Valaki valami tipp? Orchidea helyes gondozására? Fényes helyen van, hetente locsolom. És egyszer csak elkezd száradni az egész virág. Tápot is kap. Potyognak le a virágok róla. Várom a tippeket és válaszokat.
Egy idő után lepogyognak a virágok.
Majd hoz új hajtást pár hónap múlva.
Nyilván úgy érti a kérdező, hogy az egész növény szárad.
Hát, az orchideák néha minden észrevehető ok nélkül is csinálnak ilyet...
A víz nem áll meg alatta? Nincs esetleg kaspóban? Túltápozás kizárt? Ablakot nem nyitottál rá hidegben? Amúgy meg, új beszerzés, vagy már régóta él egészségben a helyén?
Nincs kaspóban. Lehet az ablak nem tesz neki jót..
Túltápozás kizárt.
Új beszerzés. Ma kaptam.
Nálam nagyon évszakfűggő, és azt vettem észre, hogy nagyon nem szereti az erős fényt. Nyugati oldalon van, és eddig csak délután érte erősebb fény, amit a diófa azért megszűrt. De tavaly ezt kénytelen voltam kivágni, és az olchideám az összes virágát eldobta. Most, hogy félhomályos időszak van , meg ilyen:
Az orchidea otthona a hűvös, párás hegyvidéki erdők. Szóval a meleget és a száraz levegőt nem szereti. Nappal 20-22 fokik érzi jól magát.
A tálcájában ne hagyd ott a vizet, pár óra után öntsd ki locsolás után.
"A tálcájában ne hagyd ott a vizet, pár óra után öntsd ki locsolás után."
Nálam akváriumi égetett agyaggranulátumban vannak,(JBL manado) és soha nem szórakozok velük, heti, 2 heti liter lágyvizet megkapja és csókolom, az eredmény meg ott van a 6-os válaszomban.
Rokon keleti ablakban tartja őket, délig full napon vannak nyáron is, télen meg megy alattuk a konvektor, nyomja a hőséget, a közelébe se jó ülni. És az orchideák mégis szépek, virágoznak.
Igaz, a nem túl meleg, párás levegő az ideális, de azért ezen túl is sokat kibírnak. A természetes élőhelyeken is előfordulnak napos helyen, magányosan álló fákon, ahol fél napon át full napsütést kapnak. Az orchidea-mániákusok üvegházakban tartják őket, gyakran minden árnyékolás nélkül, nyáron is. Igaz, ott azért nem túl száraz a levegő, de a 40 fok is előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!