Mi jelent a szőlő iskoláztatás? Hogyan csinalhatni 1 szőlőtőkéből, kettőt hármat? Azt Gondolom magról nem lesz lugas.
Vagy egy vödör vízben is gyökereztetheted a vesszőket.
Ha meghajt szét kell ültetni megfelelő távolságra.
Magról is lesz szőlő, mert mitől ne lenne. Nekem magamnak is van magról nevelt tőkém.
Az más kérdés, hogy nincs értelme, én is csak a kísérletezés kedvéért foglalkozom vele, mert 100 csemegeszőlő közt elfér még pár magonc.
Az első, amit felneveltem, kb. ugyanolyan kinézetű szemeket hozott, mint az anyatő, csak sokkal kisebb szemek és fürtök teremtek. (Átoltottam Hamburgira, mert abból soha nem elég.) Most újabb 2 áll kísérlet alatt, jövőre talán már lesz termésük.
Szőlő esetében az iskolázás azt jelenti, hogy előnevelsz szőlőt egymás mellé, sűrűn ültetve, nem a végleges helyükön. Ez lehet dugványozás is, meg lehet oltványnevelés is, mindkettőt iskolának nevezzük.
De neked, ha jól gondolom, nincs szükséged a szőlő iskolázására. Te tudod eleve a végleges helyre dugványozni, úgy legalább egy évvel korábban lesz termésed, mint iskolázás után átültetve.
Ahová tenni akarod, még most a tél előtt ásol egy fél méter mély, és fél méter átmérőjű gödröt. A környező felső talajjal visszatöltöd, keverhetsz hozzá teljesen érett (földszerű, nem büdös) trágyát vagy komposztot. Lehetőleg csak a gödör külső fala mellé. Tavasszal vágsz 30-40 cm-es vesszőket (megnézed, hogy ne legyenek elfagyva a rügyek), az alsó rügy alatt 2 centivel legyenek elvágva. Ha tudod, a vesszők tetejét beviaszolhatod, legalább a metszlapot, vagy bekenheted Fagéllel, de akár a felső 10 centit is. Csinálj egy lyukat a visszatöltött földbe pl. egy seprőnyéllel, és dugd be a vesszőt úgy, hogy a felső rügy legyen földszinten. Aztán a seprőnyéllel mellészúrva tömörítsd hozzá a földet, és jól öntözd be. Egy helyre tegyél 2-3 szálat is, mert az eredés nem bombabiztos. Ha több is megered, majd átülteted, vagy kivágod.
De ennek csak akkor van értelme, ha homoktalajod van. Kötött talajon mindenfelé lakik szőlőgyökértetű (filoxéra), és ez hazavágja azt a szőlőt, ami nem amerikai vagy interspecifikus alanyra van oltva. Idegesítő, ha 3-4 évig szépen fejlődik a dugványod, aztán mikor már teremne, akkor egyszer csak elkezd visszafelé fejlődni, és végül elpusztul. Kötött talajra vegyél, vagy csinálj oltványokat. (Én is csinálni szoktam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!