Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kertes házban lakni, és...

Kertes házban lakni, és kertes nyaralót is fenntartani egyben szerintetek is inkább nyűg, mint kikapcsolódás?

Figyelt kérdés

2023. aug. 9. 09:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Akinek a fűnyírás itt a legnagyobb nyűgje, létezik robotfűnyíró is. A mi környékünkön szinte mindenkinek az van és tökéletes a fű.
2023. aug. 15. 07:59
 12/16 anonim ***** válasza:
70%

A robotfűnyírónak azért vannak korlátai. Hozzánk pl. kapásból 3 kéne, mert a terület tagolt, lépcsős és az egyiken nem is biztos, hogy elmenne, mert hepehupás kicsit. Illetve nemtud mindenhol nyírni, így néha körbe kell menni szegélynyíróval azért.

Mellesleg gazunk van, ami szép zöld ugyan, de a robot nem annyira szereti. Ígyhát nálunk egy kétes kimenetelű milliós beruházás lett volna, amit nem vállaltunk.

Egy újonnan kialakított udvarnál már valóban odafigyelnék, hogy az 100% robot kompatibilis legyen.

2023. aug. 15. 08:26
 13/16 anonim ***** válasza:

12: azért nem az a gyakoribb hogy alkalmatlan a terep rá. A hepehupákat meg amúgy is illene kiegyenlíteni.

Az hogy szegélynyíróval pár perc alatt végigmész hébe-hóba rajta, az azért nem ugyanaz az erőfeszítési kategória mint rendszeresen nyírni a füvet, pláne h csak ezért mennél le a nyaralóba.

A szegélyt amúgy könnyű úgy kialakítani hogy ne kelljen a robotnál több. Pl a fűvel egy szintben lévő 5 centi vastag betonlap is elég már hogy ne kelljen szegélyezni.

Egyszer rászánja az ember az időt/pénzt, utána nincs vele gondja.

Nekem veteményesem is van, úgy hogy rendszeresen járunk 2-3 hetekre el. Automata, távolról is irányítható öntöző meg ráállított kamera. Gaz ellen meg jó alákartonozott mulcs. Nem volt gond. 150k-ból megvolt, nem milliós beruházás. Legtöbb dolgot a lidliből vettem. Minden utunk után megvizsgáltam hogy mi nem működött és kijavítottam. 3-4 alkalom után már majdnem tökéletesen "önellátó" ill. automatizált a kert.

Persze élvezem is, talán ezért megy :)

2023. aug. 15. 11:06
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

12 vagyok. Nincs nyaralónk, én a családi házunkból tudok kiindulni. Kértünk ajánlatot a "robotosításra", de a mi esetünkben ez olyan költségekkel járna, hogy s*ggre ültem (még úgyis, ha a munkadíjat kiveszem a képletből). Van első és hátsó udvar is sok sok sooook kerülgetnivalóvalóval és mivel nem gyepesített, csak ősgazos, ezért nem is teljesen egyenletes a talaj. Kiegyenlíteni mindenhol, újrafüvesíteni, szegélyezni, akár vakondhálózni, stb. mégegyszer annyiba kerülne, mint a robotosítás és akkor csak 1000 nm aktív használatú terület van meg a 3500-ból. Hát őő... nem tartom magunkat csórónak, de azért a lóf*sznak is két vége van. Részemről nem ér ennyi pénzt az, hogy 2 hetente egy alkalommal megússzak néhány óra testmozgást.

Egy kis rendezett, füvesített területen, ahol nincs sok kerülgetni való, persze más lehet a helyzet akár. De én meg az vagyok, akit nem hoz lázba a saját nyaraló témaköre, így nyilván innen fúj a szél.

Automatizálni egyébként jó dolog és nem is azt akarom mondani, hogy nincs igazad, csak valljuk be anyagilag kevesek kiváltsága dupla ingatlant fenntartani és automatizálni, pláne ha nem zsebkendőnyi területekről beszélünk.

2023. aug. 16. 12:38
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és azt ki is hagytam, hogy "jobb területeken", előbb lábakélne a nyaralóban a robotfűnyírónak, minthogy a második körét megtenné... :D Nálunk ennek még borzasztóan nincs kultúrája.
2023. aug. 16. 12:39
 16/16 anonim ***** válasza:

13: nekünk is kertes házunk van, nyaralónk nincs, csak mivel évi 3-4x távol vagyunk egyszerre 2-3 hétig, ezért hasonlók a problémáink mint a nyaralósoknak.

