Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kövirózsát hogyan kell öntözni?

TappancsMancs kérdése:

Kövirózsát hogyan kell öntözni?

Figyelt kérdés

Néztem már és mindenhol csak úgy írják, hogy keveset, csak én egyáltalán nem értek a növényekhez és nem tudom mennyi az a kevés. :P

Tudnátok mondani méret szerint valamit, hogy mennyi víz kell kb egy kicsi 3 cm-esnek, egy közepes 6 cm-esnek, és egy nagy kb 10 cm-esnek? Azt szeretném tudni, hogy hány deciliter kell ilyen méreteknél. És persze, hogy hány naponta kell neki annyi víz.

2023. júl. 11. 12:05
 1/9 A kérdező kommentje:
Meg esetleg az, hogy milyen ha túl van öntözve és milyen ha kiszárad. Tényleg nem értek hozzá.
2023. júl. 11. 12:06
 2/9 anonim ***** válasza:
65%
A cserepe alá tegyél tálcát, és abba önts vizet, hadd szívjon fel belőle a földje, amennyi kell neki. A fölösleget öntsd ki, mert elrothadnak a gyökerei. Figyeld, hogy mikor már nem apad a víz a tálcában. Idővel rájössz, mennyi kell neki. Sokat kibír víz nélkül, de keveset ha túlöntözöd. Ezért van sok síron is.
2023. júl. 11. 12:13
 3/9 anonim ***** válasza:
69%

Hol tartod? Kinn a kertben, az erkélyen, vagy a lakásban ablakban?

Nekem az erkélyen van, süti a nap egyfolytában, nagy tálakban van ültetve, így három naponta a tálra ráöntök fél deci vizet. Nem többet. Ha esősebb napok voltak, akkor nem is locsolom, csak ritkábban. Ha a lakásban lenne, 2 hetente kapná ezt a fél deci vizet a nagy tál. Nem egyetlen pici növény, hanem a nagy tál. Van kiültetve a kertbe szabadföldbe is, a mályvabokor alá, ott nem lehet túlöntözni, pedig két naponta locsolom a kertet.

Ha túlöntözöd, az alsó levelei elkezdenek rohadni, olyan szottyos lesz az egész, onnantól már kicsi az esély, hogy megmentheted. Ha sosem locsolod, akkor pedig kicsire összehúzódik és összeszárad, elengedi a földet. Olyankor semmi baja nem lesz, elkezded locsolni és szépen újra kezdi.

2023. júl. 11. 14:55
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Löttyintek nekik néha (2 hetente kb.). Minél kisebb, annál kevesebbet löttyintek. Kövirózsát nehéz kinyírni, tipikusan "elfelejthető" növény. A kintieket is max 2 hetente jut eszembe locsolni.
2023. júl. 11. 15:18
 5/9 anonim ***** válasza:
Pár évvel ezelőtt (hogy dicsekedjek vele) nekünk egy régi tő kivirágzott.
2023. júl. 11. 19:07
 6/9 anonim ***** válasza:
74%

Ha "igazi" kövirózsa, tehát nem valami hozzá hasonló növény, akkor az lakásban nem tartható, mert fényhiányos lesz, megnyúlik. Szabadban legyen télen-nyáron.

A pozsgás növényeket ritkán és bőségesen kell öntözni. Hogy két öntözés közt csontszárazra száradjon a földje. Ahogy az első válaszoló is írta, úgy jó, ha vizet öntesz alá, és amit nem tudott felszívni, azt leöntöd. Két hetente elég.

Nekem szabadban vannak, alul kifúrt virágládákban (vagy 7 fajta), idén talán 2x öntöztem, mert mindig megáztak. Virágoznak is minden évben, természetesen.

A közismert alapfaj régen minden háznál volt, a kipréselt levét használták fülfájás ellen.

A legtöbb helyen a disznóól aránylag lapos tetejére volt telepítve. Nagyapám minden tavasszal egyszer az óltakarításkor ráhajított egy fél lapát disznószrt, és ennyi volt a gondozás. Vizet annyit kapott, amennyi ráesett. És az is mindig virágzott. A full nap a lényeg, és hogy hideg időben ne álljon alatta víz.

2023. júl. 12. 08:54
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szám íze szerint írt a #6 (08:54 óra) válaszoló. Gyerek koromban mi is a kinti WC cserepén neveltük, tehéntrágyában. Akkor kapott vizet, amikor esett.

Egy jótanács, ami kolleganőmnél bevált, aki aktív sportoló volt és tyúkszem nőtt az egyik lábujján:

Idősektől hallottam, hogy a levelét lapjánál fogva ketté kell vágni és a lap egyikét a tyúkszemre tenni, rá zoknit húzni, szükség szerint ismételni másik levéllel. Rövidesen meggyógyult.

A fülfájásról annyit, hogy a mi vidékünkön "fülbecsavarónak" (is) hívták. Gyulladt fülbe csavarták a levét, akár télen is, mert fagytűrő.

2023. júl. 12. 13:37
 8/9 anonim ***** válasza:
68%
A mostani nyarakat a kövirózsák is nehezebben bírják. Természetes élőhelyük a napos sziklás hegység, de ott nincs 35 fokos hőség hetekig. Én pl temetőbe nem ültetném, látom őket nálunk a temetőben, de kiégnek, kiszáradnak nyáron. Nálam rengeteg kövirózsa van a teraszon, azok érzik jól magukat, amelyik fölött a terasz üvegteteje van, és csökkenti az UV sugárzást nyáron. Hőségben mindennap keves vízzel locsolom, hűvösebb időben hetente, télen kethetente. És tényleg csak kint lehet tartani.
2023. aug. 31. 08:37
 9/9 anonim ***** válasza:

Nálam rengeteg kövirózsa van szabadban, ládában, vagy 7 fajta. Itt is voltak ezek a 35 fokok, de már vagy két hónapja nem öntöztem őket. A hőség előtt esett rájuk némi eső.

Köszönik szépen, jól vannak. 20 éve ugyanígy vannak tartva, és minden évben virágoznak.

2023. aug. 31. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!