A dughagyma hagymáját hogy kell létrehozni házilag?
""A kétéves termelési mód esetében az apró virágmagból (feketemag) sűrű magvetéssel kisméretű hagymát, ún. dughagymát állítanak elő, ez lesz a következő évi kifejlett áruhagyma termelésének alapanyaga (szaporítóanyaga).
Az augusztus közepére beérett dughagymáról eltávolítják az elszáradt szárrészt (söprés) ezt követi a felszedés, rostálás (földtelenítés), utóérlelés, beszállítás és nagyság szerinti osztályozás. Az osztályozott dughagymát ritka szövésű zsákban kell az ősz folyamán tárolni, majd novemberben a hőkezeléssel kezdődik a speciális makói termesztési eljárás. A hőkezelés megakadályozza a virágrügy kialakulását, így a második évben nem jelenik meg a hagymatestet értéktelenné tevő magszár. A hőkezelés során a tárolási 3-5 fokról 12 nap alatt fokozatosan felmelegítik a dughagymát 30-32 fokra, mérettől függően ezen a hőmérsékleten tartják (közben 10 napig még 32-35 fokra tovább melegítik) majd fokozatosan visszahűtik a kiültetési 10-14 fokos hőmérsékletre.
Így kerül a kamrába…
Az áruhagyma (étkezési hagyma) előállítása a második évben rörténik. Tavasszal a hőkezelőből kitárolt dughagymát kitisztítják, szelelik, majd április közepéig a felmelegedő talajba elvetik. A talajigény és a vetésforgó megegyezik a dughagymáéval. Az elvetett mennyiség mérettől függően folyóméterenként 15-25 db, a vetés mélysége 3-5 cm. A betakarítás augusztus második felében történik ( kiemelés, renden szikkasztás, felszedés, beszállítás), azt követi a raktározás, illetve az értékesítés.""
Gondolom, hogy vöröshagymáról van szó, ami hároméves növény:
1.évben bedugod a földbe a fej vöröshagymát, ami szárat növeszt, rajta a gömbfejű virágzattal és az apró fekete magokkal,
2. éveben tavasszal kiszórod a földbe a magokat, dughagyma lesz belőle,
3. évben bedugod a földbe a dughagymát, amiből kifejlődik a nagy vöröshagyma.
Aztán ismétlődik.
akkor én most a 3. lépésben vagyok
ennek a tetején lesznek fekete magok ezeket kell begyűjteni, ezek szárazak lesznek?
és ebből lesz a dughagyma, ennek lesz zöld szára ami ehető?
ha a makóiak folyamatosan melegítik akkor házilag nem is lehet jól tárolni?
1. évben elveted a fekete apró magokat. Belőlük lesz a dughagyma.
2. évben bedugod a földbe a dughagymát. Belőle lesz a nagyfejű vöröshagyma.
3. évben bedugod a földbe a nagyfejű hagymát. Ez a zöld szára mellett hosszú száron gömb alakú (mint egy kisebb teniszlabda) virágzatot hoz, benne a magokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!