Kezdőoldal » Otthon » Kert » Megmetszhetem a diót decemberb...

Megmetszhetem a diót decemberben? Ha igen, mire kell figyelnem?

Figyelt kérdés

Átültettem egy 3 éves kidobásra ítélt diófát. Már vannak rajta ágak, de közel egy pontból indul 4 irányba vázág. A leghosszabbat és egyben legvastagabbat szeretném meghagyni, egész jó szögben halad felfele, a többit mindenképp lekapkodnám róla, egyrészt mert most tudtam elültetni és ennyi ággal nem fog túlélni, másrészt sehogy sem maradhatnak így, mert hamar hasadna ketté a törzs, valamint 70 cm magasban ágazik el. Ezért a kiválasztottat meghagynám, a maradék 3tól pedig megszabadulnék. De most, hogy fagyok vannak félek, hogyha levágom töben akkor megfagy a fa a seben keresztül. Ez valós veszély? Nem értek a metszéshez, de arra gondoltam, hogy hagynék egy 8-10 cm csonkot, amit majd jövö nyáron levágnék, tavasszal ugye a nagy gyökérnyomás miatt nem lenne jó. Vagy érdemesebb lenne töben levágni? Esetleg ha lenne 1-2 hét amikor nincs fagy az elég lenne neki, hogy valamit regenerálódjon a sebnél a fa?

Tehát így gondoltam:

maradna a vázágnak indult legjobb ág, ezt vissza metszeném, maradna 3 csonk, ami a megfagy remélem nem okozna fagyási sérülést a törzsnek, illetve maradna 3 apró ág ami a törzs alsó részein helyezkedik el, ezeket gondoltam majd augusztusban lemetszeni. Úgy tudom, érdemes hagyni törzsön apróbb (25 cm) ágakat, hogy majd erösödni tudjon maga a törzs, de mint mondtam nem vágom a témát, a fát viszont megmenteném..

2023. dec. 5. 19:05
 1/10 anonim ***** válasza:
44%
A diót nem nagyon szokás metszeni.
2023. dec. 5. 19:10
 2/10 anonim ***** válasza:
61%

1. Diót nem szokás metszeni

2. Fagyos idöben nem szabad fát metszeni

2023. dec. 5. 19:12
 3/10 A kérdező kommentje:
De átültetést/ültetést követöen ha kisebb a gyökérzete, mint a koronája, illetve ha az ágak rossz irányban, egy helyröl indulnak akkor sem? Mert abban az esetben nem tartom valósnak a megeredését :/
2023. dec. 5. 19:17
 4/10 anonim ***** válasza:
76%

Ha MOST megmetszed, akkor nem is érdemes elültetni, mert garantáltan elpusztul.

Eleve télen nincs lombozata, nem kell a koronát táplálnia, nem tudja a szél eltörni, stb, viszont enyhébb napokon tud gyökereket növeszteni, tavasszal sokkal erösebb lesz. Akkor esetleg egy szakembert (kertész, nem a szomszéd!) megkérhetsz, hogy nézze meg, ki kell-e vágni egy ágat esetleg, de szerintem fölösleges

2023. dec. 5. 19:21
 5/10 anonim ***** válasza:
25%
Tavasszal kell metszeni. Miért akarod pont most? Értelmetlen. Ha tavasszal metszed az ugyanaz, mintha most metszenéd, csak most meg fog fagyni és elpusztul.
2023. dec. 5. 19:32
 6/10 anonim ***** válasza:
51%

A diót késő nyáron, kora ősszel kell-szabad metszeni, - és itt persze a korona alakításáról van szó- de pár éves fát lehet még ilyenkor is szerintem, ha lesznek fagymentes napok.

A dióban nagyon magas a folyadék nyomás, és ezért kell a növény pihenő időszakában a metszést megejteni, de még ilyenkor is folyni fog a seb, le kell kezelni, ha más nincs zománc festékkel lezárni a sebet.

Sok sikert!

2023. dec. 5. 20:36
 7/10 anonim ***** válasza:
70%

A diófát augusztus után kell metszeni,amikor már kezd leállni a nedv keringés,nyugalomban van .Most hogy kicsit eltolódott az ősz is,most kell ezt megoldani.

