Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan ültessek?

Hogyan ültessek?

Figyelt kérdés

Elkezdtem felhalmozni februárra a kefires/tejfölös dobozokat, ezekbe szeretnék paradicsomot/paprikát ültetni.

Tavaly palántákat vettem, lett is olyan 30 paradicsomom az erkélyen. De most én magam akarom elültetni a magokat.

1 magvat ültessek el dobozonként vagy többet?

2023. jan. 3. 13:20
 1/6 anonim ***** válasza:

Lehet egyszerűbb egy ültető ládát használni ha elég nagyok kiültetni a palántákat.

Tejfölös dobozban piacon árulják.

2023. jan. 3. 13:38
 2/6 anonim ***** válasza:

Én őszinte leszek, csak akkor palántázz paradicsomot/paprikát, ha déli ablakaid vannak. Ezeknek nagyon sok fény kell, és még így is tuti megnyúlnak, ha nem forgatod őket napi szinten, illetve nem igazán fognak olyan tempóban fejlődni, mint a bolti palánták, amiket általában fűtött fóliában termesztenek.

Persze nem tudom, te mennyiért vetted a palántákat, én 200-250-300 ft-ért tavaly, ennyiért már nem bajlódom velük az ablakban, mert macerásak.

Illetve, az sem mindegy, honnan van a mag. Ha te random kivetted egy paradicsomból, lehet, hogy az hibrid magból termett és így jövőre már nem fog teremni.

2023. jan. 3. 13:40
 3/6 anonim ***** válasza:

Először is csinálj egy kis lyukat a dobozok aljára, hogy a felesleges öntözővíz tudjon kifolyni (mert nem mocsári növényekről van szó). Várhatsz február végéig, amikor már egy délre néző ablakban elegendő fény van. Spar-os paradicsom magjait használhatod, csak az folyton növő fajta és hatalmasra nő meg (folyamatos felkötözéssel, ami lakásban kivitelezhetetlen), paprika esetében tartok attól, hogy a boltba kerülő paprika magjai nem kellően érettek.

Nem véletlenül szokták azt csinálni, hogy fokozatosan ültetik át meg ki a palántákat. Azaz több magot ültetnek majd a kikeltek közül az erősebb növénykéket ültetik külön. Ehhez viszont nem kerek tejfölös doboz a jó, hanem a négyszögletes, az könnyebben kezelhető és nem olyan mély.

2023. jan. 3. 13:54
 4/6 A kérdező kommentje:
Ültettem egyet én magam nyáron. A Tescóban vettem a magokat. Későn ültettem el, de szeptemberre lett termése.
2023. jan. 3. 13:54
 5/6 A kérdező kommentje:
Vannak ládáim, vettem azokat is a nyáron.
2023. jan. 3. 13:55
 6/6 anonim ***** válasza:

Én régebben 3-400 palántát is neveltem magamnak, fólia vagy üvegház nélkül, szóval van némi rálátásom a dologra. Az első években elég sok dolgot elkövettem, amit nem kellett volna, szóval tudom, hogy mi az, ami megy, és mi az, ami nem megy.

A lényege, hogy meleg lakásban nem fogsz tudni rendes korai palántát nevelni. 16-18 fokon, déli ablakban, az megy, de 22 fokon sehol, több tízezerbe kerülő növénylámpa nélkül. Meg fognak nyúlni. Hiába van nappal némi fény, ha a hosszú, meleg éjszakákon nincs. Meg a borús napokon. A fénynek meg a hőmérsékletnek arányban kell lenni. Szabadban a megfelelő palántanevelő időben hosszabbak és naposabbak a nappalok, valamint rövidebbek és hidegebbek az éjszakák.

Ha csak meleg szobád van, akkor későbbi palántát tudsz nevelni, alapvetően a szabadban. Nekem van fűtetlen üveges előterem, ennyiben tudtam korábban kezdeni. Ha korai termést akarsz, vegyél kész palántát.

A legkorábbi palántákat március 10. körül érdemes elültetni, a lassan kelő paprikákat, mint a pritamin, kápia. A sárga étkezési paprikák gyorsabban kelnek, a kis erőspaprikák is. A paradicsomok melegben akár 2-3 nap alatt kikelnek. Szóval, úgy kell időzíteni, hogy március 20-25-e előtt ne keljen ki semmi, inkább a hónap utolsó napjaiban. Kelésig, ugye, lehetnek bármilyen sötét helyen. A kelés napján ki kell őket tenni hűvösre, különben megnyúlnak, egy nap alatt is. Pár napot kevésbé világos helyen is elvannak hidegben, de amint lehetséges, menjenek egyből a szabadba. A napsugárzás a levegőnél jobban melegíti őket, meg a talajt, szóval ha lassan is, már nőnek. 2-3 napig természetesen szűrt fény kell, nehogy megégjenek. Ha felhők jönnek-mennek az égen, az magában is megteszi szűrt fénynek. Fagypont közeli lehűlés esetén be kell menekíteni őket valahová, de meleg szobában ne töltsenek többet egy napnál. Ha nappal jó idő van, akkor még a +2 fok se gond hajnalban pár órán át, de huzamos ideig nem szeretik még a 10 fokot se, akkor legalább éjszakára be kell hozni valami nem hideg és nem meleg helyiségbe.

Általában április utolsó hetétől nőnek jobban, addig lassan. De május 1-re meglesz a 2. maradó levélpár, paradicsomnál a 3. is, utána meg már gyorsan fejlődnek.

Ha van elég helyed, poharakba vesd a magot. (Én ládáztam, helyet és időt spórolva.) 2 mag menjen egy dobozba, vagy ha sok van, 3 is akár. (Úgyis tönkremennek a magok, nem érdemes évekig tárolni. Eleve csak olyat vegyél meg, amit az előző évben minősítettek, és ezt legkésőbb a vásárlást követő évben használd, utána már vegyél újat. Lehet, hogy későbbi évben is kikel, de ha nem, azt csak akkor tudod meg, mikor már késő.) Ha már elég nagy az első maradó levélpár (azaz, a szikleveleket nem kell számítani), akkor ollóval nyírd el talajszinten a feleslegeseket. Ne húzd ki, mert azzal a megmaradók gyökerét is károsítod. Ha egy cserépben/vödörben több növényt is akarsz nevelni, akkor nevelhetsz 2 palántát is egy pohárban, de akkor legalább 3 maggal kezdj, és akkor tele kell tenni földdel a poharakat.

Magoláskor öntözd be a földet, de utána már fentről ne öntözz április vége előtt, mert a nedves felszín miatt meg fogja támadni a palántadőlés nevű betegség a növényeidet. A poharakat tedd egy tálcára, önts alájuk annyi vizet, amit felszívnak, a többit öntsd le. Annyit próbálj önteni, hogy pont elég legyen, ne kelljen leönteni. Akkor csinálod jól a mennyiséget, ha a felszín nem, vagy csaképp, hogy nedves lesz, de 1-2 nap után kiszárad. Utána lent még van annyi nedvesség, ami elég egy hétre. Nem kell lent se sarasnak lenni, elég egy minimális nedvesség, a felszín meg lehet akár végig porszáraz, miután már kikeltek a magok.

Minden újabb maradó levélpár kifejlődésekor tápoldatozz.

A termesztéshez megfelelő mennyiségű földet használj. Paprikának legalább 3 l-t, determinált paradicsomnak 5-öt, nagyobb paradicsomnak 8-at. Ennél csak több lehet, ha komolyan gondolod, kevesebb nem.

2023. jan. 3. 16:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!