Paprika magok felhasználása?
Vettem nyár előtt paprika palántákat. Eléggé jók, jól teremnek, viszont elég drága volt.
Gondoltam megpróbálok jövőre magról palántát növeszteni, ha nem jön össze, akkor veszek palántát újra.
Vehetek magot boltból, de a fene tudja milyen minőség lesz.
A mostani növények már bizonyítottak, gondoltam eltenném a magokat tavaszra. Ilyenkor ennek mi a módja? Hogy szokás?
Párom nagyanyja azt mondta, hogy csak azokat tegyem el amik pirosra értek. (ez alapvetően fehér paprika, de van ami narancs/piros színre sikerül)
A mamának igaza van, csak az érett (piros) paprika magja csíraképes.
De azt is tudnod kell, hogy nem feltétlen olyanok lesznek az ebböl kikelt növények, mint az, amiröl a paprikát szedted.
Alapvetően az lenne a fontos, hogy szép nagyok nőjenek és pl ne apró bogyós fajták.
Miben térhet el a magról ültetett?
A termesztők hogy csinálják? Valami megbízható helyről veszik a magokat és nem az előző éviből termesztik újra a palántákat?
Jártunk úgy, hogy a piacon vettünk valakitől és rakás szar lett. Nyilván nem mind1, hogy milyen fajta a növény.
Most igazából vagy 2-3 hónapig üldöztem azokat akiktől előző évben is egy jó fajtát vettem.
Biztos, hogy nem lesz olyan minőségű palánta saját magról, mint a bolti magból. Inkább megtudnám milyen paprika és megvenném a magot.
Egyébként nem olyan dárga az a párszáz forint a palántáért, mint amennyi szívás van a palántázással.
A fehér is be fog pirosodni,akkor kell leszedni.Ez biztos olyan lesz.
A szedett mag a biztos .A piaci paprika már génkezelt lehet.Van amelyiknek alig van magja . 1 termesztőtől vettünk szép pirosra éretteket.
A szomszéd volt,és láttuk ő is szedi a magnak valókat.
400Ft volt és 50 tövet vettem. Nem halok bele, jól keresek, de gondoltam miért ne próbálnám meg.
20eFt az durván 20kg paprika. Bár volt amikor a boltban 700Ft-ért is adták.
30kg-ot már biztos leszedtem róla. Mondhatni jobb lenne a megtérülés, ha kevesebből kijönne, főleg, hogy minden évben drágább minden. Első évben 150-ért vettem, most 400-ért, jövőre lehet már 600 lesz. Az is számít, hogy saját "bio" termés és nem függök a bolttól.
Illetve, megvallom, kihívás is lenne.
Gondoltam én is rá, hogy megnézni a fajtát, de vajon hogy? :) Ezek kb tök egyformák számomra :)
Tavaly simán egy finom paprikából tettem el magot, januárban csak próbaképp elvetettem, kikeltek, teremtek, finom. Sajnos nálam csak az erkélyen cserépben, így nem lett sok. De szerintem érdemes.
A fajtával az a baj, hogy a paprika gyakran F1 hibrid, azaz terméketlen. De azért volt a januári csíráztatás, hogy ez időben kiderüljön. :)
A paprika termesztéshez kell 1 kis kertészeti ismeret is ,nem csak jó fajta .A szomszéd paprikái a fóliában min.120-130 magas.Fel vannak kötözve.
Max 6 db nagy paprika lóg rajtuk.Alul levél sincs .Csöpögtető öntözés van.
Nem hagy sok paprikát,ami marad azok nagyok lesznek.
Jah,és nagyon trágyás a föld .
Mindenképp próbáld meg megszedni a magját.
De tavasszal biztosítsd be magad néhány vett palántával.
De azt is megteheted, hogy lefényképezed az egész növényt, a termését, virágát, levelét, és vagy google képkereső, vagy valamelyik face tematikus csoport, esetleg gazdaboltban utánajársz a fajtának. És akkor már meg tudod venni a profin kezelt vetőmagot hozzá.
Ha annyira jó fajta, akkor az nagy valószínűséggel F1 hibrid. Azaz, első szaporítási fokú, tehát egy valamilyen fajtájú paprika virágát megporozták egy másik fajta virágjával, és az így termelt magból kikelt növényt vetted meg te.
Ha most ebből magot szedsz, abból paprika lesz, de vagy ilyen, vagy olyan, vagy amolyan. Egyik tövön jó fajta lesz, másikon egy másfajta, gyenge minőség. (Ahogy egy utcára kijáró fehér macskának is lehet bármilyen színű kölyke, mert azok is visszaüthetnek bármilyen színű ősre.)
Lehet persze, hogy nem hibrid paprika, akkor tényleg ugyanolyan termésed lesz, mint amilyen idén volt. De szerintem már akitől vetted, az se fogja tudni megmondani, milyen fajtát vettél, mikor neki volt 10 fajta palántája.
Nem csak a pirosból szedett mag kel ki, ki lehet próbálni. Mikor már fejlett, kemény húsú, elérte az étkezési érettséget, akkor a fehérből kiszedett mag is ki fog kelni. (Vagy ha zöld fajta, akkor a zöldből kiszedett mag, én ki is próbáltam.) Annyi hátránya van, hogy ezek csak 1-2 évig lesznek csíraképesek, nem 4-5 évig, mint a pirosból kiszedettek.
Nekem soha eszembe nem jutna 400 Ft-ért palántát venni, akkor már inkább megveszem a paprikát.
De a valóságban azt csinálom, hogy veszek 3 csomag különböző fajtájú magot 400 Ft-ért, és ebből 3 évig lesz annyi palántám, ami elég.
Mivel nincs fóliám, ezért elég későiek, mert csak március második felében tudok hozzáfogni a palántanevelésnek, de szinte ingyen van paprikám, mondjuk, 25 Ft/kg áron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!