Bocs, hogy soraimmal a reményt keltem, miszerint válasz érkezik. Sajnos nem tudom a választ, viszont én is nagyon figyelem, hátha lesz valami tudományos érvelés:)
Szüleim paradicsomültetvénye pont így járt, szinte az egyik napról a másikra bebarnultak az óriási zöld paradicsomok, és megrohadtak. Az egész kárbaveszett. Nagyon fájt a szívem látni, hogy anyukám annyi munkája, fáradsága hiábavaló lett.
Ez egy gombafertözés, az esös idötöl igen elterjesd, ha jól tudom, paradicsomrothadás a neve.
Igen gyakori akkor, ha éveken keresztül ugyanoda tesznek paradicsomot, mert a talajban megmaradnak a kórokozói.
Ha a levelek éjszakára is ndevesek maradnak, illetve állandóan vizesek, akkor igen gyorsan - akár pár nap alatt - elterjed a növényen, és lepusztitja azt. Ez ellen lehet úgy is védekezni, hogy esös, hüvös idöben a paradicsomok fölé egy fóliatetöt húznak, hogy ne essen rájuk az esö.
Sajnálom, hogy igy jártatok, de az idén elég sok emberrel történt ugyanez.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, remélem jövőre mindnyájunknak jobb termése lesz, mindenesetre nem merem megkockáztatni ugyanezt jövőre, így permetezni fogom már a növényeket, de minden más tanácsot is igyekszem megfogadni!
Kedves utolsó!
Szerintem elég szembetűnő, hogy a zöld, illetve éretlen bogyók is elkezdtek rohadni, illetve elrohadtak, így ez ki van zárva.
Bár, mintha látnék abban a vödörben fitoftórás fertőzést is...
Annak is van leírása, a fent linkelt oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!