Csepegtetős locsoló rendszert hogy kell készíteni?
Csepegtető szalag, ezt írd a keresőbe. Youtube-videók is vannak.
A szivattyú az nehéz kérdés. Mivel a szalagok többsége 0,3 bártól működik jól. Ami 3 m szintesést jelent, vagyis egy sima IBC-vel csak addig működik, ameddig vadi új a szalag, meg ha nem kemény a kútvized, mert akkor a kis nyomás miatt még hamarabb lesz vízköves a szalagod. Meg lassan is csepeg. Legrosszabb esetben is úgy csinálj gravitációs öntözést, hogy 120 vagy 200 l-es hordót teszel 2 m magas állványra, és ezt nyomatod tele, az aljába szerelt csövön pedig jön ki az öntözővíz. Stabilnak kell lenni, hogy ne boruljon a fejedre, mert nem éled túl. Esetleg nagy akácfához lehet láncolni. Ha belehalsz, ne rám hivatkozz...
Ha túl nagy a nyomás, tehát szivattyúról közvetlenül próbálod, akkor szétvágja a szalagokat. Ha lefojtod, akkor meg a szivattyúd megy tönkre. A búvárszivattyú szerintem teljesen alkalmatlan, de ebben nem vagyok jártas.
Tehát szivattyúról közvetlenül talán úgy lehet öntözni, hogy beiktatsz egy túlnyomásszelepet, amit beállítasz mondjuk 0,6 bárra. (Szivattyú után T-elágazó, és egyik szára megy a locsoló felé, másik szára meg a nyomásszelepen keresztül vissza a kútba, így elmegy a felesleges víz.) Csak ez energiapocséklás.
Maga a locsolóberendezés úgy néz ki, hogy van egy (vagy inkább több) gerinc, és ebbe az általad használt veteménysorok távolsága szerint teszel csapos indítókat.
Ezt az oldalt használom a magyarázathoz:
A gerinc olyan hosszú, amilyen széles a csepegtetni kívánt tábla. A gerinc egy LPE vagy KPE cső. Kiskertben elég collos is, én mechanikai okokból jobban szeretem a 40-est, de nekem mondjuk ingyen van. Az egyik végét lezárod tetszőleges módon, a másikra pedig veszel olyan idomot, aminek az egyik végét ráteszed a gerinc végére, a másik (menetes) véghez pedig hozzá tudsz csatlakoztatni egy hollandival egy slagot. Tokos idomnak is hívják, videón meg tudod nézni. Ilyesmi:
A gerincre a lyukakat, ha jól emlékszem, 15-ös fúróval kell csinálni. (Nézz utána.) Ebbe belemegy a gumigyűrű, és belenyomod a csapos indítót, ami magától megszorul, kész is van. Az első linken így hívják: Csapos csepegtető szalag indító gumigyűrűvel. Van csap nélküli is, de minek, azt nem tudod elzárni, ha kiszedsz egy sor valamit, a többit meg még öntöznéd.
Ezen az oldalon az első dolgot így hívják: Csapos csepegtető szalag indító 3/4" KM. Ez arra való, ha külön egy szál szalagot akarsz vinni valahová, ahol nincs gerinc. Gyorscsatlakozó a végére, feles slaggal, és mehet.
Ha már szóba került a slag: kevés vízhez elég a feles, de nagyobb területhez kell a 3/4-es. És nem gyorscsatlakozóval a gerinchez, mert az leszűkíti, hanem hollandival.
Van a linken könyök meg T-idom. Utóbbival a gerinctől távolabb is ketté tudod osztani a szalagodat, az előbbivel meg szűk kanyart tudsz bevenni. Mert a szalag nem szeret kanyarodni, megtörik, és nem megy át rajta a víz. Nagyobb ívet be lehet vele venni úgy, hogy ahol megtörik, lentről és fentről megnyomod, és át fog engedni. Az első vízelzárásig.
Toldókra mindenképpen szükséged lesz. Ha kivágod kapával a szalagot, vagy kirágja az egér, akkor ollóval kivágsz egy centit, beteszel egy toldót, mehet tovább a víz. Én el se szoktam zárni ilyenkor, gyorsan megvan.
A szalagok végének lezárásához nem kell semmit venni. Én egyszerűen görcsöt szoktam rá kötni, fogóval meghúzom, hogy szoros legyen, és kész.
Lényegében ezek az idomok kellenek.
Meg persze a szalag. 8 milest vegyél, ne 6-ost, mert az nagyon vékony falú, sérülékeny, nehéz vele dolgozni. A 8 miles nálam átlag 3 évet bír, akkorra lesz annyira vízköves, hogy kuka. Ha nálad hamarabb vízkövesedik, akkor évente kell cserélni, és elég a 6-os, pár Ft-tal olcsóbb métere.
Bármit öntözöl, 10 cm-es lyukkiosztást használj. A növények úgyis befolyják gyökérrel a tövek közti távolságot. Az életben nem sikerül úgy ültetni pl. paprikát, hogy pont a lyukakhoz kerüljön. Ráadásul, ha véletlenül egy lyuk eltömődik, a két mellette lévő még mindig csepeg. (Az eltömődöttet ki tudod szúrni egy legvékonyabb varrótűvel. De gyakran az is elég, ha a csepegőszemnél hosszában összehajtod, és morzsolgatod, hogy kijöjjön belőle a szennyeződés.)
Még egy fontos dolog: szűrő kell az egész rendszer elé. Én ilyent használok, amit itt Irritec hálós szűrőnek hívnak:
A szűrő után lehet berakni pl. T-t, hogy két gerinc felé menj tovább két slaggal.
Ennyi a lényege. Vannak persze még egyéb finomítások is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!