Kezdőoldal » Otthon » Kert » Vadvirágos kertet hogyan kell...

Vadvirágos kertet hogyan kell csinálni hogy ne nyomja el a fű a virágos méhbarát növényeket?

Figyelt kérdés
Most kicsi a fű, ha elvetem a virágmagokat a fű közé, és nem vágom többet akkor nem nyomja el a fű?
2023. máj. 23. 08:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

A fűtől függ. A vadvirágok általában a gyomokhoz hasonlóan erősek, de ha tömör és erős a fű, akkor a szárazabb időszakban az fog megmaradni.

Azt ugye tudod, hogy utána rettentően rendetlenül fog kinézni?

Nálunk is volt pár évig vadvirágos rész, de az külön a veteményeknek előkészített terület szélén. Hiába szórta el a magját a fűben nem keltek ki ezek a következő szezonban, ott a saját helyükön igen. A fűben maguktól elszaporodtak a százszorszépek, most amikor virágzanak nem is nyírtuk le őket. De ezek csak pár cm-re emelkednek ki a fűből.

Szerintem csinálj egy sávot nekik ahol legalább ritkítod a füvet, hogy esélyük legyen meggyökerezni!

2023. máj. 23. 13:18
 2/12 anonim ***** válasza:
40%

Néztél valami angol műsort, mi? :)

Ott ám óceáni klíma van, nálunk meg kontinentális. Mások a körülmények.

Nem érdemes ilyesmin gondolkodni. Jellemzően az itt élő vadvirágok többsége 2 hét alatt elvirágzik, utána meg csak száraz kórók lesznek. Semelyik vadvirág nem fog neked egész nyáron virágozni. A kaszálatlan fű is elszárad nyárra, miután magot hozott. A végeredmény augusztusra egy szörnyű, elhanyagolt dzsumbuj lesz.

2023. máj. 23. 15:41
 3/12 A kérdező kommentje:

2es, javaslom neked hogy nézegess efféle videókat, környezetvédelmi tippeket. A mi városunkban most ültettek vadvirágos részeket. Nem kell az egész udvart ilyennel beültetni, elég az egyik fele vagy része.

Minthogy a csutakra levágott fűnek semmi haszna nincs, nincs benne rovar se madár, nem járunk rajta csak nézzük. Ellenben egy virágos mező rengeteg rovart csalogat, velük a madarakat is. Nem 5 cm a fű, nem ég ki, árnyékol a tövének. Meg szerintem szebb is. Igen, nem virágzik egész nyáron, de hol ez hol az. Nem igaz hogy 2 hétig virágzik minden. Ősszel vissza lehet nyírni.

Pontosan a mi szárazabb klímánknak jobban megfelel, mivel nem szükséges annyit locsolni mint a gyepet.

2023. máj. 23. 17:58
 4/12 anonim ***** válasza:

#3 Szerintem nem érted a dolgot.

A " csutakra levágott fűnek" pont az a haszna, hogy nincsen benne más - csak a fű. Mert pont arra van szükséged, egy olyan folyamatosan növő, egyenletesen vágható zöld növényzetre amire rá tudsz lépni anélkül, hogy tönkretennéd.

Aki virágot akar a kertjébe az virágot ültet és nem akar rajta focizni vagy éppen napozni.

valójában te is ezt akarod, egy sávot vadvirágokkal. Ez semmiben nem más, mint másnak a kertjében a virágágyás.

Amivel te kevered azok a nagy városi zöld felületek, ahol nem a fű a cél hanem a zöld felület és ott tényleg érdemes ilyet ültetni. De az nem egy kert pár négyzetméteres sávja. Az egyszerűen virágágyás. Akkor is ha fű és vadvirágok nőnek benne.

2023. máj. 23. 18:37
 5/12 A kérdező kommentje:

Ez több helyen sántít. Ha te focizni kezdesz egy 5 centire vagott gyepen, abból nem sok marad.

Nekem nem arra van szükségem hogy focizzak vagy akár rátapossak a mezőre. Arra ott van egy homokos placc. Az arra való. Meg a viakolor.

Nem egy virágágyás ahová vetek, hanem egy kb harmad része a kertnek.

És nem fogok sétálgatni meg focizni benne. Sok búzavirág, díszpipacs, facélia meg ki tudja mi van még a tasakokban. Hálistennek sok ember kezdi meglátni a kertek szerepét. Egy fűben nincs rovar, méh, nincsenek madarak sem. Egy virágzó réten ez természetes. Nekem lesz az biztos.

