Milyen idős koráig lehet átültetni a szőlőt?
10 éves szőlőt is ültettem már át, 2 évbe telt mire magához tért ujra.
De Lehetséges.
2-3 éves az nem is fogja annyira megsínyleni.
Én már 20 éveset is ültettem át, egy ipari park létesítése előtt mentettem ki egy elhagyott telekről, dózerolás előtt.
A lényeg, hogy minél több gyökérrel ásd ki (lombhullás után), és minél kevesebb rügyet hagyj rajta a tavaszi metszésnél. A gyökér-hajtás arány van legnagyobb hatással a túlélési esélyekre. Ha erős és egészséges, akkor úgyis hajt bolond módra, de ha nem annyira kapta el az ütemet, akkor a túl sok hajtás miatt akár ki is száradhat. Ültetéskor iszapold be. Aszályos időben öntözd meg. (De a szőlő nem mocsári növény, indokolatlanul nem szabad öntözni, mert befulladnak a gyökerek.) Ha lesz majd rajta fürt, azt természetesen szedd le, a jövő év a túlélésre van szánva.
Átültetésnél hagyj egy félszálvesszőt, 6-8 rüggyel, de februárban ezt vágd vissza 2 rügyre. (A vágás közelében lévő rügyek könnyen elfagynak, ha hideg lesz a tél, ezért csak tavasszal legyen teljesen megmetszve.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!