Kerti komposztomban gerinces állatok is járkálnak. Ez káros, hasznos, vagy semleges, szerintetek?
Mostanában a frissen komposztba dobott almahéj, zöldséghéj rendre eltűnik másnapra, gondolom süni, valami erdei állatka dézsmálja meg (a közelben élnek). Egyébként egészségükre! Csak nem tudom, van-e jelentősége a komposztálásra nézve? Van, aki teljesen dróthálósítja a komposztját a rágcsálók elől? Nálam mind a 4 oldalról fal veszi körül, felül nyitott, és van egy hézagos fa kapucska, a hézagon beférnek menyétfélék, soványabb cicák, rágcsálók, süni, kölyöknyúl. stb.
Van eltérés aközött, hogy melyik hasznos a komposztnak közülük, és melyik nem? Pl süni oké, menyét nem oké? Vagy fordítva?
Egyébként kb 30 méteres körzetben a telken telente erdei egérkék szokák befészkelni magukat, olykor látni is őket. Gondolom az üregük a közelben lehet.
(Őzek is járnak erre amúgy, de az őzike nem fér be, fentről se, mivel nem díjugró.)
Van hamu. Viszont nincs nyom, csak csíkok, ahogy kihúzgálják a kaját - pont a hamusabb részről! De ha nem gond, hogy eszegetnek belőle, akkor, mondom, egészségükre! :)
Az őzike annyira nem djíugró, másfél méteres a fala, belül viszonylag pici, ha be is ugrana, visszafelé nehezebb neki. De oké, elvileg nem kizárt az őzike se.
Tőlem nem annyira félnek még az őzek, sajnos. Nincs végig kerítés a telken, nyáron találkoztam már a telkemen őzzel. Elzavartam. Több fakérget leháncsoltak -lerágcsáltak- már, többek között.
(A telek belső része zárt, a telek többi része pedig részben nyitott.)
az egyik komposztálóba ételmaradékot is szoktam szórni lombbal együtt..nos egy alkalommal egy ijedt patkány nézett velem szembe..
Azóta nem hordok ételmaradékot, eltűnt a patkány.
Sünik még nem jöttek elő, alszanak.
"Mostanában a frissen komposztba dobott almahéj, zöldséghéj rendre eltűnik másnapra, ... Csak nem tudom, van-e jelentősége a komposztálásra nézve?"
Igen, van jelentősége.
Ha nincs mit komposztálni mert eltűnik, akkor nem lesz belőle komposzt.
Kb. olyan, mint ha megkérdeznéd van - jelentősége a megtakarításodra nézve annak, ha a havi fizetésedből mindig teszel egy dobozba de az másnapra onnan eltűnik.
Az ételmaradékot vagy fedd be már komposztálódott réteggel vagy legyen fedél a komposztálódon! Ha nem zavar, hogy egy állat elviszi, megeszi akkor csak annyi, hogy nem lesz belőle komposzt. kaka lesz belőle meg süni.
Előző, nyilván ami eltűnik, az már nem fog komposztálódni. ;) De a kérdésem nyilván nem erre vonatkozik. hiszen a közel két év alatt volt elég anyag amely MÁR komposztálódott.
Hanem arról szól kérdésem, hogy odajárkálós állatkák vannak, és ez gondot jelent-e? De végül is igaz, amit írtak mások, a süni ritkítja a túlszaporodott csigákak, rovarokat. De azért majd megint forgatok az egész cuccon; sajnos több havonta szoktam csak, és sűrűbben optimálisabb volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!