Mi a baja ennek a paradicsomnak, és mit lehet vele tenni?
Előtte pár nappal permeteztem kontakt rovarölővel, azután tegnap nagy vihar volt. Ez volt az előzmény. A rovarölő előtt pedig 1 hettel kb Amistárral. Most vettem ezt észre rajta:
Hasonlít a baktériumfertőzéshez. Viszont úgy tűnik, a távolabbiak hegye is sárgul, de a baktérium viszonylag lassan kapná el a töveket.
Az is lehet, hogy leégetted. Mit használtál, és milyen töménységben? És hány fokon? Kimérted a szert, vagy saccra tettél bele ötször annyit, mint szabad lett volna? Vagy hogy valami gyomirtó is keveredett bele, mondjuk benne hagytad előzőleg a permetezőben?
"A jelek paradicsomvészre utalnak." Nem tudom, milyen jelek vannak még, de a felrakott fotó egyáltalán nem utal arra. A paradicsomvész nem okoz sárgulást. Az ilyen foltokban való barnulást baktérium szokta okozni. Utána jön a hajtások tetejének hervadása. A paradicsomvész nem okoz ilyen szárbarnulást, hanem eleve a teteje szárad el először, és onnan halad lefelé a száradás.
A permetezés amúgy nem egy olyan dolog, hogy egyszer lefújod, aztán az a világ végezetéig hat. Az Amistar jó esetben 7-10 napig biztosít védelmet. De addig is csak gombák ellen, baktériumok ellen nem.
A rovarölőt kérdeztem, hogy mi volt, és biztos-e, hogy nem adagoltad túl. Azzal tudtad leégetni, ha túladagoltad, és/vagy hőségben használtad. Délután is voltak 30+ fokok.
A tejet meg a hasonló hülyeségeket felejts el. Egy hajnali rezes permetezés talán megvéd pár növényt a baktériumtól. (5-7 naponta ismételve.) De ha tényleg baktérium, akkor már nincs kizárva, hogy mind fertőzött.
A Lamdex szerintem nem égetett.
Baktérium ellen nem létezik igazi megoldás. Csak I. kategóriában van növényvédő szer, tehát neked még képen se mutatják meg. Megelőzésre ott van a réz. De az meg, ugye, kontakt, és az új hajtások meg virágok védtelenek, tehát gyakran kell permetezni.
Az garantáltan nem olyan baktérium. Baktériumból van millió fajta, és ebből csak mondjuk 5-10 betegíti meg a paradicsomot.
Ahogy a mi beleinkben is sokféle baktérium él, ami kell az egészségünkhöz, de sok más baktériumtól meg megbetegszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!