Kezdőoldal » Otthon » Kert » Frissen ültetett fa levele...

Frissen ültetett fa levele kókad, fonnyad?

Figyelt kérdés

Tegnap reggel ültettem 3 ámbrafát, kb. 2m-es, konténereseket, a cserépben lévő földdel együtt ültettem. A gödör aljára tettem marhatrágyát, illetve a visszalapátolt földbe is kevertem, bőségesen megöntöztem őket, nem tömörítettem a földet, fény éri őket bőven. Még is ma reggelre az egyik fa levelei elkezdtek kókadni.

Mit tehetnék? Vagy ez normális? Sosem ültettem még fát.

#kókadó levèl #ámbrafa
2023. máj. 21. 07:29
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

A földet miért nem tömörítetted? Öntözd meg jó alaposan, hogy a föld odamosódjon a gyökerekhez (fánként 5-6- vödörrel!).

Ezen kívül a fáknak idö kell, mire a gyökerek rendesen fel tudják venni a vizet, a lombozata meg párologtat.

Másrészt meg frissen ültetett növényhez marhatrágyát adni elég kockázatos, elégetheti a gyökereket.

2023. máj. 21. 07:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Lehet adni trágyát,csak földet kell rá szórni.
2023. máj. 21. 08:28
 3/9 A kérdező kommentje:

A kertész azt javasolta, h ne tömörítsek mert a lazább földben könnyebben ereszt így gyökeret a fa, illetve ő javasolta a marhatrágyát+a neten is olvastam ezeket.

Viszont akkor lehet a vízzel lesz gond én csak 2x 5l-es locsolókannányit öntöttem rá.

2023. máj. 21. 10:05
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Lehet késő is van már ültetni.

Locsold mindennap picit.

2023. máj. 21. 10:23
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Tízliteres kannával kell orrba-szájba öntözni...sőt az ültetőgödörbe is kellett volna négy-öt kanna víz. A marhatrágya hiba volt, túl erős, nálam kipusztította a csemetét.(hallgattam a kertészre)

A lényeg: eleinte sok esővíz, de nem annyi, hogy nem igya el a föld...egy kicsit kókadozhat, pláne erős a nap, de reggelre az éj hűvöse rendbehozza.

2023. máj. 21. 12:57
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

3

Szerintem a kertész is a neten olvasott a faültetésről egy cikket, azóta szakember. Mert hogy hozzáértő ilyet nem mond, az biztos.

Ha esetleg véletlenül a trágya tényleg olyan 110 %-ban érett, akkor nem lesz baj. De hogy annyira érett, arról nem vagyok teljesen meggyőződve. Ha látsz benne növényi maradványokat, akkor nem érett. Ha teljesen virágföldnek néz ki, akkor érett.

Ültetéskor iszapolni kell a fát, és tudni, hogy gyakorlatilag még ültetés után is cserepes növényként működik nyár végéig. Mivel az összes gyökér egy pici földben van, nem 5 m3 földben, ahogy kellene.

Ha én ültetnék ilyet, akkor erősen visszavágnám ültetéskor, a lombja 10%-a maradna. Utána már mindig csak annyit hajt, amit még elbír a gyökere.

2023. máj. 22. 16:09
 7/9 A kérdező kommentje:

Locsoltam vizet a gödörbe, h amolyan iszapos állagú legyen. A trágya totál föld állagú volt, fekete és morzsolódott szét. Sajnos már nem tudom ugye kivenni alóla, majd meglátjuk okoz e súlyos kárt.

Köszönöm a válaszokat.

A kókadó fa azóta szépen javult, valszeg az erős nap okozta a dolgot, a kertészetben kissé árnyékban volt.

2023. máj. 23. 12:09
 8/9 A kérdező kommentje:
Szerintetek ültessem újra őket, nehogy ártson a marhatrágya ami alattuk van?
2023. máj. 23. 14:48
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha földszerű volt a trágya, és nem büdös egyáltalán, akkor szerintem az nem veszélyes már. Meg gondolom, nem is volt jelentős mennyiség.
2023. máj. 23. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!