Ha már az ajánlat szó elhangzik, akkor az biztos hogy 3-4x-es minimum szorzóval számolhat az ember ahhoz képest mintha maga csinálná, ill. szerezné be a dolgokat. Még az anyagár is sokszoros, hiszen azon is keresnek és a munkadíj nem tűnik akkor olyan soknak.

Pl vízvezeték szerelő ajánlatában láttam hogy az obihoz képest háromszoros árat számolt fel egy elzáró csapért. Mondtam majd én megveszem a csapot, vegye ki. Erre azt mondta hogy OK, de akkor annyival több lesz a munkadíj 🤯

Szóval amit anyagárként lát az ember ajánlaton, az nem anyagár. Annyit kérnek amennyit gondolnak hasraütés alapján, aztán elosztogatják a tételeket nagyjából hihető részletekre úgy hogy a végén annyi jöjjön ki amennyit az elején az ujjukból szoptak.

Persze nincs semmi ingyen, de nekem pl egy robotfűnyíró pontosan annyiba kerül mint amennyit az obiban látsz kiírva. A hozzá tartozó tereprendezés pedig ténylegesen anyagárba. Kertészért nem vagyok hajlandó fizetni amíg van erőm magam megcsinálni a dolgokat. Utána is remélem hogy majd a fiaim besegítenek, de hát az lutri.

Hepehupát is javítottam ki, marha sok szarakodással. Volt hogy egy hónapig bambuszmentesítettem egy területet. Minden nap egy pici haladással mert nagyon gáz a kontrollvesztett bambusz. Az aztán hagy maga után hepehupát.

Amihez nem értek, arra meg keresek oktató videót youtubeon. Lehet hogy nem lesz olyan tökéletes mint egy 10 éve csak ezzel foglalkozó profi munkája, de azért legalább 90%-osra magam is meg tudom csinálni és még tanulok is belőle, meg mint említettem, élvezem is, úgy mint a házfelújítást is. Ott is mindent magam csinálok, konyhabútort, padlót, áramot, betonozást, szigetelést, kerítést stb. Szerintem tízmilliókat spóroltam már azzal hogy nem hívok mesterembereket.

Nem is tudtam volna megfizetni ezt a jó környéket máshogy, csak egy kezdetben lepukkant ház vételével, amit szó szerint magam újítottam fel.

Csak a vízhez/csatornához nem nyúlok magam, mert ott egy apró hiba is hatalmas károkat tud okozni, azt nem tartom lelkes amatőrként elvégezhető dolognak. Még ;)

Nagyon jó érzés amúgy hogy bárhova néz az ember a kis birodalmában, mindenhol a saját keze munkáját látja, és nem csak perkált érte. Persze az is nagy cucc, főleg manapság, hogy simán saját tulajdonú valami, de nekem a személyes erőbefektetéstől lesz igazán saját és értékes valami.

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy ha nincs rá keret, akkor is van megoldás. Annyi lehetetlen helyzettel találkoztam már a házamnál, volt aminek a megoldásán szó szerint hónapokat töprengtem, de végül mégis találtam frappáns, nem-triviális megoldást.

Persze nem tudom mi a konkrét helyzet nálad kertügyben, de nagy eséllyel ott is van valamilyen kreatív megoldás ami nem milliós tétel.

Egy időben munka miatt nagyon sokat jártam Indiában, ott tetszett meg ez a hozzáállás, hogy hiába nincs pénz, a problémákat akkor is meg kell oldani. Annyi kreativitást még sehol nem láttam életemben mint ott! Persze, sok mindenre európai szemmel azt mondanánk hogy persze kreatív, amúgy meg igénytelen gányolás, de sokszor fantasztikusan igényes megoldások is születnek ott a szinte semmiből.

Én az igényességet nem akarom feláldozni (max a nem látható dolgoknál lazsálok egy picit, de ezt egy mesterember se csinálja másképp ;) ), de a hozzáállást sikerült átvennem onnan.

TLDR: kevés pénzből is lehet kreatív megoldásokat találni ha az ember hajlandó összekoszolni a kezét.

2023. aug. 16. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!