A féldeterminált paradicsomot (san marzano, ökörszív, stb) hogyan metszitek?
Az ökörszív az folyton növő, nem? Legalábbis, amit én annak kaptam, az nőtt erősen...
Mindegy, a féldetermináltakat én úgy szoktam, hogy karózom és a fő hajtás mellett meghagyom a 2-3 legerősebb mellékhajtást, a többit folyamatosan szedem lefelé. Ha nagyon hosszú a karód, akkor nem szükséges mellékhajtást hagyni, úgy erősebben fog felfelé menni. A San Marzano egyébként hajlamos túlkötni, a kicsi terméseket ritkítottam, mivel úgyse tud ennyit kinevelni. Ez egyébként nagyon érzékeny a kalciumhiányra, és több terméssel erősebben jelentkezik a csúcsrothadás. Ezért is hagytam fel a termelésével, nem győztem levéltrágyázni.
Köszönöm a válaszod. Így fogok eljárni.
Az Ökörszìvről olvastam én is, hogy folyton növő, de erre a magra ezt írták.
Sajnos már a neten is keverik.
Itt fél determinált
A linken is írják, hogy ez nem fajta, hanem fajtacsoport. Egy bizonyos kinézetű (elhegyesedő) terméssel rendelkező mindenféle paradicsomot így hívnak. A múltban porzódott összevissza, átkereszteződött más fajtákkal, és ezek közül egyik-másik fajtát hivatalosan szaporítani kezdték. Aztán ki ilyet fog ki, ki olyat.
Bár én eddig még csak folyton növőkkel találkoztam, de ezek szerint vannak féldetermináltak is.
A San Marzano is ilyen, különféle fajtákat árulnak ezen a néven.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!