Milyen réztartalmú permetőzőszert lehet használni a kertben vegetációs időszakban is amely nem okoz perzselést?
Oké, de milyen növényre akarod? Ezt neked kellene megmondani, mert mi bizony nem tudjuk kitalálni. Gyakorlatilag mindenféle rezet lehet nyáron is használni, bizonyos növényekre, bizonyos időszakban, bizonyos koncentrációban.
A Cuproxat az elég jó ilyen szempontból, viszonylag kevéssé éget. De 25 fok felett már ezzel is előfordulhat, ha nagyobb töménységet használsz. Ez is erősen növényfüggő.
Igen, a Cuproxat például használható mindegyikben.
Annyi kiegészítéssel, hogy szőlőben elvirágzás után, almában pedig kb. június végétől, mikor már viaszosodik a terméshéj. Körtéről nem olvastam ilyent, de szerintem az nem érzékeny rá. Viszont a körtének nincs is olyan gyakran előforduló betegsége, ami miatt érdemes volna, szóval én nem szórakozok nála gombaölővel. Szilva esetében is ritka az ilyesmi. A rézzel való permetezést nagyjából 10-14 naponta kell ismételni (eső után még egyszer), egyszeri permetezés nem sokat ér, ilyen gyakran meg csak annál érdemes, aminél tényleg van is valami veszély. Ha mégis előfordul gomba a körténél vagy szilvánál (meg almánál is), akkor meg le szoktam nyomni felszívódó gombaölővel, és ez még mindig csak évi 1-2 permetezés.
7
Na, ezt nem tudtam.
De nem lehet, hogy csak kicsi korban, mint ahogy almánál is?
Legalább tíz körtefajtám van, de rezet nem használok rájuk, mert nem látom értelmét a rengeteg permetezésnek.
"A Cuproxat az elég jó ilyen szempontból, viszonylag kevéssé éget. De 25 fok felett már ezzel is előfordulhat, ha nagyobb töménységet használsz."
A Cuproxat hatóanyaga a tribázikus-rézszulfát, és előírás szerinti dózisban alkalmazva nem perzseli a növényeket, mivel tökéletesen lesemlegesített verzió. 25 fok felett SEM éget. A tribázikus-rézszulfát tartalmú szerek közül a "Bordói lé + kén NEO" gomaölőszert nem ajánlják 25 fok felett használni. De nem a réztartalma miatt, hanem a kén tartalma miatt. Abból ugyanis a levegő oxigénje hatására kéndioxid, amiből a légnedvesség hatására kénessav lesz. Ez akadályozza a lisztharmat fejlődését. És a sav perzsel! Ha túl magas a hőfok, túlzottan nagy lesz a sav képződésének a sebessége.
[Érdekes, ma már harmadjára van olyan érzésem itt a Gyakorin ezzel a nesze semmi fogd meg jól kommenttel együtt, mitha Wadmalac szelleme tért volna vissza. Ő egy nagy tudású, művelt ember, de néha beleokoskodott olyan témákba is, amikhez nem volt kellő tárgyi tudása, és orbitális nagy szamárságok születtek a tollából ilyenkor.]
Ja, a kérdezőnek persze válaszolni is kellene. A #3-as válaszoló által javasolt Cuproxat-ot bátran használhatod vegetációs időszakban is. Tribázikus-rézszulfátot tartalmaz, és nem perzsel. A réz-érzékenyeket is lehet vele permetezni! A körte sem deformálódik tőle. A többi réztartalmú szer amiatt perzsel egyes növényeket, mert a rézszulfát nincs tökéletesen semlegesítve, és a savasságuk perzseli az erre érzékenyeket. A tribázikus-rézszulfát tökéletesen semlegesített formuláció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!