Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ebből a kis füge terméskezdemé...

Ebből a kis füge terméskezdeményből még lehet valami, vagy már nem fog beérni?

Figyelt kérdés

[link]

Idén tavasszal ültettem egy kis gyökereztetett vesszőt, ami mostanra 2 méteresre nőtt és hozott két kis fügét. Beérhetnek ezek még vagy már nem lesz belőlük semmi?

2023. aug. 24. 19:09
 1/8 anonim válasza:
100%
Még beérik
2023. aug. 24. 19:38
 2/8 anonim ***** válasza:

Ősszel van a másodérése a fügének. Addig még lehet, hogy újabb is megjelenik rajta. de a füge elég kiszámíthatatlan, a mienk már öreg, most sok napfény, sok meleg, sok víz is volt, már korán tele volt terméssel, de alig pár érett még csak be rajta és az első érésnek már a végén kellene járnunk.

Szóval lehet hogy nem fog beérni mert még fiatal vagy nem kedvez neki az időjárás.

Télen takard a tövét, kicsit csomagold be, mert fiatalként könnyen elfagy. Akkor is kinő majd tavasszal, csak később tud termést növeszteni, mint ha megmaradnak az ágai.

2023. aug. 24. 20:11
 3/8 anonim ***** válasza:
75%

Nagyjából kizárt, hogy beérjen. Legfeljebb ha hosszú, meleg őszünk lesz.

Az első termés az áttelelt vesszőkön nő, és előbb kezdenek fejlődni, mint a levelek. Ezekből az utolsó szem kb. egy hónapja ért be nálam. (Extra termés volt, 2000 óta van fügém, és még soha nem volt ilyen első termésem.)

A második termés az új hajtásokon fejlődik. (Nálam napokon belül érik az eleje.) Miután megjelenik, megnő pár centisre, és utána vagy 1,5-2 hónapig semmi nem lesz vele, csak azonos méretben ott van. A végén aztán úgy 2 hét alatt hirtelen megnő és beérik.

Ez a képen még a "parkoló" méretet se érte el. És az a tapasztalatom, hogy amelyiken első termés nem volt, azon a második termés is általában olyan későn lesz, hogy már nem tud beérni.

2023. aug. 25. 05:46
 4/8 Fügés ember válasza:
100%

Én nem lennék annyira pesszimista, mint az előttem szóló. Abban egyetértek, hogy a füge fejlődése során van egy szakasz (ez igazából két egymást követő szakasz), amikor látszólag nem csinál semmit. Ilyenkor belül történik csak változás. De az, hogy melyik fügefajtánél ez mekkora mérettel párosul változó. Fügeével foglalkozom, igen sok fajtám van, mert fajtagyűjtő vagyok. A füge éréséről itt írtam részletes cikket:

[link]

Ebben többek között leírom azt is, hogy az ágon való megjelenéstől számítva átlagosan 100 nap kell egy fügének a teljes kifejlődésig és a beérésig. Szóval az, hogy a te fügéd még beérik-e vagy sem, így képről nem lehet megmondani. Ha tudod, mikor jelent meg az ágon, ki tudod számolni, hogy nagyjából mikor fog beérni. Én drukkolok neked, hogy beérjen a fügéd még.

De mint írod, ez idei ültetés. Annál inkább az szokott lenni a baj, hogy nem bírja kinevelni, és vagy még érés előtt lepottyan, vagy álérik. Ez azt jelenti, hogy szépen beszíneződik, úgy fog kinézni, mint egy érett füge, de belül zöld lesz és száraz, azaz éretlen. Szóval én inkább emiatt nem bíznák benne, hogy beérik ez a füge. De esély azért van rá, ha nem is sok.

2023. aug. 25. 15:15
 5/8 A kérdező kommentje:

#4 Köszönöm a részletes választ! Úgy kaptam pár vessző, azokat gyökereztettem, így nem tudom hogy milyen fajták. Ezekből kettő lett

Viszont van egy harmadik amit tavaly ősszel kertészetből rendeltem.

Ami egy kis konténeres Babits füge. És mivel féltem hogy esetleg elfagy ezért ősszel nem ültettem ki hanem levittem a pincébe a gránátalma és datolyaszilva csemetékkel együtt, és majd csak tavasszal ültettem ki őket.

A gránátalma és a datolyaszilvák azóta szépen fejlődnek, viszont a Babits füge azóta sem megy semmire. Van rajta két darab kb 5cm-s hajtás és ennyi.

Mit tehetnék hogy meginduljon, életre kelljen?

Róla lenne szó:

[link]

[link]

2023. aug. 25. 15:39
 6/8 anonim ***** válasza:

4

Azt azért látni, hogy bármilyen fajta is, ez még bizony nincs itt egy hónapja. (Legfeljebb rügyként, de nem fügeként.)

Vagyis, ha rászámolod a 100 napodat (ami a valóságban inkább kicsivel több, csak az nem kerek szám), akkor már ott vagy, hogy november közepe. Akkorra meg az utóbbi években elfagytak a fügék, még aránylag védett fekvésben is.

2023. aug. 25. 17:20
 7/8 Fügés ember válasza:

A kérdezőhöz: Már csak a kíváncsiság miatt. Végül beérett vagy sem. Mert idén igencsak hosszú és meleg őszünk volt. 🙂

6-hoz: Nem minden esetben több, mint 100 nap. Írtam, hogy fajtafüggő. Vannak korai fajták, amelyeknek a gyakorlatban 100 nap alatt van, csak hát az sem kerek szám. 😉 A száz nap átlag. De vannak 90-95 napos és 120 napos fajták is. Ennek okán vannak korai és kései érésű fügék. 🙂

2023. nov. 12. 06:53
 8/8 A kérdező kommentje:
#7 Sajnos végül eldobta a termést, úgyhogy majd csak jövőre tudom megkóstolni.
2023. nov. 12. 07:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!