Hogyan óvhatnám meg a mandulafám termését?
Önporzós fajta? Mert ha nem, akkor simán lehet, hogy nincs magbél, és ezért fél méretnél elhal. Igaz, általában a nem megporzódott virágok egyből lehullanak, de egyes növényeknél a nem megporzódott virágokból partenokarp módon megindul a termés fejlődése. (Pl. a datolyaszilvák jó része ilyen, a nálunk termő füge ilyen, néha még alma is terem így.) Viszont előfordul, hogy ha megindul is a fejlődés, nem lesz rendes termés megporzódás nélkül, mert lehullik a terméskezdemény.
Ha önporzós fajta, akkor pedig lehet, hogy a nyári aszály miatt haltak el a magbelek. Nálam is voltak ilyen szemek. (De azért a többség szépen megmaradt.) Nekem két önporzós fám van, mindkettő magról szaporítva. De a nagyobb termésű fajták általában nem önporzósak. Ismert fajtájú a tiéd?
Az lehetett molytól, ha az egészségesnek tűnő termésen volt a mézga. Kirágta a magok belsejét.
Ha ágakon is volt mézga, az vírus vagy baktérium. Ha friss, zöld részeken, az inkább gombabetegség.
Mindenre másfajta mézgásodás jellemző. Keress rá a képkeresővel, hogy mandula kártevői, mandula betegségei, és próbáld képek alapján azonosítani a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!