A kaszat es sarlot most kalapalni kell vagy fenni?
Elsőként kalapálni,meg néha több használat után is .Ehhez azért érteni is kell.A kasza élét kalapálással kb.fél cm sávban el kell vékonyítani,aztán kasza kővel élt húzni.De még ezt is tanulni kell.Nem véletlen írta az első,az apja menni kaszát kalapált ki.Ezt valahogy a múltban nagyon jól csinálták.Ebből a tudományból nekem is csak az élezés maradt meg.
Kaszálás közben oda jött hozzám 1 idősebb ember.Fiam,te nem jól élezed a kaszát,és megmutatta.Úgy vitt utána,mintha kicserélték volna .
A reszelés meg a köszörülés egyértelműen gyorsabb, de még ennél is gyorsabban fog elfogyni a kasza... Ugyanis így minden élezésnél eltávolítunk egy rakás anyagot. Ha kalapáljuk, akkor meg 0 az anyagveszteség. Emellett az anyagot zömítjük, így dupla keménységű, éltartóbb lesz. (Nemcsak a gyakorlatot ismerem, hanem az elméletet is, mivel fémipari végzettségem van...)
2-3 nap kaszálás után meg kell verni, ha a fenéstől már nem lesz elég éles.
Viszont minden 10-15 perc kaszálás után vizes fenőkővel meg kell fenni, hogy a kisebb egyenetlenségeket, csorbulásokat levegye. (A tokmányt a nagrágszíjra szokták kötni, hogy mindig kéznél legyen, félig teszik vízzel, de előtte még némi füvet tesznek bele, hogy ne kolompoljon benne a fenkő, meg a víz se lötyögjön ki még véletlenül se.)
5# adta a tutit, 1#,2# is jó.
A köszörü el megégeted és tönkreteszed az éltsrtást, a reszelő nem éppen erre való.
#6 Ostobaság. Egyrészt akkor éget a köszörű, ha erősen rányomod és sokáig ott tartod, másrészt lehet használni hűtőanyagot is. Bár nem tudom minek, mert nekem 10 év alatt egyetlen élt sem sikerült még megégetnem. Az éltartás megtartásához valóban gyakorlat kell, de hát egyszer kell csak megtanulni...
A reszelővel nem tudom mire utalsz... Azzal is lehet élet kialakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!