ÍGY sem éri meg HÁZTÁJI állatokat tartani, kis gazdaságot kialakítani? Ha valaki vendégházakat épít, ezek reggeli (és esetleg esti) kiszolgálásához viszi saját telkeiről a bio növényeket + saját állatai tojasait, tejét és az abból készült sajtokat?
Azaz nem marketeknek/üzleteknek szállít, amúgy is csupán elhanyagolható nettó nyereségért (nem kell leírni, jól tudom, hogy ehhez nagy, nem kicsi háztáji gazdaság szükséges, itt ez csak az elmélet miatt említődik meg), illetve nem is éttermeknek/szállodáknak viszi a saját termékeit, és nem is őstermelői piacokon árusítja azokat, mivel ezekhez egyébként is kicsi a gazdasága, HANEM a saját vendégházait rekreáció céljából igénybe vevő vendégeinek biztosít (nyilván az éjszakákon felüli X összegért) esti plusz reggeli, vagy csak reggeli étkezést ezen háztáji termékekből. (Ügyelve arra, hogy ezek valóban bio zöldségek/gyümölcsök legyenek és a többi is hasonlóan vegyszarmentesen felnevelt állatok tojásai/sajtjai legyenek.)
Íly módon - az utóbbi évek, évtizedek rossz helyzetéhez képest - már "jobban" (nem tudtam hirtelen pontosabban megfogalmazni) megérné egy kisebb háztáji gazdaságot fenntartani?
Mert minden más tekintetben egy-egy hasonló kicsi gazdaság nullszaldósra is nehezen jön ki, vagy rosszabb. Sajnálatosan.
Hát ha biot akarsz, akkor garantáltan nem fogja megérni. Mivel nincs akkora vendégkör, hogy csak azokat tudd fogadni, akik megfizetik neked a bio megtermelésével járó többletköltséget.
A bio az sokkal több munkával, sokkal több növényvédelemmel jár. Olyan szerek használatával, amik biotermelésben engedélyezettek, de gyakorlatilag minimális a védelmi képességük, tehát éjjel-nappal permetezni kell velük. Meg persze, fokozott hozzáértés is szükséges, mert biotermelésben olyan szert már nem szabad használni, ami a már beteg növényt is meggyógyítja, vagy a felszaporodott kártevőt is jó hatásfokkal letakarítja.
Amúgy, ha saját családnak termelsz normális módon (semmi bio), az nyilván megéri, ha értesz hozzá. (Bár a kérdés alapján nem vennék rá mérget.) 10-30 Ft/kg áron megtermelsz szinte mindent. (Negyed százados őstermelői tapasztalat.) És természetesen az is megéri, ha kicsit kibővíted a termelés volumenét, és a vendégeket is ellátod. Mivel teljes piaci áron tudod így beépíteni a végösszegbe a terményeidet, tehát gyakorlatilag a saját ellátásodra felhasznált terményekre fordított költséget és munkát is kifizetteted a vendégekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!