Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha a réz nagyobb mennyiségben...

Ha a réz nagyobb mennyiségben már környezetkárosító akkor nem problém, hogy az évenkénti lemosó permetezéssel évről évre több kerül a talajba?

Figyelt kérdés
Mert ugye permetezés alatt is lecsöpög valamennyi és idővel a fáról is lemosódik a talajba.

2022. dec. 30. 10:11
 1/9 nemaRendőrség ***** válasza:
22%

Ön szerint miért drágább a vegyszermentes élelmiszer?

Azért mert, de baj hogy televan az alma nyomva idegméreggel hogy ne egye a kukac stb

2022. dec. 30. 10:29
 2/9 mindentudó99 ***** válasza:
69%
A réz messze áll az idegméregtöl
2022. dec. 30. 12:12
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, ez olyan dolog, hogy kis mennyiségben lényegesen több az előnye, mint a hátránya. Aki viszont 10-20x mennyiségben használja (nem ritka az ilyen bolond, mert ócsó a rézgálic) annál kiöli a talajflórát, amibe aztán a cél növény is belepusztul.

Mint a gyógyszerek nekünk embereknek.

2022. dec. 30. 12:46
 4/9 anonim ***** válasza:

A réz az nem idegméreg, hanem sejtméreg, ezért tudja megölni az egyszerűbb szervezeteket. Meg az őszibarackot, és egyes zöldségféléket.

És igen, nehézfémként viselkedik, vagyis felhalmozódik a talajban is, az emberi szervezetben is. De évi néhányszori permetezéssel nagyon kevés jut a talajba, tizedgrammokban mérhető m2-enként. Tehát legalább egy évszázadon keresztül ésszel végzett permetezés kell a talaj réztartalmának megduplázásához. És még ebből is használnak fel a növények. Vagyis, normális szerhasználat nem okoz nagyon komoly problémát. (Az hamarabb, ha egyes "biotermelő" okostónik évente 15x permetezik rézzel a szőlőt.)

(Lemosó permetezésnél amúgy a permet 99%-a nem a fára megy, hanem az ágak közt elrepül, és a talajra jut közvetlenül. Hát, ezzel jár, ha nem ecsettel hordjuk fel...)

2022. dec. 30. 16:31
 5/9 anonim ***** válasza:
35%

két évvel ezelőtt abbahagytam mindenféle permetezést.(és metszést)Nyáron kútból locsolok, a lombokat finom permetre állított csapi vízzel mosom le.

Még nem látom a hátrányát, de az előnyét igen. Gyönyörű a kertem.

Félek, hogy meglesz a böjtje. Egy kertész professzor szerint szép lesz a kertem.(vagy nem)

2022. dec. 30. 16:32
 6/9 mindentudó99 ***** válasza:
31%
#5 Sajnos annyi már a betegség plusz itt a felmelegedés. Új betegségek új rovarok élnek meg itt amik tíz éve se tudtak. Permetezés nélkül kidöglik minden vagy a gomba vagy a tervek nyírják ki a növényt .Hogy idén szép a kert azért van mert nem volt szinte semmi csapadék. Én is jóval kevesebbet permeteztem. De ha nem metszel az hamarabb kinyírja a növényeket. Van ami bírja cseresznye meggy . De a többi nem igen. Felkopaszodnak. Pláne a szőlő két három év és vége
2022. dec. 30. 17:03
 7/9 anonim ***** válasza:
50%

"A réz messze áll az idegméregtöl"

Pedig csendes gyilkos, akut és nem akut módon vese- és májelégtelenséget, nyombélszűkületet és vakságot okozhat a túl sok réz. A lemosó permetezés agyonnyomja rézzel a talajt és a növényt.

Én nem permetezek, mégis egészséges almáim vannak. A csattanó hogy mikor permeteztem akkor kukacos volt a cseresznye, mióta nem permetezem azóta nem kukacos, a permetezéssel a kártevők ellenségeit is kiírtod.

2022. dec. 30. 17:24
 8/9 anonim ***** válasza:
Kérdező: De. Én is ezért hagytam abba még a réztartalmú szerekkel is a permetezést. Biokertekben van olyan réztartalmú permetszer, amit engedélyeznek, de én permakultúrás kertészkedést igyekszem folytatni és abba nem fér bele.
2023. jan. 31. 02:54
 9/9 anonim ***** válasza:
7-es: kukac ellen Dipel, az mikrobiológiai készítmény.
2023. jan. 31. 02:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!