Üvegezett erkélyen milyen növény maradna meg?
Ahová költöztünk, minden lakásnak van egy teljesen üveges pici erkélye. Az erkély (erkélyke?) mérete kb. 60cm*50cm, és padlótól plafonig, azaz 270 cm magasságban üveg. Funkciója nincs, ez egy tízes tömbház, és azt hiszem, a tervező a külső homlokzat díszítésére szánta ezeket a fura erkélyeket, kívülről nézve egy függőleges, folytonos csíkot alkotnak, és valamennyire megtörik, tagolják. a tízes blokkház homlokzatának homogén felületét. A szobával egy erkélyajtó köti össze.
------------------------------------------
Szeretnék bele növényt tenni, bármit, ami megél benne.
------------------------------------------
Nyáron ebben az üveg kalitkában nagyon meleg van (bár lehet szellőztetni, de 40 fok szellőztetés mellett is van). Télen nem tudom még, mennyire hűl ki, gondolom elég hideg van benne. Viszont napos téli napon is bemelegedik... aztán meg lehűl.
----------------------------------------
Adná magát a kaktusz, mint ami bírja a hőingadozást, de szívesebben tennék bele valamit, aminek levele van. Esetleg balkonparadicsom, vagy hasonló nem dísznövény is érdekel, lényeg, hogy zöld legyen.
Hát lehet, hogy tényleg kiég... bár a balkonparadicsom szerintem kibírná, de az csak nyáron zöld, nekem elsősorban dísznövény lenne jó.
[A paradicsomot fólia alatt termelik, és abban is kegyetlen meleg van, bár nyáron igyekeznek azt is szellőztetni, illetve árnyékolni.]
Hátha tud valaki strapabíró dísznövényt.
Mi is ilyen csili-vili üvegpalotában laktunk. Szintén déli tájolás.
Nem maradt meg semmi, pedig kora reggel és este is öntöztem a növényeket.
A szellőzésről jó volna valamit tudni. Nem lehet egy teljes ablakszárnyat nyitva tartani, vagy levenni nyárra? Mert akkor kibírná a paradicsom. Csak megfelelő mennyiségű föld kellene neki, ami kellő mennyiségű vizet eltárolna, nem valami 2 l-es cserépben próbálkozni.
A téli tartásnál meg nem lehet semmit mondani anélkül, hogy tudnánk, a nagyobb (-15 körüli) kinti hőmérsékletek idején bent fagypont alá megy-e a hőmérséklet, és ha igen, mennyivel.
Egy, vagy két felső ablakszárny nyitva tartását nyáron meg tudom oldani.
(Ha nem is veszem le, tudom rögzíteni, hogy ne tudja a szél csapkodni.)
Hogy télen mennyire hűl ki, azt még nem tudom. Valószínűleg fagypont alá megy.
(Szimpla üveg vas keretben az erkély külseje, a lakás felé - ahonna meleget kaphatna - dupla üvegű fa erkélyajtó van.)
Hát, szerintem is fagypont alá fog menni, ha nem is nagyon. Ha kitapasztalod, akkor már lehet tudni, mik fognak ott áttelelni.
Az a baj, hogy a nagyon kicsi méret miatt nem sok lehetőség van. Pl. a leander biztos kibírná, de hát nem fér el ott.
Mondjuk, ha a zöldhagymát szereted, azt a tél nagy részén tudsz ott hajtatni. Napos időben meleg lesz télen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!