Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gyümölcsfa metszést kb....

Gyümölcsfa metszést kb. mennyiért szokták vállalni? (Győr és környéke)

Figyelt kérdés
2023. márc. 27. 10:58
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező, én is győri kiskert-tulajdonos vagyok.

Pár éve én is próbálkoztam ezzel és tapasztalatom az, hogy egyáltalán nem lehet rá embert találni.

Ill. ha egy nagyobb ültetvényed van, akkor igen, de akkor gondolom nem itt kérdeznél.

A kisember 2-3-4 fájához senki nem akar odamenni. Maximum úgy, hogy összeköti egy közelében levő nagyobb munkával. De még úgy is csak mintha a fogát húznák.

Én sem tudtam mást csinálni, magam nekiálltam és csinálom évek óta. Hogy egy szakember mit mondana rá, ha látná? Fogalmam sincs. Nagy marhaságokat talán nem csinálok. :-)

Maximum, ha ismeretségi körödben van idősebb, régóta kertészkedéssel foglalkozó bácsi, akkor van esélyed, hogy ő vállalja.

Egyébként idén már eléggé el volnál késve vele, de ez más kérdés.

2023. márc. 27. 11:14
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
Odakell figyelni, mert alany és fajtafüggő hogy mit hogy kell metszeni. Pl. a batul alma a szálvégeken hozza a termését ha úgy megmetszi mint ahogy egy normál almafát szoktak akkor 0 termésed lesz. De van ami extenzív fajta, azt meg nem is szabad metszeni. Meg még 1000 órát lehetne mesélni a metszésről... Egyébként 5000 ft - 10 000 ft-ért szoktak metszeni fákként. Ugye ez a megrendelőnek túl sok pénz, a metsző embernek pedig túl kevés. Én sem vállalok már metszést, nem éri meg kimenni 25 000 ft-ért 5 fát végigmetszeni.
2023. márc. 27. 11:27
 3/9 NTBS ***** válasza:
36%
Metszd magad. Rengeteg jó videó van a neten.
2023. márc. 27. 15:28
 4/9 anonim ***** válasza:

"Egyébként 5000 ft - 10 000 ft-ért szoktak metszeni fákként."

Na jól is néznék ki, ha 10ezer Ft-ot kiadnék fánkként és lesz majd rajta 1-2 ezer Ft-nyi gyümölcs.

A permetszerek meg egyebek további kiadásairól már nem is beszélve.

2023. márc. 27. 16:20
 5/9 anonim ***** válasza:
65%

"lesz majd rajta 1-2 ezer Ft-nyi gyümölcs."

Valamit nagyon rosszul metszhetsz, az én fámon 400 kg alma szokott teremni, az 600 ft/kg-os áron 240 000 ft. És nem permetezem semmivel. Talán ezért sosem kukacos vagy beteg mert sosincs permetezve.

2023. márc. 27. 17:43
 6/9 anonim ***** válasza:

Lehet még ilyenkor metszeni a fákat? Körte, alma, meggy, cseresznye, szilva stb??

Ha esetleg nem akkor mi történik ha az ember mégis megmetszi őket?

2023. márc. 28. 03:56
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Én magam metszettem a mindenféle fáimat akkor is, mikor még 170 körül voltak. Most már csak 70 van, de nem vállalok metszést, pedig felkéréseket (könyörgéseket) kapok időnként.

Az a helyzet, hogy ilyen helyekre gondozatlan fákat metszeni kellene menni. (Régebben szívességből ismerősöknél megmetszettem pár ilyent, mintha saját részre metszenék, a további évekre készülve. Utána nem hívtak többet...)

Ha egy fa évekig nincs metszve, akkor az be van sűrűsödve, a belső részeken nem hoz termőrügyeket. Ha egy erős metszést csinálok, hogy jól nézzen ki a fa, akkor egyik lehetőség, hogy a külső részekről levágom az oda nem való ágakat, és nem sok termőrügy marad. A gazda ebből csak annyit fog fel, hogy kevés a termés. Hát tavaly igaz, hogy apró szrok teremtek, de rengeteg volt, most meg alig termett... És ha pénzt kérnék a munkámért, akkor odajárna hozzám ordítozni.

Van még az a módszer, mikor csak félig metszek, tehát egyes ágakat rendbe teszek, másokat nem. De ez nem minden fánál kivitelezhető, csak a munka van vele, és nincs meg a jól végzett munka öröme. Ez úgy lenne jó, ha a következő évben valaki levágná a most meghagyottakat, és akkor már a metszettek teremnének.

