Mikor kellene kikelnie a borsónak vagy megfagyott? Meleg idők voltak akkor, jónak tűnt már a föld is. Lassan 3 hete ültettem Zsuzsi borsót, de még nem látszódik semmi.
Igen, az árnyék segít, egyértelműen, ha északi fekvésben van.
A melegen nem segít az öntözés, csak a szárazságon.
De különben lehet, hogy tévedtem, és idén is olyan borongós idő lesz, mint tavaly. Eddig arrafelé tartunk. Már vagy 10 éve alig akart kikelni a borsó a szárazság miatt, most meg folyamatosan eseget. Mióta megmetszettem a fákat, nem sikerült megrotázni az aljukat, mert mindig nedves volt a ragacsos, kötött talaj.
A Rajnainak a koraisága és hidegtűrése az előnye, meg sokat is terem, de annyira nem jó minőség, mi mindig csak eladásra termeltük, mert olyan korán még magas áron lehet eladni. Együtt ültetve 7-10 nappal későbbi a Kelvedon, az sokkal jobb minőséget ad, és az is nagyon bőtermő, és jó a termésbiztonsága: leterem többnyire, mire jön a nagy hőség, ami a hosszú tenyészidejűeket tönkrevágja.
Pár éve van saját házunknál veteményesem. Korábban szüleimnél is volt kert. Anyukám nővére kb egy hónappal előbb ültetett mindig mindent, mint mi. Talán egy héttel előbb szedte a borsót, mint mi. Ezért is maradtunk ennél a vetési időnél, illetve a zacskón lévő ajánlás miatt.
Jövőre változtatni fogok. Jobb is, mert akkor legalább tudok majd mást ültetni a helyére.
A borsó amúgy nem fagy el, az át is telel, ha kora télen ülteted el, és fagyás után is kihajt.
Na meg ahogy írod, nyilván nem mindegy, mit mikor ültetsz, magukban az országrészekben is eltérő a hőmérséklet, csapadék, stb. Én alföldi vagyok, itt a Zsuzsi-Keldvedon, egyéb hosszabb tenyédzidejűek nem igazán jöttek be sosem nekem, mert március 10 előtt hiába ültetem, nem sorol ki hamarabb, de ha később ültetem, május vége-júniud eleje, mire érik, és az már meleg neki, nem sosem lesz jó hozama.
Szóval én speciel azért ültetem a Rajnait, mert ha az elültetem március elején, május elején le tudom szedni, és még sok is van rajta. Volt, hogy ültettem később is belőle, de annak sem olyan jó a hozama a melegben, itt tavaly június elején már nagyon meleg volt, pedig előtte márciusban meg hidegebb, mint szokott.
Szóbal, ki kell tapasztalni. De amúgy én úgy csinálom, hogy a borsósorok közé spenótot ültetek, azt úgyis felszedem május 1-ig bébispenót formájában, mert ha nagy a levele, keserű, és akkor a paradicsom-paprika, egyéb kései palábtákat beültetem két sor borsó közé. Akkor a borsó maradhat 2-3 hétig még, elfér, mire leszedem, akkorra kezdenek a palánták is nőni, hogy kelljen nekik a hely.
Az ország nyugati részén lakunk, ez is biztosan befolyásolja, ahogy írod is. Köszönöm szépen a tippeket. Idővel biztosan jobban belejövök a saját kis veteményesem legjobb kezelésébe, terület méretének kihasználásába. Szeretek is kint lenni és nagyon jó érzés, hogy házit eszünk és most a babánk hozzátáplálásánál főleg nagyon jól esik, hogy igazi itthon a kertben termett gyümölcsöket és zöldségeket tudom neki adni.
Köszönöm szépen még egyszer. Még biztosan több kérdést fogok feltenni a kerttel kapcsolatosan. :)
A Kelvedon az egyik leggyakoribb fajta (a Rajnain kívül), szóval mindenhol árulják.
Amit a Garafarm termel, azt nem szabad megvenni. Minden második évben valami apró szemű takarmányborsót csomagolnak ilyen néven.
Március közepe felé ültetve jó szokott lenni. Volt már egyszer, hogy elfagyott, de hát vannak nagyon rendhagyó évek. Az még gyakoribb, hogy olyan időjárás jön, hogy még ez se tudja kifutni magát, az elején még lesz rajta, de másodszorra már nem nagyon van mit szedni, mert ráég. De olyankor a hosszú tenyészidejűeken szinte semmi nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!