Cserepes rozmaring gondozása?
Most vettem életem első cserepes rozmaringját mert jótékony hatásai miatt szeretném használni..
Viszont átverve érzem megam, mert olyan rozmaringot adtak el nekem aminek a földjében csak itthon vettem észre hogy apró feher bogarak mászkálnak.
Ilyennel még nem találkoztam..
Tudom hogy a rozmaring rosszul viseli az ültetést így ezt annyira nem szeretném megenni, de hogyan szabadulhatnék meg a bogaraktól?
A földje levegős, és száraz, öntözést 2-3 naponta ajánlották annyi vízzel, ami éppen atfolyik a földjén, és minden alatta maradó vizet ki kell önteni, mert nem jól viseli.
Van aki a bogarakkal és lakásban tartott gondozásával is tudna tanácsot adni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ezeket ugróvillásoknak nevezik, a túl nedves talajban élnek.
Tartsd a földet szárazabban, illetve szórj a felszínére homokot 1-2 cm vastagon, az segít eltüntetni ezeket.
Az öntözésnél figyelj, mert lehet, hogy a víz csak lefut a föld mellett és maga a talaj száraz marad, nekem sokkal jobban bevált, hogy amikor öntözöm, akkor az alátétet többször teliöntöm, amíg felszívja, ha már nem, akkor öntöm ki a fölösleget.
Lakásban nem egyszerü tartani, mert erösen fényigényes, még déli ablakban is kevés télen a fény. Emellett télen max. 10 fokon lenne szabad tartani, különben nagyon megnyúlik és hamar megbetegszik.
Ha van hüvös, világos lépcsöház, ott érzi magát a legjobban télen.
Jól írja az első válaszoló, ezek ugróvillások. Nem károsak, mert csak a korhadt növényi anyagot eszik ki a virágföldből. Gyakorlatilag még hasznosnak is tekinthetők, mert így a növény számára felvehető anyaggá alakítják a komposztot, tőzeget.
Ha nem öntözöd túl a növényedet, akkor maguktól eltűnnek.
Viszont rozmaringot fűtött helyiségben nem fogsz tudni érdemi módon életben tartani, mert rettentő fényigényes, és éjszaka csak sötétség van a meleg mellé. Esetleg ha napfényes ablakba teszed olyan helyen, ahol soha nem megy 15 fok fölé a hőmérséklet, ott van esélyed. De inkább 10 fok alatt tartsd.
Ha 2-3 naponta öntözöd, az a totál túlöntözés. Most nyilván egy olyan cserépben van, ami az igényeihez képest kicsi, de akkor is valószínűleg elég 5-7 naponta. A pontosabb tippeléshez kell egy fotó a növényről, amin látszódik a cserép, valamint az, hogy hány fokon tartod nappal meg éjszaka.
Van kerted?
A rozmaring ugyanis örökzöld. Gyönyörű lesz a kertben, szinte igénytelen. Főleg, ha rendszeresen akarod használni, akkor kevés lesz egy tő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!