Kezdőoldal » Otthon » Kert » A folytonnövők közé sorolt...

A folytonnövők közé sorolt Alba Regia, javított Cecei paprikaféleségeket mekkora karóval kell ellátni?

Figyelt kérdés
A Ceceit pl. 40-50 cm-esnek írják, akkor hogy lehet ez folytonnövő? Örülnék, ha majd megállna, mert karóm, az nincsen. Folytonnövőnek végképp nincs.
2023. máj. 26. 12:06
 1/9 anonim ***** válasza:

Az Alba régia folytonnövő.

Én nem engedem két méternél, kettőhúsznál magasabbra, viszont nagyobb sor és tőtávra ültetem őket eleve.

Nem karózom, hanem kifeszített uborkahálóra futtatom és ha elegendő a talaj tápanyagtartalma, hagyom kicsit oldalra is terjeszkedni.

Elég erős, bőtermő fajta, nagy méretű húsos, leves terméssel.

Arra kell vigyázni, hogy az erőteljes növekedéshez adott nitrogénpótlást be kell szüntetni virágzáskor, mert a sok nitrogéntől ledobja a virágokat.

Bórtartalmú virágzásindítóval meg lehet ekkor viszont biztatni és a termés kinevelésekor ajánlatos neki plusz káliumot adni.

Ha magról ültetem, akkor első cserépbe ültetéskor gyökérkondicionálót teszek a palánta cserepébe, például az alganitot.

Növekedési szakaszban rögtön kiültetés után magasabb nitrogéntartalmú tápot kíván. NPK 8-8-6 arányban, vagy akár a nitrogén több is lehet.

Virágzáskor NPK 6-8-6 arányban, csak legyen benne bór is, illetve itt a foszfor lehet esetleg kicsit több.

A termés megérlelésekor NPK 6-6-10, esetleg még több kálium kell.

A szerek tartalmazzanak makro és mikro elemeket is, különösen magnéziumot.

Kalciumot levéltrágyaként, esetleg erősen hígított tejjel (1:10) permetezve adni kell időnként.

Igazából a magyar földekben magnézium sokszor nincs elég, kalcium viszont van, csak nagyobb hőmérséklet változáskor, nagyobb lehűlés, vagy felmelegedés esetén sem a paprika, de különösen a paradicsom nem tudja a gyökereken keresztül felvenni a kalciumot, ettől lesz a bogyókon a csúcsrothadás.

Ez az egyik legjobb paprika.

A folytonnövő paprikák metszéséről, ha érdekel:

https://www.youtube.com/watch?v=TtHATNNEpwQ

2023. máj. 26. 13:36
 2/9 A kérdező kommentje:
Elakadt a lélegzetem. Még hogy ilyen méretű karó, vagy valami állvány? Direkt azért vetettem Alba Regiát, mert régen is szoktuk ültetni, amikor még talán nem is léteztek folytonnövők. Most meg mind az? Aztán megérem kötözni a gyenge ágakat keresztül-kasul a bokron. Emlékeztem a Ceceire is régről, erre föl mára kihoztak javítottat, ami szintén folyton növő.
2023. máj. 26. 14:47
 3/9 anonim ***** válasza:

A folytonnövőkben az a jó, hogy kis alapterületet foglalnak, mert felfelé lehet velük terjeszkedni, a maradék helyen lehet mást termelni.

Az is jó, hogy a virágokat is folyton hozzák, vagyis folyamatosan lesz termése, ami a determináltnál kevésbé van meg.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy elegendő tápanyagot kapjanak, hogy ki is tudják nevelni a terméseket. Ehhez kicsit ritkítani kell. Én úgy csinálom, mint sokan mások, hogy a három szálból csak kettőt engedek, így fel lehet futtatni a hálón mind a kettőt és a sorközökbe nem engedem, hogy közlekedni lehessen - az lenne a harmadik szál. Így is lesz elég termés, amit ki is tud nevelni.

Így egy kétszer ötméteres területen simán van nyaranta két mázsa (rossz évben másfél) paprika, ami nekem doszt elég, savanyítok is, meg teszek el lecsót télire bőven, mert szeretem, meg fagyasztottam is le pár dobozzal többször is már.

Locsolni viszont kell, de szeretem csinálni.

2023. máj. 26. 15:19
 4/9 anonim ***** válasza:

"A Ceceit pl. 40-50 cm-esnek írják, akkor hogy lehet ez folytonnövő?"

A 40-50 cm-es az nem folytonnövő. Az a térdemig ér. A folytonnövők a mellkasomig értek tavaly. Mondjuk locsolva is voltak rendesen...

2023. máj. 26. 19:15
 5/9 A kérdező kommentje:
2023. máj. 26. 19:35
 6/9 A kérdező kommentje:
Akkor most mekkora karót tegyen mellé az, aki válogathat. :)
2023. máj. 26. 22:50
 7/9 anonim ***** válasza:

Ezeknél minden folytonnövő...

A megadott magasságot vedd alapul. Aminél fél métert írnak, ahhoz nem kell karó. Legalábbis, ha valamennyire szélvédett a hely. Nyílt területen, sok termés és felázott föld esetén előfordul, hogy megdől egy bokor, de majd akkor mellészúrsz valamit, amihez hozzákötöd.

2023. máj. 27. 05:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Azonnal megkarózok mindent szerény karóimmal. Azért ezekkel a folyton növőkkel akkor is kéne valamit kezdenem, ha nem a végtelenségig fölfelé akarom vezetni. Gondolom, metszenem kéne, mert pl. tavaly is a kápiák kicsiket termettek(nem is a jó fajta), ősszel volt amelyiken 50 db kis paprikát számoltam.
2023. máj. 27. 09:15
 9/9 anonim ***** válasza:
Tavaly a légköri aszály is belejátszott, hogy nem voltak szép paprikák. Hiába voltak öntözve, de a nagyon száraz levegőt nem bírták.
2023. máj. 27. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!