Esővízgyűjtés IBC tartályba. Mennyire lehet elég? Mennyit spórolhatok vele?
Kitaláltam, hogy mivel a nyári időszakban gyakrabban kell locsolni a füvet így kicsit spórolni szeretnék. Az elképzelésem az, hogy a csapadékot összegyűjtöm 3 IBC tartályba a háztetőről. 180m2 a ház alapterülete melléképülettel, szóval azért elég szép mennyiség összegyűlhet 1-1 esőzés alkalmával. Az udvaron a befüvesített terület nagyjából 400m2 és van kb. 150-200m2 veteményes. Ha a füvet nem is tudnám teljes mértékben ebből a mennyiségből öntözni, a veteményesre elég lehet? Nem csepegtetős, hanem klasszikus vízpumpás-slaggos öntözésre gondoltam.
Van leverve kút is, de sajna nem elég mélyre és nagyobb szárazság idején kiszárad - ilyenkor jönne nagyon jól, ha legalább a veteményest tudnám öntözni az esővízből.
Remélem nagyjából értitek mire gondolok. Még kezdő kertészkedő vagyok, első évünk lesz családi házban.
Köszi!
az ötlet kiváló. Nekem két tartályom van, és négy db 100 literes dézsa. Ezekből kannával locsolok, méghozzá a finnyás növényeket, a többit kútból szivattyúval, hosszú slaggal. A kút ásott,7 méteres vízoszloppal.
Az esővíztől nincs jobb. Csapi vízzel nem locsolok.
Viszont ha az esős időszakban a kútból locsolok és a 3 tartályom megtelik közben, akkor a száraz időszakra marad 3 m3 vizem a tartályokban locsolásra. Legalábbis én így gondolkodtam. Az egy ideig a veteményesre csak elég, aztán majd csak esik megint.
" Még kezdő kertészkedő vagyok"
Akkor hajrá.
Én a részemről már befejeztem ezt az otthoni "bohóckodást", mert teljesen gazdaságtalan. Annyi pénz megy el minden évben tápozásra, műtrágyákra meg permetszerekre, hogy egyáltalán nem éri meg. Az embert megüti a guta, hogy amikor végre érik a barack vagy a paradicsom, az összes gyümölcsöt ellepik a poloskák és összeszurkálják meg bebüdösítik.
Meghagytam pár gyümölcsfát, meg a virágtartóban van ültetve petrezselyem.
...és akkor még a rengeteg munkáról nem is beszéltem.
Meg mert megéri.
Nincs az a gyümölcs, meg zöldség se a nagyon krumplibogaras évek kivételével, amit ne tudnék megtermelni - rendes permetezéssel - 20-30 Ft/kg áron.
Kicsi kertben dolgozni se kell sokat, mert nincs mit. 1000 m2 az semmi, ha tudja az ember, hogy mit kell csinálni, meg mit felesleges. A problémák ott szoktak kezdődni, ha valaki rengeteg felesleges munkát végez, és ezek miatt nincs ideje a fontosakra.
Kérdező:
Esős időben nem kell semmit öntözni. Nyáron van szükség öntözésre, de olyankor meg néha egy-másfél hónapig se esik, legfeljebb 3 mm.
Abból kell kiindulni, hogy 1 m2 felületre eső 1 mm eső, az pontosan 1 liter. Tehát ha mondjuk egy hónap aszály után esik 10 mm a 180 m2-edre, az 1800 l, vagyis 2 tartály se telik meg. Amit ha egy hét múlva kiöntözöl a területedre, csak egyetlen gyenge locsolásra elég...
Nekem 1 IBC-m van, és néha a kinti cserepes növényekre öntözve elfogy belőle a víz...
4es véleményét adom. És nem, nem jobb mint a bolti, és nem is olcsóbb. Egy előnye van, amiért még én is fogom csinálni, ha kicsit rendeződik az életem és több szabadidőm lesz: hobbi és mert ebben nőttem fel, hiányzik. Amúgy nem éri meg.
Mint ahogy az esővizet sem éri meg gyűjtögetni. Drágábbak a tartályok, mint az egész, amit spórolsz vele, és alig elég valamire. De ha azt nézzük, hogy a víz egyre nagyobb hiány lesz, akkor igen, dicséretes összegyűjteni, és felhasználni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!