Aztán jön a gazdához egy hozzáértő ismerős, és azt mondja neki, hogyhogy ezért fizettél, hát milyen metszés ez? Amiben igaza is lesz, és a gazda megint csak felháborodik, és mindenkinek híreszteli, hogy ennek a baromnak fizetett, de hát ez nem ért hozzá, a Béla is megmondta.

Egy rendszeresen (és jól) metszett fán ezzel szemben mindig ott vannak a megfelelő termőrészek, amiket meg lehet hagyni. Ezeket kiválasztom, a többit letakarítom, és kész. Nem azon rágódok, hogy most akkor milyen módon haragítsam magamra a tulajdonost, a későbbi éveket szolgáló túlmetszéssel, vagy az elégtelen metszéssel.

Szóval, ezért van kevés vállalkozó, aki pénzért bevállalja ezeket a dolgokat.

2023. márc. 28. 07:28
 8/9 anonim ***** válasza:

7-es, ez elég tanulságos történet volt.

Én #1 válaszoló vagyok, magam próbálom megoldani jól-rosszul a dolgokat, tehát azt nem lehet mondani, hogy teljesen gondozatlan, elburjánzott fáim lennének, de könnyen lehet, hogy ha egy szakember látná, akkor erősen csóválná a fejét.

Viszont ha bárki odajönne és megmagyarázná, hogy rosszul csinálom vagy rosszul csinálta, aki csinálta nekem, akkor adódna a válaszom: metssze meg ő a fáimat! Ha erre hajlandó, akkor mindenki jól járt. Ha nem, akkor meg én küldöm el az anyja keservébe, hogy minek jár a szája, ha képtelen segíteni.

Én mondjuk az átlagembernél értelmesebb vagyok, és megértem azt is, ha a metszést végző kertész elmagyarázza azokat a dilemmákat, amiket te leírtál. Szerintem nyugodtan megkérdezheti a kertész ilyenkor a gazdát, hogy az általad felvázolt két lehetőség közül melyiket választja. Ha ő választ, akkor talán jobban érti, miért úgy történt a metszés, és ha jön a h..lye Béla okoskodni, akkor mint saját döntését, úgy védi meg az elvégzett munkát.

Viszont azzal egyetértek, hogy rengeteg buta ember van, akit könnyű az efféle Béláknak megbolondítania, és utána már az ő nótáját fújják. Ugyanez megy pl. építkezésnél is: egyik szaki elvégzi a munkáját, jön a következő, akinek a munkája ráépül, és azzal kezdi, hogy az előző szaki munkáját kritizálni kezdi. És megmagyarázza, hogy ő már azért nem tud igényes munkát végezni, mert az előző itt, ott és amott elcseszte a dolgokat. Aztán visszajön az előző és elmondja, hogy meg tudta volna a második szaki is igényesen csinálni a munkáját, csak nem olyan egyszerűen, mintha ez nem úgy lett volna. Én meg mindegyiknek megmondom, hogy nekem ezt hiába mondják, én nem tudok igazságot tenni, mert laikus vagyok. :-)

Mindenesetre őszintén sajnálom, ha lenne kertész, aki megcsinálja, csak az általad leírt okok tartják vissza attól, hogy ilyet elvállaljon.

2023. márc. 28. 08:38
 9/9 anonim ***** válasza:

8

Nem tudom, másokat milyen okok tartanak vissza, engem ilyenek.

Aki nagyban jár metszeni, ültetvényekre, az lényegesen kisebb óradíjat kap (harmadát, mondjuk), mint aki így eljárna pár fákat metszeni. Még sincs ember rá...

Mondjuk, ebbe már az is belejátszik, hogy ezt csak hivatalosan, vállalkozóként lehetne csinálni komolyabban, abba meg szintén nem ugranak bele az emberek. (Ha nem vállalkozó valaki, akkor vagy hirdet, és elkapják, vagy nem hirdet, és nincs kuncsaft.)

De az emberekkel se könnyű. Tavaly panaszkodott egy festő ismerős, hogy egy öregasszonynál dolgozott nemrég. Az asszony elmondta, mit és hogy akar. A festő mondta neki, hogy az úgy nem lesz jó, másként kellene. Vitatkoztak egy darabig, de nem sikerült rábeszélni az megrendelőt. A festő elment megvenni az anyagokat a kérésnek megfelelően, és nekifogott. Mikor már majdnem készen lett, bement az öregasszony károgni, hogy hát ez így nem lesz jó, miért így csinálja? A végén nem akarta kifizetni. Végül fizetett, de a festő visszahallotta, hogy az egész faluban terjeszti, hogy milyen munkát csinált nála ez az ember...

2023. márc. 28. 08:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!