Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi célt szolgál a fatörzsek...

Mi célt szolgál a fatörzsek mésszel való lekenése?

Figyelt kérdés
2023. márc. 11. 19:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%

Hogy télen ne süljön ki és ne repedjen ketté a törzse, igen jól olvastad télen!

Fagyban az árnyékos felén jéggé fagy, míg a napsütötte oldalon a 70-80 fokra is felhevülhet, a hótakaró a fára fókuszálja a fényt, olyan mint mikor nagyítóval gyújtasz tüzet. Nagy hidegben lehet akár 100 fok különbség is a 2 oldal között, így könnyen megdöglik a gyümölcsfa, ha nincsen fehérre festve a törzse.

2023. márc. 11. 20:09
 2/12 anonim ***** válasza:
64%
A fát ért hőhatások kiegyenlitése .
2023. márc. 11. 21:24
 3/12 anonim ***** válasza:
46%
A napsugárzás ellen véd, valamint a baktériumok, gombák, moha stb. ellen, bogarak, kártevők távoltartása, nyuszik stb ne rágják meg a kérget.
2023. márc. 11. 21:25
 4/12 anonim ***** válasza:
20%

Ennyi okos van itt? :D

Ezért pénzt is kaptok, vagy önszorgalom? :D

Mészről mit tanultatok? Szívja a vízet. Így lassabban indul be a keringés és a tavaszi fagy nem tesz kárt a virágokban

2023. márc. 11. 21:42
 5/12 anonim ***** válasza:
25%

a kár/kórokozók elleni egyfajta védelem.

Az az érdekes, hogy a természet mész nélkül isntúlélt évmilliókat..

Most nehezebb, mert rengeteg a fertőzés, amire az evolúció nem készült fel.

2023. márc. 11. 21:56
 6/12 anonim ***** válasza:
28%

És a baktérium csak a törzsön tud felmászni?

Azért csak azt kell kenni?

Meg az ágakat nem süti a nap? :D

2023. márc. 11. 22:15
 7/12 anonim ***** válasza:

Igaza van az előzőnek.

A törzs meszelése nem lassítja a virágzást, mert az összes ágat süti a nap. A virágzást alapvetően a talajhő emelkedése indítja be, a gyökérzet ez alapján "indítja be" a fejlődést, ha már véget ért a mélynyugalmi állapot. Ezért nem virágzik a fa a február eleji melegfront alkalmával, hiába van huszon-fok. A talaj lassan melegszik.

Igen, a mész gátolja a kéregrepedésekben a betegségek telelését, de ezek áttelelnek a vastagabb ágakon is, szóval lényegtelen. A puha bőrű rovarok, pl. levéltetvek felmászását nehezíti valamelyest, mert maró anyag. De levéltetvek enélkül is vannak, ott születnek a fán.

A mész egyszerűen arra való, hogy keményebb télen a háncs minden oldalról lehűl mondjuk -15-20 fokra, reggel meg rásüt a nap a kéregre, és a nap felőli külső oldal akár +20-ra is melegedhet. A fa rosszul vezeti a hőt, nem egyenlítődik ki a különbség elég gyorsan, így az eltérő hőtágulás miatt fagyrepedések keletkezhetnek. A mész visszaveri a hőt, meggátolja a gyors melegedést. (A vékonyabb ágak háncsa vékonyabb, gyorsabban átmelegszik, nem reped.)

[link]

[link]

2023. márc. 12. 05:27
 8/12 Salx Narval ***** válasza:
A világért sem szeretnék beleszólni a vitatott kérdésbe pláne, hogy nem értek hozzá és mindenkinek el is hiszem amit írt de felmerült bennem egy kérdés. Miért csak 60-70cm magasságig meszelik be a magasabb törzsű fákat ha hőkiegyenlítés a cél?, e fölött már nem baj ha bereped? Az ágak esetében értem a magyarázatot de törzs felső részénél mi a helyzet? Más környezetbarát fehér festék is használható ha csak a fényvisszaverés a cél?
2023. márc. 12. 08:06
 9/12 anonim ***** válasza:

Tavaly a párom is befestette a fáink törzsét mésszel és akkor én is ezt firtattam, hogy mi a fenének scinálták, mert baromi rondán nz ki.

Na, pont azt a választ nem kaptam aminek értelme is lett volna - például az 1-es, 2-es vagy 4-es.

Szóval a páromék sem tudják minek csak régen ezt szokták csinálni, hát megcsinálták megint. Értelme semmi nem volt csak tönkretette a kinézetét a növényeknek.

Akkor jöttek az erőlködések, hogy a kártevők ellen meg hát így lesz jó, de előtte 15 évig nem voltak lekenve a fáink és nem is hiányzott. A kártevők meg éppen úgy megjelentek, permetezni ugyanúgy kellett, a hangyákat egyáltalán nem zavarta - csak engem.

Valamikor nagyon régen olvastam róla hogy olyan helyen érdemes csinálni ahol vadak is járnak a kertben, a meszes kérget nem rágják le az őzek, nyulak amikor éhesek. De ez a város közepén nem tényező.

Az elmúlt év és az előtte eltelt 15 év alapján a mésszel lekenés teljesen felesleges egy sima kertben, csak hülyén néznek ki tőle a fák.

2023. márc. 12. 09:44
 10/12 anonim ***** válasza:

Természetesen nem csak 60-70 cm magasságig meszelik be. Hanem a törzs egészét. Meg öreg fáknál még a vastag ágakat is szokták, ameddig felérik.

60-70 centi még nyúl ellen is kevés. A nyúl eleve főleg havas időben rágja meg a fiatalabb fákat, és a hó tetején két lábra állva akár egy méterig képes kárt csinálni.

[link]

Régen a Szovjetunióban valami szabvány is volt rá, 120 vagy 150 cm, már nem emlékszem, régebben olvastam.

2023. márc. 13. 07:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!