Kezdőoldal » Otthon » Kert » Esővízgyűjtés IBC tartályba....

Esővízgyűjtés IBC tartályba. Mennyire lehet elég? Mennyit spórolhatok vele?

Figyelt kérdés

Kitaláltam, hogy mivel a nyári időszakban gyakrabban kell locsolni a füvet így kicsit spórolni szeretnék. Az elképzelésem az, hogy a csapadékot összegyűjtöm 3 IBC tartályba a háztetőről. 180m2 a ház alapterülete melléképülettel, szóval azért elég szép mennyiség összegyűlhet 1-1 esőzés alkalmával. Az udvaron a befüvesített terület nagyjából 400m2 és van kb. 150-200m2 veteményes. Ha a füvet nem is tudnám teljes mértékben ebből a mennyiségből öntözni, a veteményesre elég lehet? Nem csepegtetős, hanem klasszikus vízpumpás-slaggos öntözésre gondoltam.

Van leverve kút is, de sajna nem elég mélyre és nagyobb szárazság idején kiszárad - ilyenkor jönne nagyon jól, ha legalább a veteményest tudnám öntözni az esővízből.

Remélem nagyjából értitek mire gondolok. Még kezdő kertészkedő vagyok, első évünk lesz családi házban.

Köszi!

2023. jún. 2. 12:40
 1/9 anonim ***** válasza:
55%

az ötlet kiváló. Nekem két tartályom van, és négy db 100 literes dézsa. Ezekből kannával locsolok, méghozzá a finnyás növényeket, a többit kútból szivattyúval, hosszú slaggal. A kút ásott,7 méteres vízoszloppal.

Az esővíztől nincs jobb. Csapi vízzel nem locsolok.

2023. jún. 2. 12:48
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha szárazság van = nincs eső = ha nincs eső = üres az IBC tartály = így nem tudsz öntözni belőle...
2023. jún. 2. 12:48
 3/9 A kérdező kommentje:

Viszont ha az esős időszakban a kútból locsolok és a 3 tartályom megtelik közben, akkor a száraz időszakra marad 3 m3 vizem a tartályokban locsolásra. Legalábbis én így gondolkodtam. Az egy ideig a veteményesre csak elég, aztán majd csak esik megint.

2023. jún. 2. 12:53
 4/9 anonim ***** válasza:
66%

" Még kezdő kertészkedő vagyok"

Akkor hajrá.

Én a részemről már befejeztem ezt az otthoni "bohóckodást", mert teljesen gazdaságtalan. Annyi pénz megy el minden évben tápozásra, műtrágyákra meg permetszerekre, hogy egyáltalán nem éri meg. Az embert megüti a guta, hogy amikor végre érik a barack vagy a paradicsom, az összes gyümölcsöt ellepik a poloskák és összeszurkálják meg bebüdösítik.

Meghagytam pár gyümölcsfát, meg a virágtartóban van ültetve petrezselyem.

...és akkor még a rengeteg munkáról nem is beszéltem.

2023. jún. 2. 13:45
 5/9 anonim ***** válasza:
4 Hát igen, az otthoni kertészkedést nem azért csinálják, mert megéri, hanem, mert jobb mint a bolti.
2023. jún. 2. 15:55
 6/9 anonim ***** válasza:

Meg mert megéri.

Nincs az a gyümölcs, meg zöldség se a nagyon krumplibogaras évek kivételével, amit ne tudnék megtermelni - rendes permetezéssel - 20-30 Ft/kg áron.

Kicsi kertben dolgozni se kell sokat, mert nincs mit. 1000 m2 az semmi, ha tudja az ember, hogy mit kell csinálni, meg mit felesleges. A problémák ott szoktak kezdődni, ha valaki rengeteg felesleges munkát végez, és ezek miatt nincs ideje a fontosakra.

Kérdező:

Esős időben nem kell semmit öntözni. Nyáron van szükség öntözésre, de olyankor meg néha egy-másfél hónapig se esik, legfeljebb 3 mm.

Abból kell kiindulni, hogy 1 m2 felületre eső 1 mm eső, az pontosan 1 liter. Tehát ha mondjuk egy hónap aszály után esik 10 mm a 180 m2-edre, az 1800 l, vagyis 2 tartály se telik meg. Amit ha egy hét múlva kiöntözöl a területedre, csak egyetlen gyenge locsolásra elég...

Nekem 1 IBC-m van, és néha a kinti cserepes növényekre öntözve elfogy belőle a víz...

2023. jún. 2. 17:53
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó, ilyesmi tapasztalatra voltam kíváncsi, hogy mire elég amit elterveztem.
2023. jún. 2. 18:44
 8/9 anonim ***** válasza:
Ilyen slagos öntözés esetén nincs értelme annak, hogy mondjuk 2 naponta kiöntözöl 2 litert m2-enként. Ha csinálod, akkor legalább 10 l-t kell, azaz 10 mm esőnek megfelelőt. Nagyjából úgy kell számolni, hogy 1 mm eső (öntözés) 1 cm mélységig jut le a földben. Tehát ami nem is jut le igazán a gyökerekig, az másnap elpárolog, és csak a gombabetegségek valószínűségét növeli. (Haszonnövények esetében.) De még fű esetében is jobb a ritkább és rendesebb öntözés, ami 10 mm-től kezdődik. Ami lejut olyan mélységig, hogy onnan nem a levegőbe párolog, hanem a fű fogja felhasználni. (Egy igazán jó eső 20 mm.)
2023. jún. 3. 06:35
 9/9 anonim ***** válasza:

4es véleményét adom. És nem, nem jobb mint a bolti, és nem is olcsóbb. Egy előnye van, amiért még én is fogom csinálni, ha kicsit rendeződik az életem és több szabadidőm lesz: hobbi és mert ebben nőttem fel, hiányzik. Amúgy nem éri meg.

Mint ahogy az esővizet sem éri meg gyűjtögetni. Drágábbak a tartályok, mint az egész, amit spórolsz vele, és alig elég valamire. De ha azt nézzük, hogy a víz egyre nagyobb hiány lesz, akkor igen, dicséretes összegyűjteni, és felhasználni.

2023. jún. 3. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!