Kerti komposztomban gerinces állatok is járkálnak. Ez káros, hasznos, vagy semleges, szerintetek?
Mostanában a frissen komposztba dobott almahéj, zöldséghéj rendre eltűnik másnapra, gondolom süni, valami erdei állatka dézsmálja meg (a közelben élnek). Egyébként egészségükre! Csak nem tudom, van-e jelentősége a komposztálásra nézve? Van, aki teljesen dróthálósítja a komposztját a rágcsálók elől? Nálam mind a 4 oldalról fal veszi körül, felül nyitott, és van egy hézagos fa kapucska, a hézagon beférnek menyétfélék, soványabb cicák, rágcsálók, süni, kölyöknyúl. stb.
Van eltérés aközött, hogy melyik hasznos a komposztnak közülük, és melyik nem? Pl süni oké, menyét nem oké? Vagy fordítva?
De jó neked! Én annyira szeretném ha ilyen vadállatok járnának hozzám, de olyan környéken lakom, ahol egyébként is teljesen zártak a telkek (meg hát belváros). Még süni sincs :(
Az őzek kártétele ellen tegyél a fatörzsre védőrácsot:
Erre is él hód, szánom-bánom, hogy még nem látogatam meg őket... De tényleg... Valahogy ők "kimaradtak eddig" részemről. Pedig nagyon bírom az erdei vadakat, meg a növényeket is kedvelem áltaában. Meg általánosságban a rovarokat is.
Erdő mellett élek, de csak pár éve. Eddig is természetközelben éltem, de a jelenlegi telkem maga a temrészet része, és jó értelemben meglepő!
Csakhogy... nem értem miért, de nem vagypok valami ügyes az állatok megfigelésében, pedig annyira szeretném látni, hogyan élnek...
Tudtok ehhez tanácsolni valamit? A süni is csak feltételezés részemről, hogy ő lopkod a drága. :) De, mint említettem, erdei egérkét szoktam látni időnként, és a komposztomban épp a hamus részen, ahova az almahéjakat mostanság szórom, van is egy luk.
Köszi az ötletet! Egyébként tényleg szomorít el engem egy picinyt, hogy nehéz megfigyelni a vadon élő állatokat. Terméseztesen megértem, hogy a ragadozó a vadászat miatt rejtőzik, a növényevők meg a ragadozók elől lapulnak stb, de azért jó volna valami ötlet, hogyan látnék rendszeresen vadakat.
Kb negyed évente / fél évente egyszer láttam a sakálok mozgását (az üvöltésük gyakori, időszakos), évente őzet/szarvast egy példány, pár év alatt egy példány borzot / nyestkutyát (nem egyértelmű, melyik volt), fél évente látok erdei egeret, még "csíkoskát" is (pirók), akik viszotn nem annyira félénkek.
Pechemre házi egérkék nyomulnak "mint állat". :P Néha patkány a telken.
Direkt meghagyom a magas diverzitást, változatos növényi- és állati létformákat, így votlozatos rovarvilág nyüzsög a telkemen, főleg pókfélékből. Pici farkaspókocskák még januárban is, egész évben vannak kint.
Egyszer volt a házamban egy cickány, remek rovar dézsmáló incifinci. :P Pedig egy picit sajnálom a rovarokat, de hát a temrészt egyensőlyra törekszik...
Rengetegféle bogár és rovar található itt, még imádkozó sáskával is találkozom nyaranta, azok se félénkek, simán tenysébe vehetőek, volt, h rám vetették magukat (kicsit nehéz falat volnék nekik, pedig nem vagyok valami "maci")
De a nagyobb tesú gerincesek... Messziről látom a ligeten, mezőn, pataknál a rókákat, néha-néha.
Na meg számos madárfaj.
Egy állattól kapok "ideget" és az a mókus. Hiába cuki, ugrál a háztetőn néha. :( Nem egy életbiztosítás... Bár csak egyszer láttam eddig. Igazi légi akrobata, az biztos. :)
Macskák kutyák mellett elvileg nyestek is dorbázolnak, a padláson is buliznak az állatkák, egyszer macsekot találtam, de a nyest szerintem szívesen tartózkodik ott, talán rágcsálókat kergeni jön,. esetleg ide fialni, nem tudom.