2023. máj. 24. 06:32
 6/12 anonim ***** válasza:

Nem lesz neked. Ez biztos. :)

Amiket írtál, azok olyan helyeken nőnek, ahol tápanyaghiány, aszály, földmunka, v. túlzott nyírás miatt megritkul a gyep, és a következő évben így esélyük van ezeknek a gyomnövényeknek.

Ezeket a körülményeket egy adott kertben általában csak mesterségesen, rengeteg munkával lehet megvalósítani. Úgyhogy természetesnek egyáltalán nem nevezhető a dolog.

Sajnos, egyre több természettől távol élő, a természet működését nem értő ember összekeveri a szezont a fazonnal. A növények nem az ember kénye-kedve szerint nőnek maguktól. Ehhez vagy szerencse kell, vagy sok munka.

Mesterséges környezetben, kicsi területen szép virágos rétet nem egyszerű létrehozni. Gazos, elöregedett növényes, barna részt könnyebb.

A természetben mindennek megvan a helye. Növénynek, rovarnak, madárnak. Természetnek nevezhető például a Mátrában lévő erdőség, de ott nem feltétlenül él az összes olyan állat, ami az én kertemben előfordul.

Úgy mellékesen, "méh" néven a legtöbb hozzá nem értő ember a háziméhre gondol. Amit az ember borzasztóan, természetkárosító módon túlszaporított. A rovarvilágot tekintve nem sok ennél kártékonyabb tevékenysége van az emberiségnek. A többi nálunk élő 7-800 méhfaj miattuk van megritkulva, nem attól, hogy nincs a kertemben 20 m2 virágos rét. Részben az élettérből való kiszorítás, részben pedig a betegségek, élősködők terjesztése a probléma oka.

2023. máj. 24. 09:43
 7/12 A kérdező kommentje:

Itt egy bejegyzés, hátha változik a véleményed:

[link]

Ha nem nyílna meg, Bagolybükk Környezet és természetvédelmi egyesület oldala.

Van nekünk is gyepünk, mindenhol az volt, de változott a nézetem.

2023. máj. 24. 12:04
 8/12 A kérdező kommentje:

6os pont jó lesz nekünk mert au állandó fűnyírástól tápanyaghiányos a föld, ha nem locsolok másnaponként kiszárad.

Semmi mesterséges meg kemény munka nem kell hozzá. A gyep zölden tartásához annál inkább.

"Amit az ember borzasztóan, természetkárosító módon túlszaporított"

Jóistengyerele, szörnyű tudatlan van és ostobaságokat írsz.

Vadvirágos rétet bárhol létre lehet hozni, csak ahhoz az kell hogy ne a szomszédokkal versenyezzünk, kinek több a beton és a csutkára levágott egynemű füve. Én más irányban gondolkozom.

2023. máj. 24. 12:12
 9/12 anonim ***** válasza:

Kérdező, vegyél már vissza arcból...

Én azt csináltam, hogy felástam azt a részt, amivel nem akarok foglalkozni, több körben gazmentesíteztem, aztán leszórtam a Rédei Vadvirágos rét magkeverékével.

Előnyök:

- 100%-ig Magyarországon őshonos magokból áll*

- Megfelelő arányban tartalmaz fűféléket és pillangóskat... (ha olvasod a VIRÁGjárók csoportot, pontosan tudod, hogy a vágatlan május is azért van, mert a felmagzó fűféléknek is jelentős szerepe van a beporzók életében)

- ...és egynyáriakat és évelőket is. Pipacs, búzavirág, szarkaláb meg hasonlók bolygatott területek növényei. Egy-két év alatt kikopnak a rétről. Maradnak az évelők, és optimális esetben beköltöznek a helyi növények. (A természet nem minden esetben szép.)

Természetesen tudsz belőlük magot fogni, de maguktól is átköltözhetnek a kerted egy másik sarkába. Nálunk úgy van minden évben pipacs és szarkaláb, hogy beköltöztek a karban tartott virágágyásba és ugyanolyan részei lettek, mint a rózsa, a mézvirág vagy a büdöske.

A díszpipacsot meg nézd meg jól, ezen a néven fut a keleti mák is. Ami nagyon szép, csak nem biztos, hogy hozza azt a vadvirágos feelinget, amire vágysz.

* Bár alapvetően minden szuper, ami segíti a beporzókat és nem invazív. Ne aggódj rajta sokat.

2023. máj. 27. 10:33
 10/12 A kérdező kommentje:

Nem kell visszavennem az arcomból, nekem ilyen arcom van. Nem is tudom mire irtad ezt.

Elvetettem a vadvirág magokat, most pedig locsolok és várok hogy nőjenek. Már így is sokkal szebb a kert, hogy nincs sík egyenesre levágva. Facéliát is szórtam sokat.

2023. máj. 29. 06:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!