Kezdőoldal » Otthon » Kert » A rotációs kapát lehetne most...

A rotációs kapát lehetne most is használni enyhén gyomos kertben?

Figyelt kérdés
Nemrég vettük a házunk, de ahol az építkezős gépek jártak, ott egy jó nagy árkot hagytak a kert közepén. Olyan a kert, mint egy medence kb, a két pereme magas, középen meg mélyebb. Nem meredek a gödör, de sokkal szebb lenne, ha egyenes lenne az egész kert. Most lett megcsinálva a kutunk, úgyhogy eddig nem volt öntözve, csak gaz van, az is haldoklik, kb fele-fele arányban van csupasz föld és gaz. Arra gondoltam, hogy esetleg felrotálnám a kertet Bauhausból bérelt rotációs kapával és elgereblyézném, hogy egyenes legyen. Ma nyírtam a füvet, úgyhogy nincs magas gaz. Akinek kicsit több tapasztalata van a témában, szerintetek ez működhet? Vagy teljesen ki kell gyomirtózni mielőtt rotálnék és engedjem el ezt tavaszig. Köszönöm a segítséget!
2023. jún. 4. 14:52
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mennyire vagy erős? A rotácuós kapa használata komoly erőkifejtést igényel.

Egyébként igen.

2023. jún. 4. 14:56
 2/8 A kérdező kommentje:
Nő vagyok, de hozzá vagyok szokva a kétkezi munkához, most fejeztem be egy teraszt, ahol zsaluköveket hordtam, betont kevertem. Ha nem nehezebb annál sokkal, akkor szerintem nem lesz gond. Azt tudom, hogy nem úgy kell tolni, mint a fűnyírót. :)
2023. jún. 4. 15:06
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahol lenyomták a munkagépek, és száraz, ott nem fogja vinni. Igazából, ilyen körülmények közt szerintem elsőre semmiképpen se lesz jó. De azért meg lehet próbálni.

Szerintem fűnyírás helyett először gyomirtózni kellett volna (a zöld rész veszi fel a gyomirtót), akkor eleve könnyebb munka lett volna. Mondjuk, ilyen bérelt géppel gáz, hogy akkor is fizetni kell, ha nem jön össze. Meg ha összejön, akkor is újra kell fizetni, mert rotázni nagyjából havonta kell, nyáron is másfél havonta. (Pont ma délelőtt csináltam meg 1000 m2-t, idén másodszorra.) Gyepet akarsz majd? Ha van bármi évelő gyom, akkor előbb gyomirtózz, és őszre legyen szép tiszta és porhanyós földed. Ha veteményezni akarsz, akkor is jobb mielőbb előkészíteni a földet, és nem megvárni, hogy a gyomok szétszórják a magot.

Nagy géppel nem nehéz munka. Kicsi géppel, 2x2 kapataggal nehéz, mert ugrál a kemény talajon, meg dől össze-vissza, és derékkal kell megtartani. Én ezért dolgozok 2x3 kapataggal. Mondjuk, kell hozzá némi szakismeret, a beállításhoz, hogy a csoroszlya tartsa meg a gépet, ne neked kelljen izomból visszafogni, meg ne is neked kelljen kiemelni minden lyukból, hanem húzzák a kapák. (Persze, rendes csoroszlya is kell, az nem minden géphez van.)

2023. jún. 4. 15:21
 4/8 anonim ***** válasza:
54%

Azért megjegyezném, hogy a túlzott fűnyírás, gyomirtózás, stb. kifejezetten káros és felesleges, főleg, ha rotációs kapálni is akarsz még.

Kapálás előtt felesleges a gyomtalanítás.

Meg lehet szokni a kétarasznyi füvet, vagy a vadnövényeket vagy minden mást.

Minél jobban le van nyírva a fű, annál inkább kiszárad a talaj, annál könnyebben terjed a parlagfű, annál melegebb lesz a környék, mert növényzetnek hőnyelő hatása is van azon túl, hogy tisztítja a levegőt stb.

Az oké, hogy egyszer kiegyengeted a talajt, de nem kell ilyen drasztikusan irtani a növényzetet. A parlagfüvet és a bálványfát érdemes csak irtani: a bálványfa rettenetesen el tud szaporodni, és kémiailag elnyom minden más növényzetet.

2023. jún. 4. 15:28
 5/8 A kérdező kommentje:
Jövőre geotextilezve, füvesítve lesz a kert, úgyhogy idén csak az érdekel, hogy egyenes legyen és ne nőjön a parlagfű. Ha havonta rotálsz, hogy nő ki bármilyen fűféle a kertedben 2-es? Gyomirtózni idén nem akarok, mert sok pénz és jövőre úgyis drasztikusan át lesz alakítva a kert, majd akkor irtok mindent. Amit a Bauhausból bérelnék, az szerintem a nagyobb roták közé tartozik, az is 3x2 kapatagos.
2023. jún. 4. 17:41
 6/8 anonim ***** válasza:

A gyom az nő, ha kell, ha nem. Nem hektárnyi terület, a szomszédból jön bőséggel a mag. De ha valami megmarad mégis, és magot érlel, onnantól évekig kel, ha épp feldobja a gép a mélyebb részekből, ahol nem kelt ki. Ezért lenne neked is érdemes így kelésre késztetni a már meglévő gyommagokat.

Más haszna szerintem nincs a mostani rotázásnak.

2023. jún. 4. 17:52
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom milyen márkást adnak kölcsön.Ennek felkapásához nem csak erő,kapálási gyakorlat is kell.A megkezdés a nehéz.Mikor már megvan az első kapafogási mélység,csak faragtatni kell a kapákkal.RK-02 sel csináltam ilyet,de nem 3 as kapákkal,csak 2 vel.
2023. jún. 4. 17:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor inkább maradok a jó öreg ásónál. :)
2023. jún. 4. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!