Kezdőoldal » Otthon » Kert » A szépen kikelt retkem hova...

A szépen kikelt retkem hova lesz, hogy már fele sincs meg?

Figyelt kérdés
A szomszédom szerint földi giliszta a bűnös.

2023. ápr. 4. 10:03
1 2
 11/20 THX84 ***** válasza:
100%

Én sem vagyok vegyszer párti, de sajnos nélkülük már semmit nem lehet meg termelni.

Én ezt szoktam használni, vetéskor a vetőmagokkal egyszerre juttatom kis a sorjába.

[link] Ez a nagyobb testű kártevőket nem bántja.

Ha nagyobb kártevő is jelen van (lótücsök, mezei egér), akkor meg az alábbi szert használom.

[link]

De ezeket én is csak kontrollált körülmények között.

2023. ápr. 4. 12:32
 12/20 A kérdező kommentje:
Igen, ezt a Picadort is a magokkal kéne kijuttatni, merthogy nem mobil. Hát erről lekéstem. Mennek az évek és én nem tanulok. A saláták is kezdenek korcsosodni, pedig már tudom, mitől. A saláta begyűjti a kis rohadékokat. Amikor tavaly kihúztam a fonnyadt nyári salátát, kifordult egy csomó drótféreg-leszármazott, talán lárva. Most, ill. ősszel raktam valamicskét melléjük, de hol van az már.
2023. ápr. 4. 12:46
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk minden évben a hangyák tették tönkre a retket.Én szerintem is azok a kártevők tették tönkre a retket amiket az első írt.A giliszta nem bántja a növényeket,sőt nagyon hasznos állat és ha sok van a kertben akkor örülj.
2023. ápr. 4. 15:02
 14/20 A kérdező kommentje:
A giliszta egyet-egyet lehúz a földbe, de ilyen kárt nem csinál. Remélem, valamit ér ez a talajfertőtlenítő, a fene se tudja, mik ellen. A madarak szokták a nyári salátát szép sorban kihúzogatni, de mintha nem látnék.
2023. ápr. 4. 15:35
 15/20 anonim ***** válasza:
80%
A csigák tudják még így egy éjszaka alatt eltűntetni.
2023. ápr. 4. 15:43
 16/20 A kérdező kommentje:
Az még nincs, de lesz. Spanyol méghozzá.
2023. ápr. 4. 15:50
 17/20 anonim ***** válasza:

Folyamatosan halad a soron végig az "eltűnés", és a soron következők meg vannak fonnyadva egy kicsit? Nálam ez jellemző, és hangyák csinálják. Azok eszi meg a tövét is.

Csiga is eszi, de akkor a töve benne maradna. És látni lehetne nyálkát, általában.

A földibolha a leveleket lyukasztgatja első körben, viszont most még nincs, majd a jobb időben, vagy két hét múlva.

Aki nem ért hozzá, annak nem kellene okoskodni. A földigiliszta igenis rengeteg kis magoncot megeszik.

Vannak gilisztafajok, pl. a vörös trágyagiliszta, amik nem képesek élő, zöld növényt megemészteni. De a földigiliszta az megeszi, ha mást nem talál. Ezért van, hogy ha egy kint nyaraló cserepes növény nem akar fejlődni utána télen, akkor gilisztát kell keresni a cserépben.

Mondjuk, nem ez a fő kártétele, hanem hogy lehúzza a járatába a növényt, ott megvárja, hogy elhaljon és elkorhadjon, és akkor eszi meg. Ha nem talál száraz vagy száradófélben lévő növényt a felszínen, amit lehúzhat, akkor nekiesik a zöld növényeknek, és azt húzgálja le. Én már legalább 5 alkalommal saját szememmel láttam, amint egy-egy kisebb paprikapalánta teteje lefelé hajlik, és nagyon be akar bújni a föld alá, a hegye már bent is van. Odalopakodtam, és hát mindig egy jókora giliszta húzgálta. Zöld fűszálak lehúzását is többször figyeltem már. (Ha figyelmesen jár az ember a kertben, érdekes dolgokat láthat. Pl. kefélő gilisztákat is sokat láttam már... Valamiért a felszínen szeretik. Két külön lyukból jönnek fel, és mindkettőnek az egyik vége bent van a lyukban, fent meg össze vannak ragadva. Ha megzavarják őket, akkor szétválnak, és egy pillanat alatt eltűnnek.)

Ahol gyommentes egy nagyobb terület, ott jobb híján a fiatal magoncokat húzgálja le a földigiliszta.

Viszont giliszta esetén látni kell ott a tetthely közvetlen közelében a lyukat. Ha nincs lyuk, akkor nem gilisztáról van szó.

Most már mindegy, ha talajfertőtlenítőzve van, előtte kellett volna megkotorni a földfelszínt a retkek közelében, a hangyák akkor felszínre kerülnek, ha ők a tettesek.

2023. ápr. 4. 17:34
 18/20 A kérdező kommentje:
Nem fonnyad, csak eltűnik. Ami fonnyadt, az nyári saláta volt(Lento), annak a gyökerénél tobzódtak a drótféreg lárvák. Az őszi, áttelelő saláta elkorcsosulni szokott, a gyökere üreges, azt gondolom, abban is lárvák tanyáztak. Nincs hangya, most a sor közelében eltemettem a fertőtlenítőt, nincsenek hangyák. Egyre erősebb a gyanúm, hogy madarak garázdálkodnak.
2023. ápr. 4. 17:59
 19/20 A kérdező kommentje:
Lyukat se igen láttam, de meglepődésemre olyan száraz volt a föld, hogy be is omlik a járat. Hát nem tudom. Azt gondolom, a giliszták nem ilyen szakaszosan ügyködnek, a madarak igen, van tapasztaalatom, amikor a sor végén kezdték és szépen haladtak.(tavaszi salátával), de nem most.
2023. ápr. 4. 18:05
 20/20 anonim ***** válasza:
Nálunk a madarak is ették.
2023. ápr. 6. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!