Ha a réz nagyobb mennyiségben már környezetkárosító akkor nem problém, hogy az évenkénti lemosó permetezéssel évről évre több kerül a talajba?
Ön szerint miért drágább a vegyszermentes élelmiszer?
Azért mert, de baj hogy televan az alma nyomva idegméreggel hogy ne egye a kukac stb
Nézd, ez olyan dolog, hogy kis mennyiségben lényegesen több az előnye, mint a hátránya. Aki viszont 10-20x mennyiségben használja (nem ritka az ilyen bolond, mert ócsó a rézgálic) annál kiöli a talajflórát, amibe aztán a cél növény is belepusztul.
Mint a gyógyszerek nekünk embereknek.
A réz az nem idegméreg, hanem sejtméreg, ezért tudja megölni az egyszerűbb szervezeteket. Meg az őszibarackot, és egyes zöldségféléket.
És igen, nehézfémként viselkedik, vagyis felhalmozódik a talajban is, az emberi szervezetben is. De évi néhányszori permetezéssel nagyon kevés jut a talajba, tizedgrammokban mérhető m2-enként. Tehát legalább egy évszázadon keresztül ésszel végzett permetezés kell a talaj réztartalmának megduplázásához. És még ebből is használnak fel a növények. Vagyis, normális szerhasználat nem okoz nagyon komoly problémát. (Az hamarabb, ha egyes "biotermelő" okostónik évente 15x permetezik rézzel a szőlőt.)
(Lemosó permetezésnél amúgy a permet 99%-a nem a fára megy, hanem az ágak közt elrepül, és a talajra jut közvetlenül. Hát, ezzel jár, ha nem ecsettel hordjuk fel...)
két évvel ezelőtt abbahagytam mindenféle permetezést.(és metszést)Nyáron kútból locsolok, a lombokat finom permetre állított csapi vízzel mosom le.
Még nem látom a hátrányát, de az előnyét igen. Gyönyörű a kertem.
Félek, hogy meglesz a böjtje. Egy kertész professzor szerint szép lesz a kertem.(vagy nem)
"A réz messze áll az idegméregtöl"
Pedig csendes gyilkos, akut és nem akut módon vese- és májelégtelenséget, nyombélszűkületet és vakságot okozhat a túl sok réz. A lemosó permetezés agyonnyomja rézzel a talajt és a növényt.
Én nem permetezek, mégis egészséges almáim vannak. A csattanó hogy mikor permeteztem akkor kukacos volt a cseresznye, mióta nem permetezem azóta nem kukacos, a permetezéssel a kártevők ellenségeit is kiírtod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!