Kezdőoldal » Otthon » Kert » Van itt aki kertészkedik...

Van itt aki kertészkedik agroszövetes talajtakarással?

Figyelt kérdés

Kb mint a képeken! Mennyire működőképes ez a gyakorlatban? Hány évig bírhatja egy ilyen agroszövet?

[link]

[link]

Ezt a fajta agroszövetet néztem ki: [link]

2023. szept. 24. 17:49
 1/8 anonim ***** válasza:

A feketétől megég a növény. Úgy felmelegszik egy forró napon, hogy két másodpercre se tudod megfogni.

Én átlátszó síkfóliát használtam sokáig, még az is úgy fel tud melegedni, hogy a kis palánta szárát megégeti, ha hozzáér, az első években jártam így. De a fekete még úgy is éget, ha nem ér hozzá közvetlenül.

A fotóidon nagyon úgy néz ki, hogy frissen van lerakva. Két hét után már nem csillog ennyire. Főleg, ha jön egy vihar, és felszaggatja növényestől. Mert ez itt nincs lesúlyozva semmivel.

2023. szept. 24. 18:33
 2/8 A kérdező kommentje:

#1 Közben találtam ezt a videót, itt nagyon ígéretesnek tűnik!

[link]

2023. szept. 24. 18:58
 3/8 anonim ***** válasza:

Kérdező

Mi tavaly kezdtük el a levágott füvet betenni a növények alá az ágyásba. Vagy frissen vékony rétegben kell a fűnyírás után oda halmozni egyből, vagy kicsit kiterítve megszárítod és utána mehet mulcsnak a növények közé. Bevált.

Nem szárad ki a talaj olyan gyorsan, nem gyomosodik - folyamatosan kell újra meg újra pótolni rajta ezt a mulcs réteget. Ráadásul idővel belekomposztálódik a talajba.

Biztos működik az ilyen fólia is, de nem szép látvány számomra. Meg költséges.

2023. szept. 24. 22:39
 4/8 anonim ***** válasza:
40%

Borzasztóan természetellenes látvány miért kell azt a rohadt műanyagot midnehova nyomni?

Nekem ingyen sem kellene. Vegyél egy bála szalmát oszt mulcsozz ha annyira takarni akarsz.

2023. szept. 25. 19:33
 5/8 A kérdező kommentje:
Próbáltam! Átnő rajta a gaz!
2023. szept. 25. 19:51
 6/8 anonim ***** válasza:
Ok 😂
2023. szept. 25. 20:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Attól nő át a gaz, hogy túl keveset használsz. Valamint, időnként frissíteni kell, ahogy fogyatkozik a korhadás meg a giliszták miatt.

Én fűvel szoktam mulcsozni (ugye, csak egész apró területet a fűhiány miatt), május végén rakom le először, kb. 15 cm vastagságban, utána őszig még 3 alkalommal kell rá tenni, mert már kilátszódik a föld. A szalma mondjuk lassabban tűnik el, mert aránylag több benne a szén.

(Fűvel úgy lehet számolni, hogy 10 m2-ről lejövő fű 1 m2 felület takarásárára elég, ha elég sok a csapadék, és jól nő a fű. Azaz, már egy apró, 100 m2-es terület teljes takarására is 1000 m2-ről kellene a füvet begyűjteni, ennyi terület meg nincs.)

Visszatérve az agroszövetre: levegőtlen, tehát halott lesz alatta a talaj, nem élnek meg a mikroorganizmusok. Egy évre nem probléma, mert a meglévő tápanyagok kitartanak egy évig, de több évre nem szabad ugyanazt a területet letakarni. Egy év takarás után legalább egy évig kell szabadon tartani.

Kisebb mértékben ugyan, de ez vonatkozik a mulcsozásra is. Az is lezárja a talajtól az oxigént. Csak a felső réteg jut elég levegőhöz, és az szép is, porhanyós, élő, csak éppen a mélyebb rétegek lesznek halottak.

2023. szept. 26. 05:14
 8/8 anonim ***** válasza:

Van!

[link]

2023. szept. 27. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!