Évek óta próbálkozom füge oltásával, ezidág sikertelenül. Tudna-e valaki tanácsot adni?
Ne add fel, nekem 100%-ban sikerülni szokott. (Igaz, csak egyszer próbáltam, de az összejött. :)
Már vagy 7 éve történt, és mivel sokféle növény sokféle módon szoktam oltani, már konkrétan nem emlékszem, hogy csináltam. Annyi biztos, hogy fás oltás volt, és azonos vastagságú volt az alany meg a beoltott rész.
Ha most csinálnám, márciusban vágnék oltóágat, hűtőben tárolnám nejlonban (kicsit megnedvesítve) addig, ameddig az alany első levelei meg nem jelennek, és akkor oltanám hasítékoltással. Jó eséllyel így is csináltam anno... (Szerintem ennek még most is neki lehet fogni, mert nagyok ugyan a rügyek, de még így is tárolható a vessző egy hónapig a hűtőben.)
Én azért oltottam, mert volt egy nagy bokrom, amin így hamarabb termett a másik fajta. Valamint, kicsi a kertem, második bokornak nincs hely. De amúgy ha van neki hely, érdemesebb dugványozni, és másik bokrot nevelni. Mivel úgy nem fog mindenestől lefagyni a beoltott rész az alanyról, hanem legrosszabb esetben is a föld alól kihajt.
Ezt a módszert még nem próbáltam, megkísérlem hátha...
Köszönöm a választ!
Bocs, rosszul írtam, nem hasítékoltás. Az a vastagabb alanynál van.
Ékoltásra gondoltam:
https://www.youtube.com/watch?v=VekfAtBZXpk
(Természetesen, becsomagolni nem kell fügénél. Viszont valami spárgával össze szoktam húzatni, hogy jobban összesimuljanak a felületek, utána a sérült részt betekerem szigetelőszalaggal, mert az jól is zár, meg könnyű is leszedni később. A spárga bevág egy idő után, tehát ha kihajt, és már lesz vagy 10 cm-es a hajtás, akkor le kell szedni, és már csak szigszalagot tenni rá egy körben, a biztonság kedvéért, nehogy kifordítsa a szél. Az elején még nagyon gyenge a kallusz.)
Próbáltam hasítékolással és más hagyományos módszerrel is, sikertelenül.
Idén bevetettem az újonnan vásárolt ék-oltásra is alkalmas készletet, hasztalan. A fúrós-csapos verzió sem jött be. A szigetelő, szilikon szalag +
sebkezelő gél sem segített.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!