Mitől felszívódó egy permetszer? Bordóilé vagy a vegasol eres felszívódó?
10-es, ha réztartalmú kontakt szerrel permetezek, még egy hónap múlva is itt vannak a zöld foltocskák a levélen, amik permetezéskor rákerültek. Nem viszi le azt az se, ha hetekig esik rá az eső.
Amúgy ellentmondasz saját magadnak:
"Az se függ a hatásmódtól, hogy melyiknek mennyi az ÉVI-je."
"A felszívódók viszont olyannak vannak megcsinálva többnyire, hogy nem stabilak, gyorsan lebomlanak."
Pont ezt (a második mondatodat) tapasztaltam én is. :-)
11
Nem mondok ellent magamnak, csak nem sikerült értelmezned, amit írtam.
A felszívódók viszonylag gyorsan lebomlanak. Ez a biztosítéka annak, hogy fogyasztható legyen utána a növény, mert ugye, lemosni nem lehet a maradékot.
De ettől függetlenül, vannak felszívódó szerek, amiknek az ÉVI-je még is hosszú. Pl. a dimetoát (BI 58) szermaradéka gyökérnövényekben felhalmozódik, és egy hónap, mire kellően lebomlik, és fogyasztható lesz. Mikor még engedélyezve volt több mindenre, ilyen 30-35 napok is szerepeltek a biztonsági adatlapján. Ezzel szembe lehet állítani olyan piretroid típusú cuccokat (pl. Decis), amik kontakt szerek, de gyakorlatilag azonnal lehet fogyasztani a lepermetezett növényt. Hivatalosan 3 nap van írva, de csak hogy írjanak valamit.
Réz: kérdezz meg bárkit, aki hagyományosan, rézzel védekezik a szőlőperonoszpóra ellen. Nagyobb eső után azonnal újra permeteznek, akkor is, ha 2 napja permeteztek előtte.
Hiába marad meg a réz az esőtől védettebb helyeken, ha egyes helyekről lemosódik, és ott már támadhat is a betegség.
"Réz: kérdezz meg bárkit, aki hagyományosan, rézzel védekezik a szőlőperonoszpóra ellen. Nagyobb eső után azonnal újra permeteznek, akkor is, ha 2 napja permeteztek előtte.
Hiába marad meg a réz az esőtől védettebb helyeken, ha egyes helyekről lemosódik, és ott már támadhat is a betegség."
Saját tapasztalatomat írtam le.
Miltox Speciál a permetszer neve és szőlőlevélen meg szőlőbogyón láttam ezt.
Igen, ezt írtam én is, hogy egyes helyeken megmarad. De a tökéletes fedettség megszűnik. És ott már támad a betegség.
Az már igen régi szer lehet, a mankoceb már vagy 15-20 éve I. kategóriás.
Miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?????????????????
Én kizárólag III. kat. szert vehetek, és Miltox Speciált még tavaly is használtam, és holtbiztos, hogy lejárati időn belül voltunk (2-3 év az eltarthatósága).
Ja, és most interneten rákerestem. Most is hirdetik, az van írva róla, hogy III. kat. Ugyanúgy, mint 12 éve, amikor kertészkedni kezdtem.
Tovább nem akarom folytatni ezt a vitát, mert én saját tapasztalataimból beszélek, amik több ponton is homlokegyenest ellentmondanak a te állításaidnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!