Hol rontom el az uborkát?
Sziasztok!
Uborkát szeretnék termeszteni, kizárólag saját fogyasztásra. Utána néztem rengeteg dolognak, az ágyások a tövek megfelelő távolságra egymástól. Sok napfényt kapnak, rendszeresen gazolok, a vetés előtti ősszel alaposan feltöltöttem a talajt tápanyaggal. Napi kétszer öntözöm az ubit, reggel és este, közepes mennyiségű vízzel.
Mégis megsárgulnak a levelek és összeszáradnak és termés is csak elvétve van, azok is kicsik. Hol rontom el?
Túl sokat öntözted!
Tehetnél fel róla képet. Valószínűleg elkapta valami gombabategség
Ó. A fene. Hány naponta kell és mekkora adag vízzel?
Én azt olvastam az uborka nagyon vízigényes növény.
Hát ezt így nehéz megmondani..
A lényeg hogy időnként hagyni kell hogy megszáradjon a talaj felszíne. Vagyis ne legyen folyamatosan nedves a föld alatta.
A természetben sem kap naponta kétszer esőt....
Forró, száraz időben heti kétszeri öntözés bőven elég. Hűvös, esős időben a heti nulla is jó.
Kép nélkül mondjuk peronoszpórára lehet tippelni. Az ellen vagy permetezni kell, vagy rezisztens fajtát ültetni. Ezek közül a Mohikán a legjobb, az nemcsak rezisztens, de még aszályban, minden öntözés nélkül se keseredik.
Sárgulást okozhatnak a betegségeken kívül kártevők is. Pl. takácsatka vagy tripsz. A neten tudod megnézni, hogy melyikkel hogy néz ki az uborka.
Vízigényes, de nem ennyire. Én naponta reggel belocsolom, és ennyi. Néha kimarad egy nap is, ha nem jutok, oda, csak úgy ontja az uborkákat.
Mohikán F1, félárnyékos helyen.
Én is a Mohikán F1 hibrid magját ajánlom házi termesztésre, mert többször teszteltem és gyakran 2 héttel tovább bírta mint más fajták. De ezt is védeni kell a betegségektől, különösen ha ilyen gyakran locsolod. Nyilván nem tudjuk, hogy vízáteresztő homok talajod van, és tényleg kell a napi két öntözés, vagy nehéz agyagos talajon termeszted, ahol valóban elég 2-3 naponta alaposan meglocsolni. A lenti linken van sokféle betegségről kép, és leírás. Nálam a peronoszpóra szokta elvinni, ha halogatom a permetezést amiatt, mert tegnap az eső esett, most meg fúj a szél. Két-három nap erős fertőzési nyomás esetén már végzetes lehet. Uborkára az azoxistrobin hatóanyag tartalmú felszívódó szerek 3 napos élelmezésügyi várakozási idővel rendelkeznek. (Mister, Quadris, stb.) Nyilván kontakt rézzel is érdemes néha megfújni, az jó a lisztharmat kivételével az összes gombára, de a bakteriális problémákra is. Viszont mivel kontakt, csak a permettel beborított helyen hat, és ha egy nap alatt nő 20 centit, és hoz 4 új levelet, na azok már nincsenek védve...
3-as vagyok, én nem szoktam használni vegyszert, csak tejjel spriccelem le kb. 2 hetente....
Plusz az alsó leveleket lecsipkedem, ne álljon a vízben, ha nagy eső van.
Így eddig egyszer volt gombás évek alatt :O
Nálam a Mohikán kb. 10 év alatt egyszer se volt beteg.
Tripsz miatt minden évben kellett permetezni legalább egyszer, atka is előfordult, de gomba nem. Mondjuk, nálam full napon volt mindig, árnyékban nem tudom, hogy bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!