Lúgos virágföldet szeretnék venni egy-két cserepes növényemnek. Milyen néven keressek rá?
Sajnos a lúgos virágföld nem adott ki semmilyen konkrét terméket például az OBI-ban, Praktikerben. Csak savast és általánost találok.
Előre is köszönöm!
Egyértelműen lúgos föld nem sok van. De nem is igényelnek ilyet a növények. A semleges kb. mindennek megfelel, vagy a nagyon gyengén savanyú.
Van, amelyik cég C típusúnak nevezi (a Florasca nyomán), de rendes cégnél a muskátliföld is semlegesközeli. Nézd meg, mi van a zsákra írva, és csak úgy vásárolj. (Gondolom, tudod, hogy pH 7 a semleges, ez alatt savanyú, felette lúgos.
Én muskátliföldet (is) szoktam venni, de megnézem azért, hogy legalább 6,5-ös legyen. Mindegyiknél van egy szórás a föld pontos pH-ja tekintetében, így inkább kettőt keverek. Pl. Florimo muskátli + Florasca C. (Ezeket az állaguk miatt is érdemes.)
Köszi a válaszokat!
Szóval akkor például anyósnyelvnek az általános virágföld is jó? B típusú van ráírva, szóval semleges. Ez is használható a lúgus földet igénylő növényeknél?
Dehogy semleges. A C típusú a semleges, vagy ehhez közeli, valamelyik oldalról.
A B típusú az enyhén savanyú, ezek az általános virágföldek, ilyent szeret a legtöbb növény. Megél benne a Sansevieria, de azért ha tudsz, vegyél egy zacskó C típusút, az jobb neki.
Mivel az általános (B) virágföldek pH-ja általában ilyen 6,5 (+/-0,5), ahogy épp sikerül. Tehát 6-7 közötti. És ha véletlenül a -0,5 lép életbe, a pH6-os, az már túl savanyú neki.
De hát itt azt írja, hogy semleges a B típusú: [link]
Az A a savas, B a semleges, C a lúgus.
Vagy B az enyhén savas? Akkor melyik a semleges?
A Florasca saját oldalán is ezt írják, hogy a B semleges. Ami hülyeség, mert ha kinagyítod a képet, az van ráírva, hogy pH 5,5-6,5. És, ugye, a pH 7 a semleges.
De hát ez a cég már eléggé lenullázta önmagát, a virágföldjük korábban totál agyagos, vizet át nem eresztő volt, mostanában meg telerakják gallydarabokkal. (Állítólag a települési zöldhulladék-lerakókban félig-meddig komposztálódott szemetet vásárolják fel. Nem tudom, igaz-e, de az eredményt látva nem tartom lehetetlennek.)
A C földjük a semlegesközeli, mint már előzőleg is kétszer leírtam.
Természetesen a kaktuszföldek se lúgosak, hanem enyhén savanyúak.
Nem annyira bonyolult ez. Ha a csomagolásra írt pH-t megnézed, és 7 alatti, akkor savanyú. Ha 7 feletti, akkor lúgos.
Oh, azt hittem, hogy az összes kaktuszföld lúgos. Na mindegy, ez az, a 7.3-as ph-jával.
Köszi a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!