Mit ultetnel egy magaságyásba?
Attól függ mire van igény illetve mit szeretnél belőle kihozni ? Virágot illetve dekorációt vagy hobbi kertészkedni, esetleg minnél többmindent megtermelni, illetve mekkorák? Ha az utolsó akkor arra nagyon jó cikkek vannak neten, hogy mit mi után érdemes ültetni.
Én személy szerint fűszereket, paradicsomot, paprikát, és csili féléket peperoni, jalapeno, újhagyma, fokhagyma, gyümölcsnek epret, ültetnék, ha tudsz egy kis támrendszert csinálni akkor borsó, bab, uborka. Ha van egy nagyobb csereped dézsád akkor egy málna vagy áfonya bokor.
Egyrészt nyilván azt, amit szeretünk, amire igény van.
Én pl. ültetnék jégsalátát és rukkolát, mert ezek nagyon drágák (ősszel 700 volt egy fej jégsali a boltban, én meg itthon a kertből szedtem be decemberig).
Az egyikbe biztos menne folyton termő eper és mellé mondjuk 2 áfonya bokor.
Ja, két tő cukkini, azt lehet a szélére valamenyiknek, majd lefut és kevesebb helyet foglal el, de nagyon sok terem rajta.
Amúgy nem tudom, mekkora a területe a magaságyásoknak, mi fér még el.
Paradicsomot is ültetnék, mert az jól terem, sokkal finomabb, mint a bolti, nem macerás.
Oké, de minek teszed magaságyba?
Nálunk ennek nincs értelme. Nagy-Britanniában van, mert ott ugyanúgy a tavaszi kezdést hozzák előbbre vele, mint nálunk az üvegházzal, fóliával. Az északon fekvő Brit-szigeteken ugyanis a nap eleve lentről süt tavasszal, ráadásul folyamatosan el van borulva, esik állandóan, így a talaj egyrészt nem tud felmelegedni kellően, másrészt meg ragacsos sár az egész, és a sok víz megint csak a föld átmelegedése ellen hat. A levegő annyira nem hideg, mint a mélyebb talajrétegek, így kiemelve oldalról is tud melegedni a föld, valamint a laza szerkezet miatt ki is tud száradni hamarabb. Nálunk, a kontinentális éghajlaton ilyen problémákkal nem kell megküzdeni, többnyire már február második felében vetésre alkalmas a talaj, hosszabb telek esetén március közepén. Itt a nyári túlzott hőség és aszály szokott gond lenni, ami az angoloknál viszonylag ritka.
Ha érdekességnek akarsz egy magaságyat, próbáld ki, de termelési szempontból sokkal jobban jársz egy kellő mélységben megforgatott, feljavított kerttel. Sok munkát és költséget takarítasz meg, miközben sokkal több termésed lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!