A diófa tavasszal nagyon szívja nedvességet,nagy a gyökérzet nyomása,a metszések helyén "elvérezhet "

2023. dec. 5. 21:05
 8/10 A kérdező kommentje:

#6-7

Van dióm, szóval ezeket tudom szerencsére. De épp emiatt tettem fel a kérdést, mert ugye kisebb lett a megmaradt gyökérzet, és ugye ültetéskor vissza szokjuk metszeni a fákat. Faiskolás dióm szép, az október végén lett anno elültetve, visszavágva. De most kicsit tanácstalan vagyok, van egy 3-4 centi vastag törzs, rajta 7 ág, abból 4 egy pontból indul, melyek hossza eléri a 60 cm-t. Nincs középtengelye, 70 cm magasan elágazott 4 irányban, szinte pontosan 90 fokban. De lehetne kihozni egy magasabb törzset ha leszednék 3 ágat felül, meghagynám a legjobbat és arról nevelnék vázágakat. Tudom mert láttam rá példát.

A kérdés csak a tél.. meg a fagyás 😅 na mindegy kikérem kertész tanácsát is. Köszi a válaszokat.

2023. dec. 5. 22:29
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, azok írják jól, akik azt írják, hogy diót tavasszal nem szabad metszeni, mert erősen és akár hónapokig folyik a leve, mint a szőlőnek meg a kivinek. Viszont a te gyökér nélküli csemetéd leve nem fog erősen folyni tavaszi metszéskor sem, mert nincs, ami nyomja a nedvet. Hiszen az sincs, ami elég vizet vegyen fel a földből.

Természetesen, termő diófát augusztusban meg szeptemberben metszeni, mikor már nagyok rajta a diók, de még nem érettek, és ott megy tönkre az egész, az meg nyilvánvaló ostobaság... Ez egy "rural legend". Olyankor még a nedvfolyás is erősebb, mint november elején. Legjobb dióhullás idején metszeni, mert akkor még vannak levelek, amik legyártják a megfelelő anyagot, és van idő, hogy a nedvkeringés nagyjából helyreálljon.

Az egy alapvetés, hogy szabadgyökerű csemetét, amiről kiásáskor le lett vágva a gyökérzet 95%-a, nem szabad metszetlenül nekiengedni az első évének.

Mint írtam, a te diód tavasszal se folyna erősen, de azért én a helyedben most metszenék. Nagyjából december vége, január eleje felé szokott kezdődni a vágások folyása. (De ez nagyon függ az időjárástól.)

A fagyáshoz komoly hideg kell. Ami vagy lesz, vagy nem. Az utóbbi években nem volt olyan.

A csonkok visszafagyásához enyhébb hideg is elég, de ha tőben levágsz ágakat, akkor a megmaradó ágnak nem lesz baja, ahhoz már kellene vagy -25 fok legalább. Legrosszabb esetben a vágások környékén lesz némi fagysérülés, de mivel csemetéről van szó, a fagyások nyoma pár év alatt tökéletesen eltűnik, a fa benövi. 8-10 éves korra teljesen sima lesz a törzs azon a helyen.

2023. dec. 6. 15:06
 10/10 A kérdező kommentje:

Sziasztok, leírom mi lett a fával, hátha valakit érdekel ha rátalál erre a kérdésre.

December 9. lemetszettem 4 felfele törekvő ágat ( a kérdésben 3-at írtam valamiért), tehát az egyenes törzsön csak a legjobb irányban és szerencsére legegyenesebben felfele törekvő ágat hagytam meg. A másik 4et csonk hagyása nélkül, a törzsel egy vonalban metszettem le, 1 napig könnyezett, minimális fagy volt napokig éjjelente. Fagyási sérülés nem történt. Az eredeti törzsön 50cm magasságban megmaradt 3 ág, ezeket idén le is metszem augusztus végén.

A fa jó erőben kora tavasszal megindult. Sok hajtást hozott, a leghosszabb elérte a 70 cm-t. A csúcsrügy hajtása nyilegyenesen indult felfele de (újra) alul aradt a lentebbről szögben felfele ívelőkkel szemben. 4 nagy hajtása van, 5 pedig ~10 centis lett csak, majd jövőre meglátjuk mit alkot. Azt hozzá kell tenni, hogy a talaj ahova ültetve lett közel 10 évig pihent, régebben kertészkedtek a területen, ráadásul jól meg is lett trágyázva ültetés előtt + tavasszal kapott NPK trágyázást.

aug. 4. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!