Paprikát hogyan, mikor, mivel kell permetezni?
Sohase permeteztem. 1-2 darabbal elofordult, hogy kirohadt vagy megragta a csiga, de amugy nem volt gond.
Szerintem folosleges.
Ha tobb hektaron termesztenel ipari meretekben, akkor talan lenne ertelme.
Nalam a cseresznye az ami mindig kukacos. Nah azt erdemes lenne permetezni. Olyan problemat megelozni ami nagyon ritka hazi termesztesnel, folosleges vegyszerezni szerintem.
Paprikát nem szoktam permetezni.
Palántakorában lehet palántadőlés, de ha hőkezelve volt a föld akkor az sem lesz.
SOHA SEMMIVEL!
Teljesen fölösleges minden élelmiszert telenyomni vegyszerekkel!
Ha tudod rendszeresen figyelgetni, akkor elég akkor, ha valami probléma felmerül. Ehhez viszont nem árt rákeresni, hogy paprika betegségei, paprika kártevői. Csak hogy tudd, mit kell észrevenni.
Kipalántázáskor a tücsök szokta elrágni földszinten a szárat. Ha valamit rovarölőzök ültetés előtt, akkor a palántáknak szánt részt is lenyomom, hogy kevesebb tücsök maradjon. (Mivel saját területük van, időbe telik, hogy újra benépesedjen az a rész.) Most pl. sziromhulláskor a szilvát fújom le Spilannal - ami nem méhveszélyes - a poloskaszagú szilvadarázs ellen, az jó tücsök ellen is.
Ha esetleg lótetű van, az ellen nem tudsz mit tenni, de ha lyukat látsz, 3-4 szem Arvalint tegyél a lyukba, akkor a lótetű már másikat nem fog kirágni.
A nyár folyamán atka, tripsz, levéltetű, bagolylepke fordulhat elő, nálam már mind volt néhányszor. De lehet, hogy semmi nem lesz. Ha eddig nem volt paprikád, meg a szomszédnak se, akkor nem sok az esély, esetleg ha az első hármat hazahozod a palántával.
Gombabetegség se valószínű, de ha lesz is, inkább majd akkor, ha éjszaka is legalább 15-20 fok lesz, és esős lesz az időjárás.
Vírus ellen nem tudsz mit tenni, baktérium ellen se sokat.
A termés végének rothadása nem ritka jelenség, a kalcium hiánya van beépülési zavara miatt. Ha ilyet látsz, akkor kalcium levéltrágyát használj, többször.
A legtöbb gombaölő nem méhveszélyes. Rovarölőt meg este szórj lehetőleg. Ha nem megy, akkor Spilan mehet nappal is. De minden szeren kötelezően fel van tüntetve a méhveszélyesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!