Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mennyire rovar barát az udvarod?

Mennyire rovar barát az udvarod?

Figyelt kérdés

2023. jún. 8. 11:30
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
54%

9

Hát nem is akar senki kiirtani semmit. De nálunk ez nem fenyeget semmit. Mivel nálunk nincsenek ezer hektáros monokultúrák, mint Amerikában. Itt bármelyik település határát meg lehet nézni, mindenhol fel van szabdalva a terület patakokkal, árkokkal, kaszálókkal, bokros-fás ligetekkel. Ahonnan folyamatosan áradnak kifelé a mindenféle rovarok, még ha véletlenül el is pusztulnak egy-egy közeli táblán. (Egyébként a permetezések többsége se olyan, hogy mindent irtsanak. Hanem leginkább egy-egy célkártevőt, meg a hozzá rendszertanilag hasonlókat.)

Nálam sok a katica, de a levéltetvekkel nem tudnak mit tenni. Pirosnak kellene lenni a kertemnek, annyira lenne szükség. Lepkekabócákkal, liszteskékkel, meg a többi kártevővel pedig egyszerűen nem is foglalkoznak. Énekesmadár is sok van, de azok se végeznek említésre méltó munkát. Nyilván nekem se hobbim a permetezés, csak kényszerből permetezek, mikor már veszélyeztetve vannak a növényeim.

A méhek kínai kiirtásával kapcsolatban: arra gondolsz, ahol a fákat kézzel porozzák a kínai parasztok, hosszú rudakra szerelt pamacsokkal? Na, ez egy nagy átverés nálunk, és elég sokan beszopják, akik nem értenek a mezőgazdasághoz és a természetvédelemhez. Hogy lehetne olyan mérgezés, hogy utána évtizedeken keresztül hiába próbálnának méheket betelepíteni, nem élnének meg? Akkor már az emberek hamarabb kihalnának a területen.

Ezt a kézi porzást azért csinálják, mert az valami rendkívül drága és finom körtefajta (részben pont a kézi megporzás miatt drága), de sajnos a virágja nem tartalmaz nektárt, így a rovarokat nem érdekli. Így kénytelenek az emberek porozgatni a virágokat.

2023. jún. 9. 13:48
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, milyen rovar, mert ugye nagy a faji megkülönböztetés... Krumplibogarat, legyet és tetvet ölöm. De vegyszer nélkül, és a tetvet nem mindenről szedem le. A 3 utcafronti rózsatőről lemosogatom vízzel. Megvannak a módszereim. A pici vegyes virágoskertem el van kerítve, néhány szál csalánt szoktam benne hagyni, hogy arra menjen a tetü, ne a hortenziámra, virágaimra. Rámegy a csalánra, (a hangyák telepítik ki ám, mert állattenyésztést folytatnak, de ezt senki nem hiszi el nekem) és ha már totál tetves, kihúzom tövestül, és eldobom a telek félreeső részébe. Egész évben tetümentes a viragoskertem. A konyhakertben ugyanez.

A krumplibogarakat összeszedem, szétnyomom. Amikor van... Padláson lakik egy méh család. Legyeket szintén fajgyűlölve csapkodom, nem fújok vegyszert. Imádkozó sáskákkal viszont haverok vagyunk, a konyhakertben szoktak lakni, nagylevelűn, pl patiszonon szeret vadászni. Nagyon erdeklődő állat, szerintem intelligens is.

Hangyákat kiüldözöm a hazból sima hintőporral. Máshol békén hagyom. Méhlegelő része is van a telkünknek, kb. a negyede az. Akácos kis liget is van. Soha nem permetezek semmit, a szőlőt sem, maximum tehéntejjel, mert az lisztharmat ellen hatásos.

Füvet nyírjuk, együtt a herével, landzsas utifűvel, porcfűvel, lila árvacsalánnal pitypanggal, stb. vegyes a gyep. Ja a pitypangot eszem is, a virágát, nyersen.

Miért kerdezted?

2023. jún. 11. 06:00
 13/20 A kérdező kommentje:

Nem is a kártevőkre gondoltam. Csak úgy kíváncsiságból kérdeztem.

Egyébként, amikor nálam megjelennek a tetvek utána jönnek a katicák is és így nálam sosem tudtak elszaporodni még.

2023. jún. 11. 08:17
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Nálam rovarbarát a kert, nem nagy egyébként, de mindig hagyok meg lóherét nyíratlanul, a méhek szeretik.

Kifejezetten rovarbarát növényeket ültettem: van több nyári orgona, hagyományos orgona, hibiszkusz, cickafark, tollas gyöngyvessző (ezekre jön rengeteg féle kisebb nagyobb méh és pillangó).

Egynyári virágokat is olyanokat választok, amiket látogatnak a rovarok. Semmilyen növényvédő szert nem használok. Nem irtok semmilyen élőlényt a kertben, csak a meztelen csigát, azt sem vegyszerrel. A pókokra is vigyázok. Ja, rovarhotelem nekem is van :)

2023. jún. 12. 07:53
 15/20 anonim ***** válasza:
Katicákat mivel lehet a kertbe csalogatni? Bocsánat ha buta a kérdés, de hátha van amire jobban jönnek. Nálam pl. A fodormentára petéztek le, nagyon boldog voltam. :)
2023. jún. 13. 13:11
 16/20 anonim ***** válasza:

*15

Levéltetvekkel :)

2023. jún. 13. 13:21
 17/20 A kérdező kommentje:
Levéltetvek, virágok. És állítólag nagyon szeretik a csalánt.
2023. jún. 13. 13:25
 18/20 anonim ***** válasza:
12-es vagyok. Az előbb eszembe jutottatok. :) Nálam is ritka vendég a katica. De most láttam az egyik rózsatövön. Tetveket is láttam. Mondom, jól van, akkor nem bántom. Egyébkent sem szeretem lemosogatni a rózsákat, akarhogy vigyázok, megszúr. Es arra is gondoltam hogy végülis nagy kárt nem tesznek a rózsában, látványra sem, úgyhogy idén nem fogom mosogatni. Szépen hozza a virágokat. Néztem, ahogy fejik a hangyák a tetveket, hát jó. Miért vegyem el tőlük ott, ha méterekről nézünk csak a rózsára. A (kis)virágoskertemben ne legyen mert azt mindig közelebbről látom. Ott meg, ahogy írtam, az itt-ott hagyott csalán intézi. Ez egy nagyon jó módszer. Tele lesz, kitépem, eldobom, a virágaim tetümentesek.
2023. jún. 15. 19:12
 19/20 anonim ***** válasza:

"végülis nagy kárt nem tesznek a rózsában"

Ebben ne legyél olyan biztos... Ha elszaporodnak (és általában elszaporodnak, mert százszor olyan gyorsan szaporodnak, mint az ellenségeik), akkor onnantól a fiatal hajtások, levelek már deformáltan fognak nőni, az apró bimbók többsége elhal, ami meg már nagyobb, az kinyílik, de deformált, foltos szirmai lesznek. A levelek alaktalanok, ragacsosak lesznek, megtelepszik rajtuk a fekete korompenész, rossz lesz rájuk nézni.

[link]

[link]

[link]

[link]

2023. jún. 16. 10:34
 20/20 anonim ***** válasza:
Igen, nem akartam rontani a kedved, de ahogy 19-es írja, elkezdik rágni az éppen kifejlődő bimbót, rágják, amíg ki nem nyílik, ettől a virág csúnya lesz. A külső szirmai mindenképpen deformáltak lesznek. Én sem irtom a levéltetvet, nekem így lett.
2023. jún. 16. 10:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!