Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gondot okozhat-e, ha a szomszé...

Gondot okozhat-e, ha a szomszéd kútja nagyon közel van a házunkhoz és sok benn a víz?

Figyelt kérdés

A szomszéd kútja kb 1 méterre van a házunk falától, nem használja senki, de múltkor belenéztünk és eléggé fenn van benne a víz (kb. 2 kútgyűrű látszik ki). Azért is gondoltuk, hogy sok van benne, mert itt a környéken elég jó vízhozamuk van a kutaknak.

Jelenthet ez valami gondot?

Pincénk nincsen amúgy.

Jobb lenne ha használva lenne a kút és közben szivattyúznánk?

Mert akkor megbeszéljük a szomszéddal, hogy ha már neki úgy se kell.

2023. máj. 30. 14:16
1 2
 1/17 anonim válasza:
79%

meg van adva egy telekhatár , ha benne van a kút a teljesen abban az esetben van beleszólásod.

nem gond, hogy majdnem tele van a kút, jön a nyár és nagyrésze el fog tűnni.

2023. máj. 30. 14:28
 2/17 A kérdező kommentje:

Lehet hülye vagyok, de ezt nem egészen értem:

"ha benne van a kút a teljesen abban az esetben van beleszólásod."

Leírnád értehtőbben?

Amúgy én nem is gondoltam, hogy van beleszólásom, csak mivel jófej a szomszéd gondoltam megbeszélem vele, hogy szivattyúzunk belőle, egyrészt mert jó a víz öntözni, másrészt meg mert nem szeretném ha esetleg ettől vizesedne a ház alapja.

2023. máj. 30. 14:54
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem is értem, hogy egy lakóházhoz miképpen lehet ennyire közel egy kút??

Biztos, hogy nem szabályos.

2023. máj. 30. 15:22
 4/17 A kérdező kommentje:
60 éves házakról van szó, régen gondolom nem foglalkoztak ilyenekkel, de régen nem is jött fel így a víz a kútban, hisz napi használatban volt.
2023. máj. 30. 15:28
 5/17 anonim ***** válasza:
Oké.
2023. máj. 30. 15:33
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Én mondjuk nem értem, hogy a kútnak - akár a tiéd, akár a másé - mi köze lenne a vizesedéshez?

Van ott egy vízréteg nyilván azért csinálták oda a kutat. Ha holnap betömnék, attól az a vízréteg ott lenne. Gondolom olyan helyen laktok, ahol magas a talajvíz, ezért is nincs pincétek.

De ha nem használja a kútját, jó ötlet vele megállapodni a spórolás miatt, de a ház ettől nem esz szárazabb.

2023. máj. 30. 18:45
 7/17 anonim ***** válasza:
76%
Ha házad alapja szigetelve van vizesedés ellen, és ha a kút vízszintje lejjebb van, mint a falaid szigetelése víz ellen, akkor ne legyen gondod, ne aggódj. Beszéld meg a szomszéddal a víz használatát.
2023. máj. 30. 19:21
 8/17 A kérdező kommentje:

[link]

Szemléltetésképpen feltöltöm ezt a képet. Mondjuk ez nem a szomszédunk kútja, hanem 6 házzal arrébb lévő kút (anyóséké). A földnek a szintjétől kevesebb mint egy méterre van most jelenleg a víz... Valószínűleg akkor a szomszédunk kútja is eddig van kb. A házunknak amúgy van vízszigetelése, kátránypapír van a házalapján körben, csak ugye az 60 éves kátránypapír... Azonkívül tettünk le dréncsövet és drénlemezt, úgyhogy talán az ér valamit.

2023. jún. 11. 10:00
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

"A szomszéd kútja kb 1 méterre van a házunk falától, nem használja senki,"

Azt gondolom, hogy maradjon is így.

Ugyanis ha elkezded szivattyúzni, a víz utánpótlása talajkimosódást okozhat és könnyen megsüllyedhet felette az ingatlanod.

De nem vagyok jós, hogy így lesz-e.

2023. jún. 11. 17:25
 10/17 anonim ***** válasza:
91%
A kútban a fizika törvényei szerint nem lehet magasabb a vízszint, mint egyébként a talajvíz szintje (hacsak nincs valami egészen különleges geológiai eset). Valószínű, hogy ha ti ásnátok kutat, akkor abban is ugyanolyan magasságban lenne a víz szintje. Nyilván nem hegytetőn laktok, hanem valami alföldi, sík vidéki területen, ahol talán még több folyó, patak vagy tó is van.
2023. jún. 12. 07:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!