek a területen, ráadásul jól meg is lett trágyázva ültetés előtt + tavasszal kapott NPK trágyázást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!