Kezdőoldal » Otthon » Kert » Őszibarack termésritkítását/te...

Őszibarack termésritkítását/termésválogatását mikor kell megcsinálni?

Figyelt kérdés
Early Redhaven fajta.
2023. máj. 15. 12:47
 1/6 anonim ***** válasza:

Nálam a tavaszi fagyok után nem kell ritkítani.

De már csinálhatod ha sok van rajta.

2023. máj. 15. 12:56
 2/6 anonim ***** válasza:
ha megvannak a termések akkor mehet. én már megcsináltam
2023. máj. 15. 17:00
 3/6 anonim ***** válasza:

Most még nem szabad! Még vagy 2 hét, mire befejeződik a természetes gyümölcsritkulás. (A fák a termés egy részét mindenképpen eldobálják, ez a természetes folyamat. Ha több gyümölcs van, mint levél, akkor is, meg ha csak 10 szem van a fán, akkor is. Simán előfordul, hogy a fán lévő termés fele is lepottyan magától.)

Nekem 70-nél több őszibarackfám soha nem volt, úgyhogy meg tudtam tenni, hogy kétszer ritkítottam az optimális termés érdekében, rászánva két délelőttöt. Először olyan 2,5-3 cm átmérőnél egy előzetes ritkítás, utána pingponglabda méretnél véglegesre.

Mindkét ritkításnál először is a túl kicsi szemeket dobálom le, a sérülteket, kukacosakat, ágvillában lévőket. A maradékot osztom el úgy, hogy megnőve se zavarják egymást. Pl. 3 szemnek nem szabad egy pontból kinőni, mert növekedés közben széthasítják maguk alatt a kis rövid szárat, és mind megfonnyad. 2 jöhet egy pontból, ha muszáj, mert egymással szemben el fognak férni. A vessző azonos oldalán lévőknek legalább egy nagy baracknyi távolságra kell lenni, hogy megérve se érjenek össze. És persze, a fán összességében se maradhat olyan sok, amit a fa már nem tud teljesen kinevelni. Minimum 7-8 levél szükséges átlagban, hogy egy szem jól fejlett baracknak legyártsa a szükséges szárazanyagot. (Ennyi levélnek nem az adott vesszőn kell lenni, hanem a fán összességében, átlagolva.)

2023. máj. 15. 17:25
 4/6 anonim ***** válasza:
körténél csináltál ilyet?
2023. máj. 15. 17:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Körténél csak nagy vonalakban, mert az létrázós dolog... Az őszi meg, ugye, földről elérhető, úgy van metszve.
2023. máj. 15. 18:05
 6/6 anonim ***** válasza:
Már a virágot is válogattam nem csak a termést, de lehet elsiettem. Mondjuk most jól néz ki.
2023. máj. 15. 18:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!