Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mennyire jellemző, hogy a...

Mennyire jellemző, hogy a pincében levő krumpli ilyenkor (sőt már korábban is) csírázni kezd?

Figyelt kérdés
2022. dec. 7. 13:16
 1/8 anonim ***** válasza:
63%
Mi kaptunk 1 zsák krumplit, pincében volt tárolva, az egész kicsírázott és elrohadt :(
2022. dec. 7. 13:49
 2/8 anonim ***** válasza:
80%

A múltban ez nem volt jellemző.Ahogy jönnek a csírok,töröm le őket.

A pince hőmérséklete is befolyásolja .A fényt is elzártam tőle .

2022. dec. 7. 14:00
 3/8 anonim ***** válasza:
2022. dec. 7. 14:10
 4/8 anonim ***** válasza:
71%
Ha nincs gammasugárzással megszüntetve a csírázóképessége, akkor ez történik.
2022. dec. 7. 14:20
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Régen a parasztok hol használtak ilyet.Ültetés előtt inkább csíráztatni kellett a korai termésért.
2022. dec. 7. 15:45
 6/8 anonim ***** válasza:
92%

Máskor ilyenkor kezd csírázni. Most meg már 2-3 centis csírája van. Meg a hagymából is sok kihajtott, más években március táján szokott így kinézni. Szóval, ha megfelelő helyen van tárolva a krumpli, akkor egyáltalán nem jellemző, hogy ennyire korán csírázzon. Aránylag meleg volt az október, meg a november első fele, ettől lehet.

"Mi kaptunk 1 zsák krumplit, pincében volt tárolva, az egész kicsírázott és elrohadt"

Én is hallottam már pesti emberekről. :) Ismerős adott ajándékba egy nagy zsák gyönyörű krumplit pesti (amúgy alapból nem hülye) közös ismerősnek, és az is csak arra volt képes, hogy a kicsírázott krumplit kihajította zsákostól.

A panellakóknak nincs annyi eszük, mint a falusiaknak, hogy ha csírázik a krumpli, akkor a csírát letördelik (10 perc per zsák), és egy darabig nincs vele probléma. Nem megy tönkre, hanem egy kis munkával pénzt spórolunk.

Mi általában megtermeljük magunknak azt a másfél mázsát, amit megeszünk egy évben, kb. 30-40 Ft/kg áron. Ez azzal jár, hogy a tél folyamán kb. 3x nekifogunk, és leszedjük a csírákat, mert azok egyrészt sok vizet párologtatnak, másrészt meg maguk a csírák is a gumó anyagát csökkentik. Így ki szokott tartani az újkrumpliig.

2022. dec. 7. 16:44
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszi!!

Persze, leszedtem a csírákat. Nem sok az egész, most már csak 8 - 10 kg.

Ez volt az első év mostanában, hogy ilyenkor is van még krumplim...eddig csak 1 zacsival ültettem (50 szem)....most 2-vel...így még van valamennyi

2022. dec. 7. 17:13
 8/8 Paczalos István ***** válasza:
100%

A párás idő miatt van, és nincs olyan hűvös a pincében. Ezért indul meg a csírázás.

A másik, hogy ha ősszel aki úgy veszi a krumplit, nehogy mosottat vegyen, mert az hamarabb megindul.

Ha rendszeresen csírázod, és válogatod a krumplit(kb 2 hetente átnézed, rászánsz 20-25 percet), akkor az ősszel elrakott 2,5-3 mázsa kitart az újkrumpliig.

2022. dec. 9. 02:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!