Az szomszéd felőli határt amit rá kell hagyni az csak a ház mögött érvényes vagy végig kell menni az udvaron is?
Önkormányzatonként változó hogy mi az adott településen az erre vonatkozó szabály
Nálunk a szomszéd ház faláig tart a telek, annyi hogy ha a szomszéd valamilyen munkálatot akar csinálni a háza hátulján akkor nekem biztosítanom kell hogy hozzáférjen, magyarul be kell engednem.
Mi cs fix szomszéd felöli határ, mindig az szabja meg hogy hol van a ház a telken.
Ahogy 1 írja, van ahol a ház a telekhatáron van pont. Itt nem szokott kerítés lenni, hogy hozzá lehessen férni a ház falához a másik telek felől ha nincs hely vagy csak fél méter lenne.
Ennek csak praktikus oka van a házfal miatt, a kerítés máskor pont a telekhatáron van és a tövében lehet már ültetni.
Így van, nincs kötelező elhagyás, hanem a legtöbb helyen a házat nem szabad pont a telekhatárra építeni, hanem el kell hagyni - településtől függően - 40-60-80 vagy valahány centit, és oda lehet építkezni. A Helyi Építési Szabályzatot ha megnézed, ez ad támpontot, hogy jelenleg mi a szabály nálatok. (Hogy régen, a ház építésekor mi volt, azt csak konkrét tervrajzról, vagy a Földhivataltól tudod meg.)
Ennek az elhagyásnak az a lényege, hogy a tető széle is a ház része, tehát nem lóghat át a más telkére. Ahol nem lóghat. Újabban viszont már egyes helyeken megengedik.
A kerítés viszont mindig a telekhatárra szokott kerülni. Olyan módon, hogy aki építi, az ő telkére kerülnek a kerítés elemei, és a kerítés sima oldala (a szomszéd felé lévő) kerül a határra.
Az elég hihetetlen, hogy valahol a ház mögött kerítés van, aztán a kerítés a házfal vonalában folytatódik. Itt szerintem kellett lenni valami félkegyelmű tulajdonosnak.
De ha szeretnéd odébb rakatni a kerítést, akkor a Földhivatalban tudnak segíteni. Nekem ingyen megmutatták monitoron. (Azt nem tudom, most változott-e ezzel valami. Meg hogy neten, ügyfélkapun lehet-e képet nézni.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!