Kezdőoldal » Otthon » Kert » A féldeterminált paradicsomot...

A féldeterminált paradicsomot (san marzano, ökörszív, stb) hogyan metszitek?

Figyelt kérdés
Szoktátok/szükséges kacsolni?

#paradicsom #kacsolás #féldeterminált #San Marzano #Ökörszív
2023. jún. 15. 22:45
 1/4 anonim ***** válasza:
78%

Az ökörszív az folyton növő, nem? Legalábbis, amit én annak kaptam, az nőtt erősen...

Mindegy, a féldetermináltakat én úgy szoktam, hogy karózom és a fő hajtás mellett meghagyom a 2-3 legerősebb mellékhajtást, a többit folyamatosan szedem lefelé. Ha nagyon hosszú a karód, akkor nem szükséges mellékhajtást hagyni, úgy erősebben fog felfelé menni. A San Marzano egyébként hajlamos túlkötni, a kicsi terméseket ritkítottam, mivel úgyse tud ennyit kinevelni. Ez egyébként nagyon érzékeny a kalciumhiányra, és több terméssel erősebben jelentkezik a csúcsrothadás. Ezért is hagytam fel a termelésével, nem győztem levéltrágyázni.

2023. jún. 18. 07:03
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod. Így fogok eljárni.

Az Ökörszìvről olvastam én is, hogy folyton növő, de erre a magra ezt írták.

Sajnos már a neten is keverik.

Itt fél determinált

[link]

2023. jún. 18. 10:05
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A linken is írják, hogy ez nem fajta, hanem fajtacsoport. Egy bizonyos kinézetű (elhegyesedő) terméssel rendelkező mindenféle paradicsomot így hívnak. A múltban porzódott összevissza, átkereszteződött más fajtákkal, és ezek közül egyik-másik fajtát hivatalosan szaporítani kezdték. Aztán ki ilyet fog ki, ki olyat.

Bár én eddig még csak folyton növőkkel találkoztam, de ezek szerint vannak féldetermináltak is.

A San Marzano is ilyen, különféle fajtákat árulnak ezen a néven.

2023. jún. 18. 13:29
 4/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm.
2023. jún. 18. 14:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!