A növények az év mely szakaszában növesztik a gyökereiket?
Általában mindig (növénytől is függ, hogy télen mennyire fejlődnek a gyökerei), de az évelők - ha nem fagynak el, a föld alatt többnyire fejlődnek.
Csak nem egyforma intenzitással.
A palántáknak érdemes gyökérkondicionálót adni egészen kis korukban.
Ilyen az alginit talajjavító, vagy az Arystart
Az Alginit nekem paradicsomra, paprikára bevált, de van aki esküszik különféle praktikákra, például mézes vízre, vagy fahéjjas módszerre, mert állítólag gyökeresedést serkentő hormonok vannak bennük.
Az mondjuk logikus, hogy ha egy kis palánta erőteljesebben megvan gyökeresedve, akkor a növény a növekedési szakaszban jobban, dinamikusabban tud fejlődni, ha mellette természetesen kellő öntözést és tápanyagellátást kap, mivel azt a gyökereken tudja felvenni.
Én szoktam még 1:10 arányú tejes vízzel is megöntözni a tövüket, erősebb, egészségesebb lesz a növény és olyan tejsav baktérium flórája keletkezhet, ami a talaj mikroorganizmusainak szaporodását serkenti.
Később már kisebb a jelentősége a gyökérfejlődésnek, többnyire megy magától, ha nincs kórokozó, vagy kártevő, mert a növény a méretéhez szükséges gyökereket képes kifejleszteni.
Szóval a kezdeti fejlődési szakaszban lehet érdemes ezzel foglalkozni, az gyorsíthatja a növény növekedését.
Nagyjából akkor fejlődnek gyorsabban a fák gyökerei, amikor a hajtásai. De egész évben növekednek, nagyon lassan még télen is.
Mikor anno vettem vagy 30 oltványt a telkemre, csak tavasszal ültettem ki őket, a nyulak miatt. De ősszel vásároltam, mikor még volt kínálat, és a faiskolai árak harmadáért tudtam hozzájutni termelőtől. A ház melletti kertben ástam le télre, jól beöntözve. Március elejére volt, amelyiken fél méteres friss fehér gyökérszál nőtt. (Már nem tudom, melyik fafaj, régen történt.)
A csonthéjasok általában télen kevésbé mozognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!