Mennyi fára elég 10l permetlé?
Motoros háti géppel úgy szoktam számolni keverésnél, hogy 1 nagyobb fa 1 liter permet. Hatalmas fa esetén, aminek 6-8 m a koronája, 2 liter. (A legtöbb fa még 20-30 évesen is az 1 l-es kategória.)
Kézi pumpálóssal 1,5 l kellhet egy közepes fára, ha korrektül, két oldalról szórod, és nincs nagy szél.
De hát kipróbálod, és ha nem lesz elég, még keversz... Nyilván nem kell egy egész tasakkal bekeverni, ha nem szükséges annyi.
Remélem, van legalább 2 m-es alumínium szárad? Anélkül elég nehéz még egy 5 m magas fát is bepermetezni. Meg a legtöbb szerhez tapadásfokozó is szükséges, mert enélkül lepereg a viaszos gyümölcsökről.
16 l-est elég hurcolni, meg kézzel nyomkodni. Motorosban a 12+12 kg nem olyan sok, mert egy perc egy fa, de hátival bizony elég kínlódás...
Kínaihoz nemigen kapni toldószárat (én legalábbis nem találtam), de átmérőben megegyezik a magyaréval. Arról levágtam a ráforrasztott végeket, és a kínai rövid műanyag csöve helyére betettem, azóta se szedtem szét. Tavaly, ha jól emlékszem, 1200 Ft körül láttam.
Megjegyzem a víznyomás küldi magasra, persze csőben könnyebb neki légellenállás nélkül
30 fa már simán az elektromos permetező kategória
"de hátival bizony elég kínlódás"
Mármint, a kézzel pumpálós hátival. Sok idő, lassan fogy a permet, sokat kell pumpálni. Én még csak tévében láttam teniszütőt, de a pumpálástól már 30 éves korom táján teniszkönyökem lett, azért is vettem a motoros gépet. Mondjuk, több fához. De lehet, hogy már 30-hoz is érdemes lenne 50-ért egy kínait.
Ja igen, létezik elektromos, meg akkus permetező is.
Csak én a légszállításos gépek híve vagyok, lényegesen jobb munkát végeznek, és ha már költeni kell, arra érdemesebb, szerintem. De az olyan drágább is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!