Több zug, gazdaságiéületecském is van, cicák szeretnek oda telepedni. :)
És még ki tudja, kik... Egyszer az egyik gazdasági épületembe kőszott be az, amelyről máig nem tudom, borz volt-e, vagy nyestkutya. Hátulról láttam.
Bejött hozzám már a sakál is. Ők uralkodnak errefelé. Alkonyatkor néha észlelem őket az autó úton. Őzek szarvasok is futnak át az úttesten, be a telkekhez, terményt lakmározni. Hát, nem a legnagyobb örömömre. Nem csak fakérget ropogtatnak... Olyan száraz volt a nyár, hogy jöttek gyümölcsért tavaly. Annyi azért nincs, h neki is adjak... Az átlgó részeken csemegéznek olykor.
Nagyon jó olvasni a 15-os hozzászólásodat, irigyellek a leírtak miatt. Nálunk sajnos madár is alig van. Vágják ki a fákat az utcában a lakók (nem is lehetne, csak engedéllyel), mert "szemetel". A falevél nekik szemét. Én komposztálok, pedig elég kicsi a kertem, de szorítottam helyet a komposztálónak. Ők nem, inkább műfüvet rakattak az egész "kertbe".
A szomszéd hat macskája meg nyírja kifelé a madarakat, akik betévednek a kertembe :( Meséli a szomszéd, hogy hordják haza a rigókat a macskái büszkén :(
Hát igen, ez van, a macskák ragadozók, akárhogy is bírom őket, sajnálom a madárkákat. Az egerek is amúgy okos, akrobatikus, aranyos jószágok, csak nem lakásba valók... (Élvefogó csapdákkal szoktam kitessékkelni őket a friss levegőre.)
Az a fajta "műfüves hozzáállás", amire utalsz, különösen elszomorító. Én a csalánnak is hasznát veszem, remek gyógynövény. A falevél is fontos, ahogy írod, egyfelől a fáé a falevél, bár hasznosíthatjuk is (egy részét), pl komposztnak, talajtakarónak is. Én mindig hagyok a fának is, mert az övé, ő termelte, és kell a saját talajának legalább egy része az elhullajtott leveleinek. A fákat lehet vágni is, ha invízáiós pl bálványfa, azt mondják, remek tüzifa. Na meg az épületre, vezetékekre veszélyt jelentő hatalmas fákat is jobb kivágni, amondó vagyok.
De ami lehet, jobb meghagyni. Inváziós továbbá a bodzafa, az is kiszorítja a többi növényt. Valamelyest muszáj alakítanunk környezetünket nekünk, embereknek, hiszen hasznonnövényeket is kell valahogy termeszteni, ugyebár. A bodzafa úgy nő, mint a gomba, kell nálam hely zöldségtermesztéshez is. Viszont ami nincs útba, meghagyom, akár bodza fa, akár bálványfa. A többi bodza meg jó gyújtósnak, árnyékfának, vagy szélvédőnek, pl gazdasági épületek elé.
De, őszintén szólva, általában véve szeretem a növényeket, állatokat. Viszont nem lehet mindenkit megmenteni, ha a ragadozótól megmentenénk a prédát, a ragadozók egy része éhenhal, a macskaféle nem tud növényt emészteni érdemben. Bár, tudom, a macska sokszor csak játéknak tekint minden, ami mozog előtte, és nem feltétlen éhségből játssza halálra az egérkét, madárkát... :( Ugyanakkor a cicák korlátozzák a patkányinváziót is, ez az érem másik oldala, ugye. Sőt, errefelé menyétfélék is élnek, ők is hajkurásszák a rágcsálókat.
Gondolatban bocsánatot szoktam kérni a kivágott fáktól, és hálát adok nekik, mert ők is szolgálják a nagy EGÉSZet, az ökoszisztémát is. A tüzifának valóaknak is hálát adok, mert feláldozza önmagát, hogy én ne fagyjak meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!