Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit érdemes otthon termelni?

Mit érdemes otthon termelni?

Figyelt kérdés
Vidékre költözünk ősszel. Nagy, 2 hektáros birtok. Ebből 1,5 ha az állatoké. Lovak, kecskék. Ezenkívül van tyúk, nyuszi, disznó. Marad szabadon jó fél hektár. Zöldség, gyümölcsre gondolok. Esetleg eladni is. Mit érdemes szerintetek?
2023. máj. 7. 09:35
 1/8 anonim ***** válasza:
53%

zöldborsó (Zsuzsi)

rukkola

évelő saláta

paradicsom

paprika

mángold

2023. máj. 7. 09:48
 2/8 anonim ***** válasza:
Én főleg a konyhakerti zöldségeket ajánlom, hogy mindig kéznél legyen, ha éppen kell. Pl. petrezselyem, hagyma (vörös és fokhagyma), sárgarépa, kapor, uborka, spenót, paprika (vízigényes!), paradicsom, pár fészek burgonya (ennyi könnyen megóvható a burgonyabogaraktól vegyszer nélkül is - leszedéssel)... Továbbá lehet málna, ribizli (vörös, fehér, fekete), egres... Lehet pár gyümölcsfa a kertben valamint díszbokor, virágok az utcafronton.
2023. máj. 7. 10:01
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Magatoknak mindent érdemes, amit megesztek. A legtöbb dolgot meg lehet termelni kilónként 10-30 Ft áron.

Eladásra meg azt érdemes, amihez alkalmas a földetek, megvan hozzá a technika, és a megtermeléshez szükséges idő. Na meg főleg, a hozzáértés. Enélkül még saját részre se fogja megérni, ha nem tudod, milyen munkákat kellene elvégezni egy növénynél, meg miket felesleges.

Ja, és az eladáshoz többnyire szükséges egy olyan személy, aki szezonban kint tud ülni minden nap a piacon, vagy nagybanira hordani.

Szóval, ezerféle variáció van, amihez nem ismerjük a változókat. A családnak kb. 1000 m2-en megteremnek a fontosabb dolgok, 2000-en még eladásra is sokminden.

(Egy őstermelő.)

2023. máj. 7. 11:33
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Talán amihez értetek,meg lesz hozzá időtök és víz.
2023. máj. 7. 11:34
 5/8 anonim ***** válasza:
64%

Az állatok etetésére is gondolni kell, nem a szomszédtól venni az ismeretlen tápot, szénát, zöldféléket.

A kerti zöldségekkel sok macera van, jobb a piac...

Tudom, nem ez volt a kérdés, én csak jelzem a jövőt..

2023. máj. 7. 11:37
 6/8 anonim ***** válasza:
50%

4-5-nél a pont.

Számolni kell az aszállyal. És a pusztuló beporzókkal. Illetve az mindenképp barátságosabb, ha nem messziről hordod az állataidnak a(z ismeretlen) kaját. Vagy nem teljes egészében.

Ha nekem lenne fél hektárom:

- egy része menne vissza a természetnek: madárbarát fák, vadgyümölcsök, vadvirágos rét

- egy része számomra hasznos fa lenne pl. hárs (tea+faanyag), olyan gyümölcsfa, amit szeretek (birs, szilva, meggy, almák) ott

- egynyáriakból csak az, ami jobb, mint amit piacon/boltban kapok, mert az elég foglalkozós (pl. cherokee purple paradicsom, 7pot chili, marina di chioggia sütőtök, leveles kel, saláta)

- fűszernövények

+ néhány újdonság bepróbálása (okra, datolyaszilva, indiai banánok...).

Nyilván a kategóriák között van átjárás, mert pl. a húsos som meg a kökény finom is, vad is és madárbarát is. A mostanáig meghagyott, virágzó leveles kelt a beporzók imádják.

2023. máj. 7. 13:28
 7/8 anonim ***** válasza:
54%

Ajánlom youtube-on Gyulai Iván természetközeli kertészkedős videóit. Második éve kezdünk bele, az első egészen várakozáson felül sikerült. A közösségre igaz, hogy mindenki egy kicsit saját képére formálja a technikát, de egy közös. Minél kevesebb beavatkozással és gondozással járjon a konyhakert fenntartása és minél természetközelibb módszereket találjunk mindezekre. Mi azzal a szellemiséggel kezdtünk bele, hogy minden ami megterem nekünk, azt a feljebb való adja, ami elpusztul, az pedig elpusztul. Megtehetnénk hogy vegyünk, inkább csak kedvtelésből vágtunk bele mondván, hogy úgy sem kell vele sokat foglalkozni. Nem törtük magunkat, minél nagyobb hozamú termésre törekedve, így is mindenből lett éppen elég a kis családunknak.

Azt érdemes ültetni, amit megesztek. Első körben én azt javaslom magatoknak és majd ahogy kitapasztaljátok a dolgokat, úgy lehet eladásra is. Az állatokra én is gondolnék, ha már ekkora terület adott.

2023. máj. 7. 15:50
 8/8 anonim válasza:
Marihuana!!
2024. ápr. 1. 18:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!