Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szerintetek ez a bonsai még...

Szerintetek ez a bonsai még menthető?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Van egy kislevelű borágófa bonsaiom. Kb egy hónapja tetves lett. Bent tartom a lakásban, nincs a közelében más növény, nem tudom hogy lett tetves, de az lett. Addig nem volt semmi baja. A törzsén és a levelein is voltak tetvek. Ekkor szerintem minden lehetséges hibát elkövettem. Először kivittem a teraszra, hogy lepermetezzem tetű írtó szerrel, meg akartam várni míg lecsöpög róla a felesleg, de kint felejtettem pár órára. Ez nem segített, csak több tetű lett rajta, emiatt megpróbáltam minden nap lemosni zuhannyal, próbáltam kézzel lemosni róla a tetveket. Szerintem ekkor rengeteg vizet kapott. Utána folyamatosan száradtak el a levelei és lehullottak. Szerintem vagy azért mert megfázott a teraszon vagy azért mert túl sok vízben állt a gyökere vagy mindkettő. Beleszúrtam a földjébe egy táprudat és lepermeteztem egy másik tetű írtó szerrel, mert az előző nem használt és nem öntöztem. Most ott tartok, hogy már kb 2 hete nincs rajta tetű, de folyamatosan száradtak el és dobta le a leveleit, ezen a héten száradtak el az utolsó levelei. Közben folyamatosan metszettem. Először levágtam azokat az ágakat, amiken sok tetű volt, majd azokat, amin nem maradt levél, hátha kisebb fa jobban megmarad, így mostanra nem maradt belőle más csak 1 törzs 2 csupasz ággal. Szerintetek van még rá esély, hogy kihajtson? Közbe kiszáradt a földje, meglocsoljam?

2023. márc. 1. 18:36
 1/5 anonim ***** válasza:

Mióta van meg?

Ez egy lombhullató fa, aminek nem ideális a mi klímánk, lakásban meg pláne nem.

2023. márc. 1. 18:43
 2/5 A kérdező kommentje:
2 éve, januárba kaptam. Akkor szép zöld volt és az előző telet is simán kibírta a lakásban.
2023. márc. 1. 19:25
 3/5 anonim ***** válasza:

Nyáron rakd ki majd megerősödik.

De ki is ültetheted mert télálló.

2023. márc. 2. 08:29
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem télálló. Lombhullató is esetenként, de nem télen, hanem aszályban hullajtja le a leveleit.

Megfelelő hely nélkül szerintem nem érdemes vele kínlódni. A lakást nem bírja, szerencséd, hogy eddig megvolt.

Elképzelhető, hogy megmarad, de én nem fogadnék rá.

Ha legközelebb pajzstetves lesz valami, akkor ne barkácsolj, hanem Spilannal permetezz, vagy öntözz, mindkétféle módon eljut mindegy egyes pajzstetűhöz, és egy kezelés mindenképpen elég, ha jól csinálod.

2023. márc. 3. 06:48
 5/5 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen a válaszokat.
2023. márc. 3. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!